Zondag 28/02/2021

Sfeer ver onder vriespunt tussen beheerders zuidpoolbasis

De vete tussen Alain Hubert en staatssecretaris voor Wetenschapsbeleid Elke Sleurs (N-VA) wordt steeds ridiculer. De poolreiziger, die momenteel op de zuidpoolbasis zit, kan daar geen contact leggen met het thuisfront, want Wetenschapsbeleid wil de code voor de satelliettelefoon niet vrijgeven.

Het poolijs smelt tegenwoordig zienderogen, maar van enige dooi tussen Alain Hubert en zijn International Polar Foundation (IPF) en het Federale Wetenschapsbeleid, jarenlang samen verantwoordelijk voor de uitbating van de zuidpoolbasis, is geen sprake. Integendeel. Hoewel er al een vijftiental rechtszaken loopt tussen beide partijen, is het conflict nog verder geëscaleerd.

Vorige maand liet het IPF, waarvan Hubert voorzitter is, nog de instandhoudingsmissie die het kabinet van staatssecretaris Elke Sleurs (N-VA) op de Zuidpool had voorzien, schorsen door de Raad van State. Ons leger stond nochtans gepakt en gezakt klaar in Zuid-Afrika om samen met enkele wetenschappers de oversteek te maken. Bedoeling was om het station weer operationeel te maken nadat Hubert daar heel wat materiaal gestolen zou hebben. Maar het poolsecretariaat, dat is samengesteld met evenveel leden van het IPF en Wetenschapsbeleid, moet groen licht geven voor elke missie. En zover kwam het dus niet.

Intussen is Alain Hubert wel zelf met een team van negen mensen afgereisd naar de Prinses Elisabethbasis. En daarvoor is ook geen toelating gegeven. Gevolg is dat de poolreiziger, die volgens inspectieverslagen nogal royaal met overheidsgeld omspringt en veel kritiek oogstte met zijn plannen om peperdure nieuwjaarsfeestjes te organiseren op Antarctica, officieel geen onderzoek mag voeren.

(Geen) toelating

Sterker nog, hij kan er zelfs de satellietverbinding niet gebruiken. "Normaal gezien houden we dagelijks kort even contact, maar dat gaat niet", zegt Henri Tassenoy van de International Polar Foundation. "De code die nodig is voor de satellietverbinding, is in handen van het kabinet en wij krijgen ze niet. Levensgevaarlijk. Mocht daar iets gebeuren: hoe kunnen we zijn team van negen mensen repatriëren? Met een eigen satellietverbinding horen we elkaar nog heel soms, maar dat is peperduur. We hebben nochtans toestemming van het departement van Leefmilieu om daar te zijn."

Kan wel zijn, zeggen ze op het kabinet Wetenschapsbeleid, maar dat wil niets zeggen. "Dat is gewoon een toelating om naar de basis te reizen, maar Hubert mag daar geen onderzoek doen", zegt Jeroen Lemaitre, woordvoerder van Elke Sleurs. "Dat hij geen satellietverbinding heeft? Als hij als privépersoon naar ginds wil gaan, is dat zijn zaak. Wij hebben hem niet gestuurd, hé."

Hoe dan ook begint de kwestie al aardig wat te kosten. De krant l'Echo berichtte onlangs dat de belastingbetaler al één miljoen euro mag ophoesten voor de advocatenkosten.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234