Maandag 03/08/2020

Shoah maakt deel uit van Europese canon

Hilde Kieboom, St-Egidiusgemeenschap, A'pen

Patrick Dewael pleitte er onlangs voor de herinnering aan de holocaust en de jodenvervolging in de eindtermen van het middelbaar onderwijs op te nemen. Het overwegen waard, nu sommige scholen Schindler's List niet meer durven vertonen uit schrik voor reacties uit allochtone hoek, of nu in sommige middens een holocaustmoeheid leeft. Het lijkt alsof er dringendere vormen van racisme aan te klagen zijn, zoals de islamofobie. Door beide gevechten tegenover elkaar te stellen, doe je echter geen van beide strijdpunten recht.

Een en ander heeft te maken met een diepgeworteld misverstand: dat het pro-Joodse discours wordt aangetast door de verstrengeling met het zionisme. Maar hoe we ook denken over het Israëlisch-Arabisch conflict, kan dat ons ontslaan van de plicht om de Shoah te herdenken? De droom van een democratisch, vredevol Europa dat zijn minderheden respecteert, werd uit de as van Auschwitz geboren. Als ooit nog eens gepoogd wordt te formuleren wat Europa is en wil zijn, dan kan de Shoah niet onvermeld blijven.

Daarom organiseerde de Sint-Egidiusgemeenschap gisteravond een herdenkingswandeling om de 15.000 Antwerpse Shoahslachtoffers te herdenken. Vorig jaar nog bood burgemeester Patrick Janssens zijn excuses aan voor de rechtstreekse en onrechtstreekse betrokkenheid van stads- en politiediensten.

Het drama dwong ook de katholieken tot bezinning. Sinds het Tweede Vaticaans Concilie is er een kentering: eeuwenoud misprijzen maakte plaats voor respect en broederlijkheid. De kerk erkende haar fouten. Het bezoek van Johannes Paulus II aan Jeruzalem in 2000 was onvergetelijk, net als zijn bede: "Nooit meer de ene tegen de andere, nooit meer wij tegen zij."

Vorige week werden de statuten goedgekeurd van een vzw die de kazerne Dossin zal uitbreiden tot een museum en documentatiecentrum over de holocaust. Fort Breendonk werd enkele jaren geleden al in een nieuw kleedje gestoken. Die plaatsen moeten gekend zijn bij de jonge generaties, en zeker ook bij nieuwkomers. Paul Scheffer pleit er in Het land van aankomst overtuigend voor om het vrijblijvende discours over 'multiculturaliteit' te vervangen door een engagement voor een 'gedeeld burgerschap'. In een door migratie verkleurende samenleving neemt het belang aan gemeenschappelijke referenties toe, onder meer door kennis van de geschiedenis. Kennis van de Shoah vormt een wezenlijk onderdeel van dat gedeeld burgerschap. Niet alleen willen we het joodse leed niet vergeten, we hebben de herinnering nodig om op een verantwoordelijke manier over onze gezamenlijke toekomst na te denken. Brief van de dag

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234