Maandag 21/10/2019

'Sharia4Belgium beschadigt de moslims'

'Ik zie een snel groeiende groep radicale jongeren die beïnvloedbaar zijn door de boodschap van Sharia4Belgium', zegt Hicham El Mzairh, diversiteitsadviseur van de stad Antwerpen. 'Er is nood aan een actieplan antiradicalisering.'

El Mzairh 'volgt' Fouad Belkacem, de huidige kopman van Sharia4Belgium, al sinds 2004. Toen botste Belkacem met zijn radicale jeugdbeweging El Islaah met een holebivereniging die in hetzelfde lokaal in zijn hometown Boom huisde. Daarop probeerde Belkacem voet aan de grond te krijgen in Mechelen, ook daar werd hij wandelen gestuurd. Even experimenteerde Belkacem met democratie: bij de provinciale verkiezingen in 2004 kreeg hij 49 stemmen als kandidaat voor de Moslim Democratische Partij in Boom. Sindsdien meanderde hij via de orthodoxe islamitische salafisten naar de takfiria, een strekking die binnen de islam als 'sekte' wordt bestempeld. "Alle andere moslims beschouwt hij als kufars, ongelovigen", zegt El Mzairh. "Zowel vooraanstaande theologen in Europa als Belgische moskeeën hebben zich van hem gedistantieerd. Er gaan zelfs stemmen op binnen de Marokkaanse gemeenschap om hem terug naar Marokko te sturen: dat land vraagt zijn uitlevering wegens drugsfeiten."

Waarom zeggen ze dat niet hardop?

"Ik had meer verwacht van de Moslimexecutieve, al is die op dit moment zowat onbestaande. De Marokkaanse gemeenschap moet ook beseffen dat Belkacem en co. hen schade berokkenen telkens als zij namens 'de moslims' spreken. Maar de media zoeken zelden naar de gematigde stem. Sharia4Belgium brengt Ali de advocaat en Fatima zonder hoofddoek veel meer schade toe dan Janneke en Mieke. Nu kaapt een mediageil en gevaarlijk figuur als Belkacem alle aandacht. Het beste bewijs dat de gemeenschap hem niet moet: er is geweldig veel frustratie bij een hoop jongeren die weinig perspectief hebben. Toch slaagt hij er niet in om hen achter zich te scharen."

Maar u noemt hem wel gevaarlijk.

"Ik zie een snel groeiende groep radicale jongeren die potentieel beïnvloedbaar zijn door zijn boodschap. Dat baart mij zorgen. Jongeren maar ook bekeerlingen zoeken antwoorden op vragen over identiteit en religie, en ze vinden die in zijn verhaal, in boeken of online."

Moete we Sharia4Belgium dan verbieden?

"Een ideologie verdwijnt niet door een verbod. Het is belangrijk om een onderscheid te maken tussen orthodoxe moslims met baard en hoofddoek die vroom willen leven, maar wel werken en deelnemen aan de samenleving, en extremisten zoals Belkacem, die deze samenleving verwerpen. Hoe verder je radicalen naar de marges duwt, hoe onzichtbaarder ze worden. Er is vooral dringend nood aan een actieplan anti-radicalisering, zoals dat in Nederland al jaren bestaat."

Hoe moet zo'n plan eruitzien?

"Het moet zich richten op alle vormen van extremisme, van streng optreden tegen racisme op school tot een fatsoenlijke opleiding van imams van eigen bodem. Maar vooral: staatsveiligheid vecht met klassieke middelen tegen een organisatie die haar boodschap verspreidt via sociale media. Het heeft weinig zin om op zoek te gaan naar geldstromen of een internationaal netwerk als een camera en YouTube volstaan om het doel te bereiken."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234