NieuwsEnergie
Shell verwacht extra belasting van 2 miljard dollar door afromen van overwinsten
Shell houdt er rekening mee 2 miljard dollar (1,9 miljard euro) aan extra belasting te moeten afdragen aan het Verenigd Koninkrijk en als ‘solidariteitsbijdrage’ aan de Europese Commissie.
De tijdelijke belastingen zijn ingevoerd om bovenmatige winsten af te romen als gevolg van de sterk gestegen energieprijzen vanwege de oorlog in Oekraïne.
Daardoor en onder meer door Europese sancties tegen Rusland piekten de energieprijzen. Concerns als Shell boekten daarop recordwinsten, wat de energiesector op kritiek kwam te staan. Die zou profiteren, terwijl veel andere bedrijven en burgers juist zuchtten onder de hoge energieprijzen.
De Europese Commissie en het Verenigd Koninkrijk besloten daarop tot de invoering van een tijdelijke solidariteitsbijdrage, die overwinsten moet afromen. Shell denkt daaraan nu ongeveer 2 miljard dollar kwijt te zijn.
Europa hoopt 25 miljard euro op te halen bij energieconcerns, ook bij duurzame producenten, waar eveneens fors werd geprofiteerd van hogere elektriciteitsprijzen.
Rechter
Concurrent ExxonMobil, dat net als Shell verwacht dat de heffing 2 miljard dollar kost, kondigde onlangs aan dat het juridische stappen zet tegen Brussel. De maatregel is volgens het concern onrechtmatig en ExxonMobil vecht deze aan bij het Europese Hof van Justitie in Luxemburg. Shell laat vooralsnog in het midden of het een gang naar de rechter overweegt.
De extra heffing zal effect hebben op de winst over het vierde kwartaal, meldt het energieconcern vrijdag in een update over de gang van zaken. De winst in het vierde kwartaal zal sowieso een stuk lager uitkomen dan de recordbedragen die eerdere kwartalen van 2022 werden bijgeschreven, omdat de energieprijzen de afgelopen weken fors zijn gedaald.
Desondanks ziet Shell in het laatste kwartaal een ‘significant hoger’ resultaat bij de LNG-divisie. In de drie maanden ervoor vielen de winsten bij deze tak juist tegen, ondanks torenhoge gasprijzen. Nu lijken de resultaten hersteld, al kampte Shell met de uitval van twee grote Australische fabrieken voor vloeibaar aardgas LNG.
Hoe de uiteindelijke cijfers zullen uitpakken is nog niet bekend; het energieconcern komt begin februari met definitieve jaarcijfers.