Donderdag 28/01/2021

Shanghai maakt zich op voor Expo 2010

Wanneer je naar de jungle van wolkenkrabbers en hightechgebouwen kijkt, is het bijna ondenkbaar dat het pas zestig jaar is geleden dat de Fransen de stad werden uitgedreven door de communisten. Zelfs in tijden van recessie blijft Shanghai een schoolvoorbeeld van vooruitgang en een ode aan commercie. “Velen zien Shanghai niet echt als een bestemming op zich”, vertelt Marc Mekki, een jonge Belg die al meer dan vijf jaar in China woont en nu zijn eigen touroperatorbedrijf leidt vanuit Shanghai. “Beijing, daar wordt tijd voor uitgetrokken, terwijl Shanghai, wegens gebrek aan cultuurhistorische diepte, veel te snel wordt bezocht. Jammer! Want Shanghai verdient op zijn minst enkele dagen onvoorwaardelijke aandacht.” Of je nu samen met de oudjes aan tai chi doet in een van de vele parken van de stad, in het hoogste hotel van de wereld slaapt of al struinend door de Franse concessie het oude Shanghai ontdekt: de stad krijgt je zeker te pakken.

Shanghai’s verleden is vrij jong. Ooit was het een bescheiden, Chinese zeehaven tot westerse handelaars op doorreis in de jaren 1840 het potentieel van deze locatie ontdekten. Concessiezones werden opgericht om handel te drijven in zijde, thee, opium en kruiden. Rond 1930 en enkele opiumoorlogen later, werd Shanghai het Paris of the Orient genoemd. Maar sommigen zagen Shanghai eerder als de whore of the Orient. Zinderend van bedrijvigheid, commercie en creativiteit en een ontmoetingsplaats voor westerse avonturiers, geldschieters, louche types op zoek naar vlugge cash en immigranten van overal en nergens. Veel van dat roemrijke verleden is er in de stad niet overgebleven. Met dank aan de Culturele Revolutie uit de jaren 1960 en de destructieve drang van de Chinees om alles wat oud is te vervangen door iets nieuws. Tenzij je naar buurten trekt als de Franse concessie, ten westen van de Bund. Smallere, schaduwrijke straatjes met art-decohuizen van net na 1900, oude villa’s en koloniale bungalows waar zich vandaag clubs, hotels en ambassades netjes verschuilen. De laatste jaren openden meer en meer boetieks, restaurants en cafeetjes hun deuren die van de Franse concessie een van de hippere buurten van Shanghai maakten. Achter deze stijlvolle façade ligt nog een ander en ouder Shanghai. Dat van een eindeloos labyrint aan gangen, straatjes en pleintjes dat je enkel te voet kunt bereiken. Eten wordt buiten in grote woks bereid, tussen de krakkemikkige elektrische bedrading hangt de was te drogen, Chinezen wandelen in pyjama rond,… Proef van deze traditionele wereld door een echte theeceremonie mee te maken, bijvoorbeeld in het Gu Yuan Tea House dat eigendom is van de charismatische Shanxi Kuo. Het antiek in dit theehuis vertelt het verleden van mijnheer Shanxi, afstammeling van een generaal uit de Tang-dynastie. The Nine is misschien wel het meest geheime logeeradresje van Shanghai. Slechts vijf, vrij eenvoudige kamers in een art-decoherenhuis in een rustige, groene tuin te midden van oud Shanghai. Krakende plankenvloer, een eclectisch interieur met antiek verspreid over het hele huis en een lange, gemeenschappelijke tafel gemaakt uit twee houten deuren.

