Zondag 16/02/2020

Terreurproces

Sharia4Belgium: Is Syriëstrijder Hakim E. wel toerekeningsvatbaar?

Dimitri Bontinck, vader van Jejoen, komt aan op de derde dag van het grote terreurproces tegen Sharia4Belgium.Beeld BELGA

Vandaag begon in de correctionele rechtbank van Antwerpen de derde dag van het grote terrorismeproces tegen Sharia4Belgium. Daar heeft de rechter vanmiddag beslist om het aandeel van Hakim E. (22) af te splitsen van de rest van het terrorismedossier. Hij wordt op vraag van zijn advocaten in observatie gesteld om te bepalen of hij toerekeningsvatbaar is. Op 1 december moet hij terug voor de rechtbank verschijnen.

Hakim E., die vorige week vijf jaar cel tegen zich hoorde vorderen, had in Syrië een granaatscherf in het hoofd gekregen en kampt daardoor met fysieke en psychische problemen. Zijn advocaten, meesters Walter Damen en Abderrahim Lahlali, hadden vandaag een verzoekschrift neergelegd met de vraag om hun cliënt in observatie te stellen om na te gaan of hij toerekeningsvatbaar is met het oog op zijn verdere berechting.

"Toerekeningsvatbaar of niet?"
De rechtbank heeft zich daar tijdens de middagpauze over gebogen en besliste om het verzoek in te willigen. Zijn advocaten vroegen de rechtbank daarop om zijn aandeel af te splitsen en het openbaar ministerie schaarde zich achter dat verzoek. Ook op die vraag ging de rechtbank in.

Er loop momenteel ook nog een onderzoek naar Hakim E. wegens terroristische gijzeling en moord, feiten die hij in Syrië gepleegd zou hebben en waarvoor hij zich later misschien nog voor het hof van assisen zal moeten verantwoorden. Maar ook daarvoor is het belangrijk om te weten of hij toerekeningsvatbaar is.

Eén van de beschuldigden op de derde dag van het grote terreurproces tegen Sharia4Belgium.Beeld BELGA

"Bontinck eist schadevergoeding van één euro"
Voor de verdediging, kwamen de burgerlijke partijen aan het woord. Een van die partijen was Dimitri Bontinck, vader van Jejoen Bontinck. Die eist een provisionele schadevergoeding van één euro, voor de "geleden morele schade", zo klinkt het. "Hier staat een vader die zijn ergste nachtmerrie werkelijkheid zag worden. Hij is gekraakt geweest en heeft morele sch ade geleden", stelde zijn advocaat Xavier Potvin.

De advocaat pleitte dat Dimitri Bontinck zijn zoon een zo goed mogelijke opvoeding heeft gegeven: hij stuurde hem naar de beste school in Antwerpen en gaf hem alle kansen op het gebied van sport en muziek. Toen Jejoen verliefd werd op een Marokkaans meisje integreerde hij zich in de moslimcultuur en belandde hij bij Sharia4Belgium.

"Ergste nachtmerrie werd werkelijkheid"
"Mijn cliënt voelde hoe hij stilaan de controle over zijn zoon kwijtraakte en hij kon er niets tegen beginnen. Hij is verschillende keren naar het hoofdkwartier van Sharia4Belgium aan de Dambruggestraat geweest en heeft er met Fouad Belkacem gesproken. Hij heeft hem zelfs uitgenodigd bij hem thuis", stelde meester Potvin.

Toch kon Dimitri niet beletten dat zijn zoon verder radicaliseerde en uiteindelijk naar Syrië vertrok. "Hij zag zijn ergste nachtmerrie werkelijkheid worden. Je mag hem niet veroordelen voor de manier waarop hij daarmee is omgegaan. Hij heeft inderdaad veelvuldig de media opgezocht, maar hij wist niet wat hij anders kon doen. Uiteindelijk is hij zelf naar oorlogsgebied getrokken om zijn zoon terug te halen."

Eén van de beschuldigden op het grote terreurproces tegen Sharia4Belgium.Beeld BELGA

Overige burgerlijke partijen
De moeder van Zacharia I., die eveneens naar Syrië vertrok, deed afstand van haar burgerlijkepartijstelling. Wat haar betreft is de Belgische staat verantwoordelijk, omdat die niets ondernam toen zij aan de alarmbel trok. Maar aangezien de staat hier niet terechtstaat, deed ze dus afstand.

Ook de politiezone Brussel-West eist een schadevergoeding, omwille van onlusten in Sint-Jans-Molenbeek na een nikabincident.

Negen beklaagden, zes aanwezig
Van de negen beklaagden die in het land zijn, zijn momenteel de aangehouden Fouad Belkacem en Hakim E. aanwezig, alsook Jejoen Bontinck, Michaël Delefortrie, Walid L. en Mohamed E.Y. De andere beklaagden worden vertegenwoordigd door hun advocaat in afwachting van hun eventuele komst naar de rechtbank.

Na de burgerlijke partijen is het nu de beurt aan de verdediging. De advocaten van Fouad Belkacem krijgen als eersten het woord. Net zoals tijdens de vorige zittingen gelden verstrengde veiligheidsmaatregelen en is er veel politie aanwezig, zowel binnen als buiten het justitiepaleis aan de Bolivarplaats.

Bruna De Mulder, zus van Brian De Mulder, toont een foto van haar broer die op de derde dag van het proces nog steeds in Syrië aan het vechten is.Beeld BELGA

Advocaten 'moeten zwijgen'
De advocaten die betrokken zijn in het terrorismeproces rond Sharia4Belgium zijn door de Antwerpse stafhouder gevraagd om ook na het vonnis geen verklaringen af te leggen aan de media. "Het reglement daarover is vorig jaar verstrengd. Het is nu dus niet alleen tijdens het proces dat advocaten gevraagd worden om zich te onthouden van commentaar aan de media, maar ook erna", zegt stafhouder Kati Verstrepen.

Als er in deze zaak eventueel beroep wordt aangetekend, dan wil ze ook niet dat de sereniteit van de debatten voor het hof van beroep in gevaar worden gebracht. Vorige week kreeg een van de advocaten in het terrorismeproces nog gedurende een dag een paleisverbod opgelegd, omdat hij in het Canvas-programma "Reyers Laat" was verschenen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234