Donderdag 09/02/2023

shoes or no shoes

Nog tot 17 september kan je op verschillende plekken in het Gentse kunstzinnig aangeklede piano's spotten, waarop passanten leuke tunes spelen. Zette zijn schouders onder het project: Sioen (37). "Die Buffalo-piano is toch een beetje een droom die uitkomt."

SONS! Geen zonen, maar schoenen. En wat voor een schoenen: in dit prachtige en eigenzinnige schoenenmuseum vind je een collectie schoenen van over heel de wereld. Monden vallen open bij zoveel diversiteit, want je ontdekt er schoenen van beroemdheden, designerstuks, etnografische modellen, moderne schoen en zelfs schoenen uit strips. Meer dan een bezoek waard!

Di, do en za van 13u30 tot 17u30. Vandevoordeweg 2, 9770 Kruishoutem. www.shoesornoshoes.com.

One More Time With Feeling

Een persoonlijk drama, alleen ware artiesten slagen erin om daar een kunstwerk van te maken. Een jaar nadat zijn zoon Arthur het leven liet na een ongelukkige val van een klif in de buurt van hun woonplaats Brighton, komt einzelgänger Nick Cave naar buiten met een film die de tragische achtergrond belicht waartegen zijn nieuwste album werd geschreven en opgenomen. Gitzwarte beelden - behoeft het gezegd? -, maar gelukkig ook een glimp van Skeleton Tree, de 16de plaat van Cave en zijn The Bad Seeds, die een dag later op de wereld wordt losgelaten.

8 september om 20u in Kinepolis Gent, Ter Platen 12, 9000 Gent. kinepolis.be.

An Pierlé

Magie. In één woord, de omschrijving van het concert dat An Pierlé zal geven in de Sint-Jozefkerk Tereken. Dat zal uiteraard in het teken staan van haar laatste album Arches, met songs gebouwd rond een kerkorgel, een drumcomputer en stemmen. Verwacht hemelse harmonieën, atmosferische ambient met hints naar de renaissance, avant-garde en eightiessounds. Pierlé: "Met een elektrisch orgel krijg je een totaal andere feel, veel meer rock. Met een kerkorgel is dat helemaal anders: je zit als het ware in de geschiedenis, op een plaats waar kunst en introspectie samenkomen, en waar het spel van licht de sfeer ook beïnvloedt. Je zit bovendien echt in het geluid. En dat raakt mensen toch: na mijn vorig kerkconcert kreeg ik van sommige luisteraars te horen dat ze erg ontroerd waren, omdat er meer dimensies oproepen worden dan tijdens een gewoon concert." En dit is niet An Pierlé solo, maar in een bijzondere bezetting met topmuzikanten Karel De Wilde (orgel), Loesje Mahieu (vocals en toetsen), Kaat Hellings (vocals en toetsen) en Koen Gisen (programming, gitaar en percussie).

29 september, Sint-Jozefkerk, Tereken 3, 9100 Sint-Niklaas. www.decasino.be.

"Dit jaar geen dronken

serenades"

Voor Sioen zelf zat de zomer zogoed als eivol; en het najaar belooft ook een drukke periode. Maar voor de duivel-doet-al hoeft het niet minder te zijn. "Ik heb het graag druk, ja. Ik zit op dit moment op het vliegtuig, op weg naar Korea om de EP Omniverse te promoten, en als ik terug ben staan er nog twee coole projecten op stapel: Graceland, waar ik met Zuid-Afrikaanse backingzangers de legendarische plaat van Paul Simon zal spelen, en Distortion, een project met Dirk Brossé en Jef Neve, in het kader van de Eerste Wereldoorlog. Het is een hymne aan de vrede geworden."

Bezige bij toch wel, jij. Ben je eigenlijk tevreden van het lopende 1-2-3 Piano-project?

"Absoluut! Ik ben zeer tevreden, omdat de piano's nu 24/7 op dezelfde locatie kunnen blijven staan; dat was bij vorige edities anders. We hebben nu samengewerkt met Blackbirds, dat speciale pianoboxen gemaakt heeft. Ze kunnen op slot, waardoor de piano's niet zoveel verplaatst moeten worden en er minder vandalisme is. En minder nachtlawaai, want het gebeurde dat mensen die te diep in het glas gekeken hadden in het holst van de nacht een serenade brachten. Ik ben vooral in mijn sas met de Buffalo-piano, in de Ghelamnco Arena. Dat is toch een beetje een droom die uitkomt."

Binnenkort vier je ook 15 jaar Sioen.

"Dat wordt iets speciaals: er staat een theatertournee gepland met fijne gasten. Jef Neve, Roland, Johannes Genard, Lady Linn, Steven De Bruyn, Paul Michiels, Liesa Van der Aa... Ik kijk er erg naar uit."

Nog tot 17 september. 123piano.be.

Dag van de landbouw

Op 18 september stellen verschillende boerderijen hun deuren open; wie altijd al eens willen weten heeft hoe koeien gemolken worden, hoe een vlasboer aan de slag gaat of hoeveel zorg er precies in het kweken van azalea's of safraan kruipt, moet beslist een van de deelnemende boerderijen bezoeken.