Ga vroeg in de ochtend naar Fuxing Park en je betreedt een magische wereld van een oud China dat beetje bij beetje aan het vervagen is. Dametjes op leeftijd doen aan tai chi met kleurrijke waaiers op het ritme van maoïstische muziek, benige oude mannetjes doen kungfu-oefeningen alsof ze nog als stand-in kunnen fungeren in een serieuze gevechtsfilm. Tussendoor wordt er thee gedronken met sloten, mahjong gespeeld en veel en luid gebabbeld. Heb je geluk, dan zie je misschien hoe Chinezen soms aan ‘tree hugging’ doen. Geen moeite wordt gespaard om de chi-energie door je lichaam te laten vloeien. Krijg je nog niet genoeg van het echte, oude Shanghai, ga dan iets eten in een goed verborgen restaurantje in de Franse concessie. Meestal hangt er enkel een klein uithangbord met Chinese tekens die je gewoon best vertaalt als ‘geen Engels, fantastisch eten’. Chun, op Jinxian Lu, is er zo eentje uit de collectie van take it or leave it-restaurantjes. Vier tafels, geen menu en je eet wat de chef klaarmaakt. Op-en-top authentiek. Typische Shanghainese kost zijn de xiaolongbao en de shengjian, de lokale dumplings, die je met een speciale techniek moet eten als je niet onder de vleesjus wil zitten. Topadres waar de wachtrijen lang zijn en de shengjian hemels, is Yang’s Fry-dumplings in Wujiang Street. Wil je nog niet weg uit oud Shanghai, dan kan je logeren in old Shanghai-stijl in het Mansion Hotel. Ooit een opulente villa uit de jaren 1930 die diende als clubhuis voor Du Yuesheng, een van Shanghai’s meest beruchte en gefortuneerde gangsters. De lobby is een verzamelplaats voor ouderwetse ornamenten zoals krakende grammofoons en stijlvolle antiquiteiten en de kamers zijn groot en luxueus met hoge ramen en fluffy tapijt.

Shanghai zou Shanghai niet zijn als de rivier er niet was. De Huangpu-rivier snijdt de stad onverbiddelijk in twee. Aan de ene kant oud Shanghai of ook wel ‘Puxi’ genaamd, met de Bund. Aan de andere kant Pudong dat gelijkstaat aan de niet te stoppen vooruitgang van de stad. De Bund met zijn promenade langs de rivier die nu in hoog tempo wordt heraangelegd tegen de Expo 2010, is een aaneenschakeling van oude, statige gebouwen. Vandaag de dag herbergen ze chique winkels, restaurants en hotels. Aan het begin van de flashy winkelstraat Nanjing Lu bevindt zich het Peace Hotel, het gebouw waar vroeger het Joods-Britse handelshuis Sassoon was gevestigd. Vroeger legendarisch voor de band die Shanghai-jazz bracht en nu gesloten om als chique Fairmont Hotel later dit jaar de deuren te heropenen.

