Woensdag 04/08/2021

Update

Sharia4Belgium verdacht van terrorisme, Belkacem aangehouden

null Beeld EPA
Beeld EPA

Vier van de zes personen die vandaag zijn opgepakt bij een grootscheepse actie van het federaal parket tegen Sharia4Belgium, zijn door de onderzoeksrechter in Antwerpen aangehouden. De twee anderen zijn vrijgelaten, meldt het federaal parket. De vier aangehouden personen zullen naar alle waarschijnlijkheid vrijdag voor de raadkamer verschijnen, die zich dan zal moeten uitspreken over hun verdere aanhouding. Eén van de aangehouden personen is Fouad Belkacem, voormalig woordvoerder van het ontbonden Sharia4Belgium. Over de identiteit van de andere personen wou het federaal parket geen commentaar kwijt.

Het federaal parket verdenkt Sharia4Belgium van terrorisme. Ook zou de organisatie met geweld democratieën omver willen werpen om de islamitische wetgeving in te voeren. Dat bleek bij een persconferentie van de federale politie in Brussel.

De grootscheepse gerechtelijke actie kadert in een gerechtelijk onderzoek dat sinds februari 2012 loopt naar de extremistische moslimorganisatie Sharia4Belgium. Daarin werd onderzocht of de organisatie kon beschouwd worden als een terroristische groep en of haar leden deelnamen aan terreuractiviteiten. Zes personen werden opgepakt en zullen voorgeleid worden bij de onderzoeksrechter in Antwerpen.

33 jongeren geronseld
Volgens het federaal parket is Sharia4Belgium een duidelijk salafistische en jihadistische organisatie die als doel heeft de democratische instellingen omver te werpen en te vervangen door een islamstaat. Bovendien zou ze deel uitmaken van een bredere, internationale jihadistische beweging.

Na een onderzoek, waaraan meer dan 20.000 manuren werden besteed, konden het federaal parket en het Antwerpse parket de organisatie van de beweging in kaart brengen, gaande van haar leiders en de harde kern tot de sympathisanten. "De beweging rekruteerde jongeren, onder meer via preken op straat, zogenaamde streetdawa's", zegt Eric Van Der Sypt, woordvoerder van het federaal parket. "Daarna kregen de jongeren zowel een ideologische en religieuze indoctrinatie als een gevechtstraining. Er werden ook gewelddadige acties ondernomen. Dat gebeurde bijvoorbeeld naar aanleiding van het zogenaamde nikab-incident in mei 2012 in Sint-Jans-Molenbeek en naar aanleiding van de film 'Innocence of Muslims', op 15 en 16 september 2012 in Borgerhout en Brussel."

Sharia4Belgium stond al lang in de kijker van het Belgische gerecht, klinkt het, maar sinds augustus 2012 is ook gebleken dat de beweging jonge moslims naar Syrië stuurt om er te gaan vechten voor de oprichting van een islamistische staat. Het federaal parket heeft zo 33 jongeren kunnen identificeren die al in Syrië zitten of nog onderweg zijn.

Bij de 48 huiszoekingen die vandaag zijn uitgevoerd, zijn computers, gsm's en 30.000 euro cash in beslag genomen, maar geen wapens of explosieven.

Fouad Belkacem wordt meegenomen voor verhoor. Beeld BELGA
Fouad Belkacem wordt meegenomen voor verhoor.Beeld BELGA
Federaal parketwoordvoerder Eric Van Der Sypt. Beeld EPA
Federaal parketwoordvoerder Eric Van Der Sypt.Beeld EPA

Raadkamer
Walter Damen, advocaat van Belkacem, reageerde als volgt: "Mijn cliënt betwist iedere betrokkenheid bij terroristische activiteiten. Hij ontkent ook dat hij jongeren geronseld heeft om naar Syrië te vertrekken", aldus Damen. Over het verhoor van Belkacem wilde hij niet veel kwijt. "Ik kan alleen maar zeggen dat hij met geen concrete zaken geconfronteerd werd. Misschien zal dat later nog gebeuren."

Belkacem verschijnt vrijdag voor de raadkamer. Daarnaast wordt op 25 april het beroep behandeld dat hij aantekende tegen zijn veroordeling voor het aanzetten tot haat tegen niet-moslims en het belagen van Frank Vanhecke, de weduwnaar van Marie-Rose Morel. Hij kreeg daarvoor vorig jaar twee jaar cel, waarvan één jaar effectief, en 550 euro boete.

Voor het openbaar ministerie in Antwerpen is het, na meer dan een jaar onderzoek, voldoende duidelijk. "We hebben voldoende aanwijzingen om te stellen dat de leden van Sharia4Belgium deelnemen aan de activiteiten van een terroristische beweging, en die terroristische beweging is Sharia4Belgium", aldus Paul Vantigchelt, woordvoerder van het Antwerpse parket. "De definitieve uitspraak daarover moet natuurlijk door de strafrechter gebeuren."

Tevreden burgemeesters
Hans Bonte, burgemeester van Vilvoorde, reageerde vanochtend tevreden dat het federaal parket een grootscheepse actie houdt tegen netwerken die strijders ronselen voor de burgeroorlog in Syrië. "Het gerechtelijk optreden komt geen dag te vroeg", zegt de burgemeester. "Het onderzoek loopt blijkbaar al maanden, maar het is dan ook al maanden dat wij geconfronteerd worden met die ronselaars en de drama's die hun praktijken veroorzaken."

De voorbije weken trad burgemeester Bonte herhaaldelijk naar voor in de media om aan te klagen dat heel wat jongeren in zijn gemeente naar Syrië waren getrokken, geronseld door extremistische moslimbewegingen. "We hadden gevraagd om een kordaat optreden en ik ben dan ook tevreden dat het er gekomen is", gaat Bonte verder. "Over de resultaten van de gerechtelijke acties heb ik voorlopig geen informatie, ik kan alleen maar hopen dat ze succes hebben."

Mechels burgemeester Bart Somers (Open Vld) reageert voorzichtig positief op de invallen. Ook in Mechelen vond minstens één huiszoeking plaats. "Het gerechtelijk onderzoek is ook voor een burgemeester geheim", zegt Somers. "Maar als deze actie inderdaad kadert in het krachtdadig optreden tegen ronselaars, kan ik dat alleen maar toejuichen." Nog volgens Somers is het "een positief signaal van het gerecht dat het wie jongeren ronselt om in Syrië te gaan vechten en de organisaties die dit faciliteren, aanpakt".

Geen klacht van vader Jejoen
Dimitri Bontinck, de vader van Syriëstrijder Jejoen, heeft trouwens geen klacht ingediend die zich specifiek richt tegen Belkacem, zoals in de media bericht werd. "Toen hij aangifte deed van de verdwijning van zijn zoon werd een onderzoek opgestart. In zijn verhoor vertelde hij wel dat hij Sharia4Belgium in het algemeen en Belkacem in het bijzonder verantwoordelijk achtte voor het vertrek van zijn zoon naar Syrië, maar officieel gaat het dus om een algemene klacht tegen onbekenden", verduidelijkt zijn advocaat Kris Luyckx.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234