Maandag 10/05/2021

Klimaat

Shell stapt uit lobbygroep tegen Parijs-akkoord: ‘Ons klimaatbeeld is veranderd’

Shell-topman Ben van Beurden Beeld REUTERS
Shell-topman Ben van BeurdenBeeld REUTERS

Shell is het eerste grote olie- en gasbedrijf dat uit een belangrijke Amerikaanse lobbygroep stapt voor bedrijven in de petrochemische industrie. De lobbyclub staat niet achter de doelen van het in 2015 gesloten klimaatakkoord van Parijs, wat in tegenspraak is met de koers die het Brits-Nederlandse bedrijf wil varen.

De stap om in 2020 het lidmaatschap van de American Fuel & Petrochemical Manufacturers (AFPM) niet te verlengen, is dinsdag bekendgemaakt in een analyse van negentien deelnames aan industriegroepen. Door te breken met een van de prominentere lobbyclubs tegen klimaatmaatregelen, onderscheidt Shell zich ten opzichte van fossiele concurrenten als Exxon-Mobile en BP. Onder druk van aandeelhouders kwam Shell vorig jaar al met een bonusregeling die afhankelijk is van duurzame resultaten.

“De behoefte aan acute actie tegen klimaatverandering is sinds het Parijs-akkoord nog duidelijker geworden”, schrijft Shell-topman Ben van Beurden in het voorwoord van het rapport. “Als gevolg daarvan zijn de maatschappelijke verwachtingen veranderd, en Shells beeld op dit gebied ook.”

Het eerste rapport waarin deelnemingen aan industriegroepen worden heroverwogen, moet Shell transparanter maken. “We reageren op het verzoek van grote beleggers en non-gouvernementele organisaties, die informatie willen over onze lidmaatschappen van industrieclubs en hun opvattingen en beleid met betrekking tot klimaatverandering.”

De Nederlandse milieuorganisatie Milieudefensie is blij met de stap, al komt die rijkelijk laat. “Shell weet als sinds de jaren tachtig dat olie- en gasgebruik bijdraagt aan klimaatverandering”, zegt directeur Donald Pols. “Sindsdien zijn ze structureel betrokken gebleven tegen effectief klimaatbeleid. En nog steeds zien we Parijs niet terug in Shells daden. Om die reden ontvangen zij vrijdag een dagvaarding van ons.”

Via de rechter probeert Milieudefensie voor elkaar te krijgen dat de investeringen van Shell alsnog in lijn raken met de afspraken van Parijs. “Dus minder geld naar het winnen van olie en gas”, zegt Pols. “Want het Klimaatakkoord halen is onmogelijk als grote vervuilers hun beleid niet in lijn brengen met Parijs.”

Een deel van het BP ETAP-olieplatform in de Noordzee, zo’n 160 kilometer ten oosten van Aberdeen (Schotland). Beeld REUTERS
Een deel van het BP ETAP-olieplatform in de Noordzee, zo’n 160 kilometer ten oosten van Aberdeen (Schotland).Beeld REUTERS

Follow This: 4.600 groene aandeelhouders

Follow This - een groep van 4.600 groene aandeelhouders in de olie-industrie die Shell heeft bewogen als eerste oliebedrijf klimaatdoelen op te stellen voor de uitstoot van zijn producten - is positiever. “Dit is een goed signaal, opnieuw is Shell leidend binnen de industrie door als eerste deze logische stap te zetten”, zegt Mark van Baal, oprichter van Follow This. “Wij verwachten dat meer oliebedrijven zullen volgen.”

Maar Shell zal zelf ook nog meer moeten doen, vindt Follow This. “Er zijn nog tal van dit soort belangengroepen waar Shell lid van is”, zegt Van Baal. “In de Verenigde Staten, maar ook in andere landen. Van een zusterorganisatie in Australië kreeg ik al direct drie vergelijkbare groepen doorgestuurd waar ze nog in zitten.”

Bij AFPM zijn zo’n driehonderd bedrijven aangesloten. Op vragen van persbureau Reuters liet het Franse Total weten dat hun opvattingen ook niet altijd overeenkomen met die van AFPM en dat zij geregeld hun lidmaatschap evalueren. AFPM lobbyt niet alleen tegen overheidsmaatregelen die als doel hebben te voldoen aan het Parijsakkoord, maar ook tegen een systeem waarin CO2 wordt beprijsd. Shell is onder meer voorstander van een wereldwijde CO2-prijs, omdat zij veel gas winnen voor de elektriciteitssector, waarbij minder CO2 vrijkomt dan met kolen.

Bij het onderzoek naar de negentien lidmaatschappen keek Shell behalve naar hun opvattingen over Parijs en CO2-beprijzing ook naar hun lobbyagenda wat betreft het gebruik van gas en het beleid ten opzichte van lagere uitstoottechnologieën. Bij negen van de negentien clubs sluiten de doelstellingen niet op alle punten aan. Voordat Shell ook andere organisaties verlaat, proberen ze die naar eigen zeggen eerst van binnenuit te veranderen.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234