Welkom in de stad van de eenentwintigste eeuw waar fictie na enkele maanden snel werkelijkheid wordt. Meer dan vierduizend gebouwen in Shanghai zijn hoger dan honderd meter en elke dag komt er wel eentje bij. Vooral indrukwekkend is hoe een drassig stuk landbouwgrond aan de overkant van de Huangpu-rivier in enkele decennia tijd werd getransformeerd tot een netwerk van gebouwen die wedijveren in kitscherigheid en allemaal het hoogterecord willen breken. Het begon allemaal met de Oriental Pearl Tower, het symbool van modern Shanghai, die eruitziet als een versierde petanquebal die werd gespietst op een zilveren brochette. Deze erg communistisch aandoende televisiemast luidde het begin in van een ongeziene bouwwoede met als bijverschijnsel dat Pudong onder het gewicht van al dat staal en beton elk jaar een paar centimeters de grond inzakt. Het Shanghai World Financial Center is met 101 verdiepingen voorlopig het hoogste gebouw in Shanghai. Het lijkt op een strakke, iconische flessenopener die bij mistig weer compleet in de wolken verdwijnt. Het SWFC-gebouw is een attractie op zich: vanaf de 97ste verdieping is er een observatieplatform met een glazen bodem zodat je alles honderd verdiepingen lager kunt volgen. Een goed bewaard geheim is de Japanse foodcourt in de kelders van het gebouw die er kwam voor de Japanse eigenaar, de familie Mori. Voor een keer is de foodcourt niet Chinees maar op-en-top Japans. En dan is er natuurlijk de kers op de skyscraper-taart, het Park Hyatt Hotel, momenteel het hoogste hotel ter wereld. Met een aparte lift zoef je naar de 97ste verdieping waar je een ronduit spectaculair zicht hebt op Shanghai. Ben je tevreden met het tweede hoogste hotel in de stad, verhuis dan naar kleine broer, het Grand Hyatt, dat zich bevindt op de 53ste tot de 87ste verdieping van de imposante Jin Mao-toren. Terug naar de Bund met zijn ontelbare westerse restaurants en bars. Je eet er vaak uitstekend voor geen al te gekke prijzen. Het topadres: M on the Bund. Er is een prachtig terras met uitzicht over de Bund en binnenin zorgt een mooie mix van Chinezen, bezoekers en expats voor een gezellige sfeer. Opgewaardeerd Chinees eten op de Bund doe je in de Whampoa Club, een gevestigde waarde die het bij de Chinese upperclass en westerlingen nog steeds goed doet. Probeer de dim sum met vogelnestje, een delicatesse waar de beau monde van Shanghai verzot op is. De lunch met dim sums kost hier geen geld en geeft een goed beeld van de verzorgde Shanghainese keuken.

Voor een goede dosis hedendaagse kunst en creativiteit trek je naar 50 Moganshan art district, een oude industriële zone langs Suzhou Creek maar nu een van de meest hippe locaties in Shanghai. In de jaren 1990 namen artiesten en creatievelingen hun intrek in de verlaten, industriële gebouwen en nadien kwamen er ook designbureaus, architecten en kunstgaleries met naam op af. Ook initiatieven zoals Spin aan Julu Lu Road geven de designminnende bezoeker een ander beeld van China. Spin staat voor minimalistisch, Japans geïnspireerd porselein, met de hand gemaakt in Jingdezhen, de porseleinhoofdstad van China. Hier kan je een compleet servies kopen en dit voor een peulschil naar België laten opsturen. Wil je eerst weten hoe het is om uit dit servies te eten en te drinken, steek dan de straat over van Spin naar Shintori Null, een verborgen Japans restaurant dat er erg gestyled en minimalistisch uitziet. Vroeger een cinema en theater voor ex-gezondheidswerkers en nu een van de betere Japanse restaurants in Shanghai. Shintori heeft dezelfde eigenaar als Spin en dat is goed te merken aan het strakke interieur dat een koele verademing is na een dagje hectisch Shanghai.

Expo 2010 komt er in sneltempo aan, van 1 mei tot 31 oktober 2010 worden op een site niet ver van de stad, gelegen langs de rivier, zowat 80 miljoen bezoekers verwacht. Nieuwe hotels openen hun deuren, de Bund zal in een nieuw kleedje steken en inwoners van Shanghai krijgen een beschavingsoffensief over zich heen: niet in pyjama op straat lopen, niet staren, niet spugen,… Voor de rest ziet China het natuurlijk erg groots. Het Expoterrein zelf is met ruim vijf vierkante kilometer groter dan welke expo in de geschiedenis ook. Wil je aan den lijve ondervinden hoe oud, nieuw en toekomstig Shanghai een organisch geheel vormen? Logeer dan een nachtje in het nieuwe URBN Hotel in de centrale Puxi hub. Dit designhotel werd bijna compleet met lokale en gerecycleerde materialen gebouwd. Het beweert ook CO2-neutraal te zijn en hoopt zo als eerste hotel de vervuiling en de smog in de stad aan te pakken. URBN is een mooie mix van hedendaags design, gerecycleerd verleden en goeie intenties voor de toekomst. Als Shanghai hier een voorbeeld aan neemt, dan kan deze stad ooit met recht en reden opnieuw de Pearl of the Orient worden genoemd.

