Vrijdag 27/01/2023

Sharon weigert nederzettingen te ontmantelen

De Israëlische premier Sharon heeft zaterdag uitgesloten dat nederzettingen in de bezette gebieden worden ontmanteld. Hij zei dat Palestijnen het ontruimen ervan zouden zien als een teken van zwakte. Zolang er geen sprake is van een definitieve oplossing van het conflict zal deze kwestie niet meer ter sprake komen, zei de Likud-premier.Ook illegaal opgezette nederzettingen in de bezette Palestijnse gebieden worden volgens Sharon niet aangepakt. Dat had zijn minister van Defensie eerder wel beloofd. De Israëlische autoriteiten hebben zondag uit angst voor aanslagen op joods nieuwjaar in de bezette Palestijnse gebieden het uitgaansverbod aangescherpt. Meer dan 800.000 mensen worden direct getroffen door het uitgaansverbod dat in de nacht van zaterdag op zondag werd ingesteld. In Nablus, de grootste stad op de Westelijke Jordaanoever, geldt al sinds 21 juni een uitgaansverbod. Sindsdien zijn de beperkingen slechts een tiental keer tijdelijk opgeheven.

Oostenrijkse coalitie valt

Drie toppolitici van de Oostenrijkse extreem-rechtse partij FPÖ, waaronder de vice-kanselier Susanne Ries-Passer hebben hun ontslag aangekondigd. De drie verlaten de regering na een meningsverschil met sterke man Jörg Haider. De Oostenrijkse regeringscoalitie van rechtsliberalen en conservatieven is nu gevallen en vervroegde verkiezingen dringen zich op. De drie houden het voor bekeken, omdat ze een politieke nederlaag leden in de eigen gelederen van de FPÖ. Dat gaat vooral over belastingverlagingen die de FPÖ had beloofd. Volgens de tweeëneenhalf jaar oude coalitie van de FPÖ en de conservatieve Oostenrijkse Volkspartij is daar mede door de overstromingen van deze zomer op dit moment geen geld voor

Politie verijdelde aanslag op VN-top

De Zuid-Afrikaanse politie zoekt een aantal blanke rechts-extremisten die een aanslag wilde plegen op de VN-top voor duurzame ontwikkeling in Johannesburg. Volgens de Zuid-Afrikaanse krant Sunday Times verijdelde de veiligheidsdienst het plan. De extremisten wilden tijdens de top 120 explosieven in en rond het congrescentrum in de voorstad Sandton tot ontploffing brengen, schrijft de Sunday Times. De politie heeft verscheidene boerderijen in het noorden en het midden van het land doorzocht en arrestatiebevelen tegen de vermoedelijke verdachten uitgevaardigd. Volgens de politie maakt de groep deel uit van een netwerk dat de "Zuid-Afrikaanse samenleving wil vernietigen".

Politiemannen gewond bij rellen in Belfast

Vijf politiemannen raakten zondagochtend gewond toen zij in een republikeinse wijk in het westen van de Noord-Ierse hoofdstad Belfast werden aangevallen door een menigte. Een van de slachtoffers raakte ernstig gewond. De politie zei dat de agenten tijdens een routinecontrole van voertuigen in Falls Road waren aangevallen door een groep van ongeveer tachtig man. De politiemannen werden geslagen en geschopt. Een van hen raakte bewusteloos en werd overgebracht naar het ziekenhuis.

Poolse premier: 'In mei 2003 referendum over EU'

De Poolse premier Leszek Miller wil in mei volgend jaar een nationaal referendum houden over de toetreding van Polen tot de Europese Unie. Polen is een van de tien kandidaat-landen voor het lidmaatschap van de EU. Zij hopen voor het einde van dit jaar de onderhandelingen met Brussel af te sluiten en zouden dan in 2004 tot de Europese Unie kunnen toetreden. Ook in Hongarije, Slowakije en Tsjechië worden vermoedelijk volksraadplegingen gehouden over de uitbreiding van de EU. Volgens de laatste opiniepeilingen steunt 70 tot 80 procent van de Hongaren, 57 procent van de Polen en ongeveer 50 procent van de Tsjechen en Slowaken de toetreding van hun land tot de EU. Die vier landen hebben afgesproken om op het gebied van de volksraadplegingen nauw met elkaar samen te werken.

Zware gevechten tussen India en Pakistan

Grenstroepen van de kernmachten India en Pakistan hebben in de omstreden regio Kasjmir zware artilleriebeschietingen uitgevoerd. De gevechten begonnen zaterdag en duurden zondag voort. Pakistan zou een Indiase militaire kazerne hebben getroffen. Het Indiase leger meldde een Pakistaanse bunker te hebben vernietigd. Sinds 1947 hebben beide landen al twee oorlogen om Kasjmir gevoerd. Sinds december 2001 zijn de spanningen verder opgelopen en kwam het bijna tot een oorlog. New Delhi beschuldigt Islamabad ervan terroristen te steunen die strijden voor aansluiting van het Indiase deel van Kasjmir bij Pakistan.

Bloedbad in Nepal

In de nacht van zaterdag op zondag zijn minstens 48 Nepalese politiemannen gedood bij een aanval door maoïstische rebellen. Het is de bloedigste actie van de rebellen sinds de noodtoestand in Nepal werd opgeheven op 28 augustus. De aanval werd uitgevoerd tegen een politiepost in Bhimad, ten oosten van Katmandoe. De gevechten tussen beide groepen duurden meer dan vier uur. Het laatste grote offensief van de rebellen dateert van 11 en 12 april, toen 84 politieagenten werden gedood na aanvallen op drie verschillende politieposten. De maoïstische rebellen vechten al sinds 1996 voor de oprichting van een communistische republiek in Nepal. Bij de gevechten vielen al meer dan 4.400 doden.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234