Dinsdag 15/06/2021

'Shoe bomber' en Trabelsi samen opgeleid

Belgische, Britse en Amerikaanse politiediensten onderzoeken ernstige aanwijzingen dat shoe bomber Richard Reid - die eind december een lijnvlucht wou opblazen met explosieven in zijn schoenen - samenwerkte met Nizar Trabelsi, de hoofdverdachte van de Brusselse Al-Qaeda-cel die de VS-ambassade in Parijs wou opblazen. Beiden zouden, samen met de Amerikaanse Al-Qaeda-hoofdverdachte Zacarias Moussaoui, 'gehersenspoeld' zijn door Londense radicale clerici en daarna geronseld zijn door een Al-Qaeda-luitenant die rechtstreekse banden had met Osama bin Laden.

Brussel / Londen

Eigen berichtgeving

Maarten Rabaey

In zijn cel in Boston klemt Richard Reid (28) nog altijd de tanden op elkaar. Maar nieuwe getuigenissen over de shoe bomber, die op 22 december vergeefs poogde een transatlantische lijnvlucht op te blazen, stellen de politie in staat om zijn banden met het Al-Qaeda-netwerk stilaan in kaart te brengen. Reid zou als drugsverslaafde in Londen ideologisch zijn gehersenspoeld en vervolgens door een van Osama bin Ladens luitenants opgeleid zijn als kandidaat-kamikaze, en dat samen met een onbekend aantal andere Al-Qaeda-verdachten - van wie sommige eveneens al werden opgepakt.

Zo zou hij in 1998 in Londen onder meer in het gezelschap hebben vertoefd van de Tunesische ex-profvoetballer Nizar Trabelsi, die twee dagen na de aanslagen van 11 september in Brussel werd gearresteerd, nadat bij hem thuis plannen werden gevonden om de VS-ambassade in Parijs op te blazen. De politiediensten waren op Trabelsi's spoor gekomen na de arrestatie in Dubai van Djamel Beghal, de vermoedelijke Europese Al-Qaeda-leider die persoonlijke contacten had met Osama bin Laden.

Bin Ladens 'luitenant' Beghal leefde in Londen, waar hij potentiële Al-Qaeda-rekruten ging ronselen bij de leerlingen van radicale clerici, die ideologisch op hetzelfde spoor zitten als 's werelds meest gezochte terrorist. Het was in een van hun gebedshuizen, de Finsbury Park Mosque, dat hij zowel Reid als Trabelsi tegen het lijf liep. Beiden zochten er na drugsproblemen toevlucht.

Een Britse moslim zou nu volgens de krant The Times bereid zijn formeel te getuigen dat Beghal, Reid en Trabelsi er in de lente van 1998 elkaar ontmoetten. "Trabelsi en Reid waren fysiek zeer onderscheidend. Beiden waren groter dan 1,85 meter. Ze spraken zeer weinig, leken bedeesd en waren altijd aan het keuvelen met Beghal, die duidelijk de leiding had", verklaarde Rashid Hussain (29) afgelopen zaterdag.

De moskee van Finsbury Park wordt geleid door de radicale moslimgeestelijke Abu Hamza al-Masri, die vroeger een hand en een oog verloor bij een bomontploffing in Afghanistan. Hussain wordt nu als een kroongetuige beschouwd, omdat ook hij door Hamza in de armen van Al-Qaeda werd gedreven. Hij zegt zich de opzwepende toespraken van de geestelijke te herinneren, alsook Beghals poging om hen te winnen voor "actie". "Ze spraken over trainingskampen in Afghanistan, waar ze over wapens zouden leren. Het joeg mij angst aan, maar je kon zien dat sommige toehapten."

De vermoedelijke terroristen zouden ook gezien zijn bij gebedswaken onder leiding van andere militante geestelijken, zoals Abu Qatada, de vermoedelijk financiële spil van Al-Qaeda in Europa. Maar zowel Qatada als Hamza ontkennen elke betrokkenheid met Al-Qaeda.

Verschillende politiediensten zeggen daar echter aan te twijfelen. "Alle routes leiden naar Londen, maar aan de geestelijken wordt niet geraakt", klaagde een hooggeplaatste bron bij de inlichtingendienst van Nederland - waar Reid zijn bom in elkaar knutselde. Belgische speurders zitten op dezelfde lijn. "Het kan geen toeval zijn dat dezelfde gezichten op hetzelfde ogenblik in dezelfde Londense moskee opduiken", wordt een senior source van de Belgische speurders aangehaald in The Times. Het Brusselse parket kon gisteren geen verder commentaar geven.

Feit is dat in het onderzoek naar Trabelsi de Belgische politie zich nu op diens banden met Reid concentreert. Ze stelden alvast één frappante materiële gelijkenis vast tussen beide verdachten: chemicaliën die in Brussel aangetroffen werden bij Trabelsi vormden de ingrediënten voor 'TATP' (triacetone triperoxide), net hetzelfde explosief dat aangetroffen werd in Reids schoenen.

Ook andere Al-Qaeda-verdachten die aangehouden zijn in de VS, Nederland, Frankrijk, Italië, Spanje en Duitsland zijn in Hamza's Londense moskee geweest. Kroongetuige Hussain zegt er naast Reid en Trabelsi onder meer in het gezelschap te hebben verbleven van Zacarias Moussaoui, David en Jérome Courtailler. Moussaoui is de eerste verdachte die in de VS in staat van beschuldiging is gesteld voor betrokkenheid bij de aanslagen van 11 september. De Franse broers Courtailler worden ervan verdacht logistieke ondersteuning te hebben gegeven aan zowel de Amerikaanse als de Europese Al-Qaeda-tak.

Belgische speurders: 'Het is geen toeval dat dezelfde gezichten op hetzelfde ogenblik in dezelfde Londense moskee opduiken'

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234