Pakketreizen •Mandarin Journeys organiseert vanuit Shanghai op maat gemaakte reizen doorheen China en Azië (www.mandarinjourneys.com). •Speciale Expo 2010-pakketten zijn vanaf nu beschikbaar via www.2010shanghaiexpotours.com. Heen & WeerWe vlogen naar China met Etihad Airlines (www.etihadairways.com): twee vluchten per week vanaf Brussel via Abu Dhabi naar Beijing. Vanaf 644 euro, taksen inbegrepen. Handig is de gratis stop-over in Abu Dhabi.Oud•Hotel The Nine: 9 Lane 355 Jianguo Xi Lu. Een dubbele kamer vanaf ongeveer 80 euro per nacht.•The Mansion Hotel: een dubbele kamer met ontbijt vanaf ongeveer 115 euro per nacht (www.chinamansionhotel.com). •Restaurant Chun: 124 Jinxian Lu. •Yang’s Fry-dumplings: 54-60 Wujiang Lu.•Rondleidingen door het oude Shanghai: www.luxuryconciergechina.com. Nieuw•Park Hyatt: Dubbele kamer vanaf 245 euro/nacht (shanghai.park.hyatt.com).•Grand Hyatt Shanghai: Een dubbele kamer vanaf 150 euro en dankzij het tienjarig bestaan een hotelvoucher met 30 euro krediet om vrij te spenderen (shanghai.grand.hyatt.com).•Shangri-La Pudong: Een dubbele kamer vanaf 200 euro (www.shangri-la.com/en/property/shanghai/pudongshangrila). •URBN Hotel: Vanaf 150 euro voor een dubbele kamer, maar vaak gelden promoties (www.urbnhotels.com).•Shanghai World Financial Center: www.swfc-observatory.com/en. •Restaurant M on the Bund: 7/F, Five on the Bund, 20 Guangdong Lu (www.m-restaurantgroup.com). •Restaurant Whampoa Club: 3 Zhong Shan Dong Yi Road (vijfde verdieping, Three on the Bund). •Restaurant Yi Cafe: www.shangri-la.com/ en/property/shanghai/pudongshangrila/ dining/restaurant/yicafe. •Astro Boy Hot Pot of ook bekend als A Tong Mu Hot Pot: 158 Huaihai Lu. •Restaurant Shintori Null: 805 Julu Road (www.shintori.com.tw). •Spin Ceramics & Art Workshop: Bld. 3, 758 Julu Lu.•Expo 2010: en.expo2010.cn. Doen•Ruil de gym in voor tai chi en chiqong in een van de parken van de stad. •Boek de kamer met de langste naam: de Grand Tower Horizon Club Premier Bund View Room in het Shangri-La Hotel, met wauw-uitzicht op Shanghai.•Ga lekkere hotpot eten bij Astroboy. Is je rekening 10 euro, dan krijg je er een gratis manicure bij. Voor nog eens 10 euro extra krijg je een fotosessie, in pure Amélie Poulain-stijl. •Probeer een van de ontelbare spa’s voor een echte Chinese massage die wonderen doet. Helemaal top is de massage bij Martin Su in het Park Hyatt Hotel.•Ga voor de heerlijk decadente free-flow champagnebrunch op zondag. Mister Veuve Clicquot vergezelt je de hele namiddag, non-stop. Te proeven in restaurant Yi Cafe.

labyrint In de minder toeristische wijken ligt een eindeloos labyrint aan gangen, straatjes en pleintjes dat je enkel te voet of met de fiets kunt bereiken.delicatesse Dim sum met vogelnestje, een delicatesse waar de beau monde van Shanghai verzot op is. ochtendgymnastiek

URBN Hotel

Restaurant Shintori Null

Yang’s fry-dumplings

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234