18 september, verschillende locaties. www.dagvandelandbouw.be.

De kleine prins

Wie kent het niet, het sprookje van Antoine de Saint-Exupéry: De Kleine Prins? In Adegem zal de vertelling alvast een bonte verzameling kinderen naar Den Hoogen Pas lokken, voor de vertoning van de film De Kleine Prins. Een magische namiddag voor kinderen, maar ook voor hun ouders die het sprookje ooit gehoord hebben en nu helemaal terug in de tijd gekatapulteerd worden...

Adegem Dorp 16/B, 9991 Adegem. www.denhoogenpad.be.

His Master's Noizzzz

Wat wordt vrijdag 16 september een bijzondere dag voor CC De Woeker in Oudenaarde! 't Schoon Vertier komt langs, het bonte cabaretgezelschap dat met His Master's Noizzzz een van de wervelendste cabaret/bohemien/cirque/rock-vertoningen van het afgelopen jaar afleverde. Verwacht je aan feest. Amusement. Enthousiasme. Pure emotie en een waterval van muzikale passie. Het perfecte antidotum tegen de sleur van alledag. De meisjes lijken zo te zijn weggeplukt uit een jaren 1920-setting. Het zijn sensuele nimfen die het publiek moeiteloos om de vinger winden, aangevuurd door opzwepende tunes, een muzikale blend van de meest populaire genres van de voorbije eeuw.

16 september, Woeker 3, 9700 Oudenaarde. www.oudenaarde.be

OPen monumentendag

Open Monumentendag lokt elk jaar heel veel bezoekers. Terecht, want het is een van die zeldzame dagen dat je gebouwen binnen mag die de rest van het jaar helemaal niet toegankelijk zijn. Deze drie moet je gewoon gezien hebben!

Boekentoren

Het beroemde bouwwerk van Henri Van de Velde wordt momenteel druk gerestaureerd. Voor deze ene keer wordt het ondergrondse depot opengezet. Je krijgt er onder meer te horen hoe een veertig kilometer lange rij boeken werd verhuisd, en duikt mee in de geschiedenis van de schitterende universiteitsbibliotheek.

Rozier 9, 9000 Gent.

Kasteel van Laarne

In dit sublieme 14de-eeuwse kasteel word je verwacht voor een trip naar de middeleeuwen. Dit is immers een van de best bewaarde versterkte burchten van heel Europa. Vergaap je aan tapijten, zilverwerk en zelfs wapens. Spannend, ook kinderen zullen ervan smullen!

Eekhoekstraat 5, 9270 Laarne.

ROCOCOHUIS

Héél mooi is ook het rococogebouw van de Koninklijke Academie voor Taal- en Letterkunde. Je kan er bovendien luisteren naar een lezing van jeugdauteur Anne Provoost.

Koningsstraat 18, 9000 Gent.

11 september, op verschillende locaties in Oost-Vlaanderen. www.openmonumentendag.be.

Foodtruckfestival Voorhaven

Van Argentijnse empanada's over oer-Vlaamse pannenkoeken tot swingende cocktails: op 11 september - niet toevallig ook Open Monumentendag - kan je aan de Voorhaven in Gent je buikje vullen op een sfeervolle foodtruckboulevard. Niet alleen je smaakpapillen worden er verwend: je spot er meteen ook het grootste beschermde stadszicht van Gent.

11 september, Voorhaven, 9000 Gent.

voorhaven.be.

Jardins d'Amis

Goed verstopt in de Brugse Poort ligt de Korhoenstraat, een gezellig beluik dat op 25 september haar 50ste verjaardag viert. Eregasten op het feest zijn 60 kunstenaars, die evenveel voortuintjes op hun manier aankleden. Schilderijen, beelden, tekeningen, video... Echt alles kan en alles mag. En een feest is natuurlijk maar niks zonder hapje en drankje: daar wordt dan ook voor gezorgd!

25 september, Korhoenstraat, 9000 Gent.

jardindamis.korhoenstraat.be.

Chakra Bazaar

Zit er een deuk in je chakra? Geen probleem: de energetische dienaren van Theater Tieret knijpen je communiezieltje zo weer in model, en restylen in één moeite door je energetische huishouding. Benieuwd? Kom dan op 10 september naar De Route in Sint-Gillis-Waas, waar deze voorstelling van amper 13 minuten tien keer wordt gespeeld. Doelpubliek zijn kinderen vanaf vijf, maar ook minder jong volk komt gelouterd naar buiten!

10 september, Stationstraat 201, 9170 Sint-Gilis-Waas. www.sint-gillis-waas.be.

Rommelmarkt Eeklo

De grootste rommelmarkt van Vlaanderen? Dat moet die in Eeklo zijn - onder de paraplu van de Kaaifeesten - met meer dan 1.250 standhouders. Schattenjagers staan voor dag en dauw klaar om unieke spulletjes op de kop te tikken, maar je kan hier ook gewoon lekker langs de standjes flaneren, onderweg wat drinken en plotsklaps op dat ultieme hebbeding stuiten waarmee je je huis van sfeer en karakter voorziet. Erg de moeite!

Van 30 september tot 3 oktober, in verschillende straten in Eeklo. www.kaaiken.be.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234