Dinsdag 06/12/2022

sexy mini city

Leuven is een zeer 'gebruiksvriendelijke stad', kleinschalig en alles dichtbij, maar ook met een goed aanbod aan cultuur, winkels en restaurants. Bovendien zorgt de universiteit voor een internationale sfeer en onderging de stad de afgelopen jaren op architecturaal vlak een ware metamorfose.

Ontbijten bij The Saladmakers (Naamsesteenweg 157 in Heverlee, open tijdens de week, niet in het weekend) is een goede start voor een dag Leuven. Bestel een stevige omelet of kies uit de tientallen soorten broodjes en het overheerlijke gebak. Voor de lunch staan er nog allerlei suggesties geafficheerd: van dagverse soep, knapperige salades tot originele pasta's. Mieke Van Kerkhoven en haar team werken met groot enthousiasme. Vleessla, kip-curry, eiersla: alles is in huis gemaakt. Zoals het hoort in een ontbijtcafé van stand, is er een mooi krantenaanbod.

Er staat architectuur op ons programma en daarvoor moeten we in het historische stadscentrum zijn. Met de stadsbus (lijn 1 of 2) gaat dat in een zucht maar wandelen kan ook: steek de Tervuursevest over en volg de Naamsestraat tot aan nummer 96. Hier huist het kunstencentrum Stuk. Het neogotische gebouwencomplex werd in 2002 verbouwd door MAS-architect Willem Jan Neutelings. In het multifunctionele gebouw bevinden zich een bioscoop, een dansstudio, kantoren, een prachtige aula en natuurlijk het ruime Stukcafé, dé pleisterplek voor studenten, cultuurliefhebbers en werknomaden.

Voorbij de monumentale barokkerk Sint-Michiel (Naamsestraat 57a, 's namiddags open voor bezoekers) en de universiteitshallen, komt u terecht op de Grote Markt. We zijn toe aan een koffie op een terrasje, waar kan dat beter dan op de Grote Markt? Met zicht op zowel het indrukwekkende gotische stadhuis (te bezoeken om 11 uur en om 15 uur) en de gerenoveerde Sint-Pieterskerk die na jaren in de steigers nu weer in vol ornaat te bewonderen is, is dat best een beklijvende toeristische ervaring. Ook voor Leuvenaars. Mijn favorieten: het terras van Bar Louis of daar tegenover de Gambrinus. Dat het Fochplein verderop een bouwput is die een krater slaat in het stadscentrum, moet u maar even voor lief nemen.

Het nieuwe Museum M is een must voor wie Leuven bezoekt. Alleen al het gebouw is een omweg waard: architect Stéphane Beel heeft een aantal historische panden geïntegreerd in strakke blokken. Het museum bezit een permanente collectie met Leuvense en Brabantse kunst vanaf de middeleeuwen, maar organiseert daarnaast tijdelijke expo's. Nu loopt Een romantische kijk, met Nederlandse en Belgische schilderkunst uit de 19de eeuw. In het najaar, vanaf oktober, is het uitkijken naar de fototentoonstelling met werk van Dirk Braeckman.

Vanuit Museum M is het maar een paar stappen naar het Ladeuzeplein, waar op 23 meter hoogte een drie meter grote scarabeekever op een naald gespietst is. Het kunstwerk van Jan Fabre is in zijn eigen woorden "een totem als eerbetoon aan de schoonheid, de wetenschap, de kennis". De Leuvense universiteit schonk de kever aan de stad ter gelegenheid van haar 575ste verjaardag. Aan nummer 12 van het Ladeuzeplein ligt de inspirerende boekhandel Het Paard van Troje. Er heerst een gewijde rust, veruit te verkiezen boven de Fnac-drukte.

Voorbij de universiteitsbibliotheek en het legendarische eetcafé De Appel, komt u in de Ravenstraat terecht. Niet meteen de hotste shoppingstraat, maar er zijn enkele ontdekkingen te doen. Zo is er Hexagoon (Ravenstraat 81), al 25 jaar een schatkamer met Ali Baba-allures voor creatieve handwerkers. Het winkeltje met houten schappen vol kralen, linten, knopen en stoffen lijkt een decor uit een sprookjesboek.

Op de hoek van de Ravenstraat met de Justus Lipsiusstraat openden designinvoerders Guido en Marijke De Smedt drie weken geleden Design District (Justus Lipsiusstraat 18), een gloednieuwe designstore met vooral Scandinavisch en betaalbaar design. Met merken als Muuto, Marimekko, met textiel van Almedahls, glas van Iittala, boekenrekmodules van Spring en prachtige tafels en verlichting: Design District is een absolute aanwinst voor de studentenstad.

Aan de andere kant van de Bondgenotenlaan, in de Louis Melsensstraat 13 stapt u binnen bij Frans Vanhove Art Gallery. Twee jaar geleden, in volle crisistijd, had de jurist en ex-verkoper het lef om een kunstgalerie te openen. Als grote kunstliefhebber kluste Vanhove in zijn studententijd al bij in een Leuvense galerie en hij is altijd blijven dromen van een eigen zaak. Foto's, schilderijen, beeldhouwwerk: het aanbod is eclectisch en hij zorgt heel bewust voor voldoende prijsvariatie. Sommige kunstwerken zijn dus zeer betaalbaar.

De Diestsestraat vlakbij is aan een opmars bezig. Richting station vindt u op nummer 204 Young Artists and Designers, kortweg Yard. Het is een winkel met kleding, tassen en juwelen van beginnende ontwerpers en tegelijk een exporuimte voor jonge kunstenaars. Deze zomer staan er verschillende pop-upstores op het programma (www.yard-leuven.com).

We gaan terug richting centrum, waar u in de Diestsestraat nog kan binnenlopen bij Cyaankali (nummer 217), een bekende tweedehandszaak.

De kranten- en tijdschriftenwinkel International Magazine Store (IMS) op nummer 131 is natuurlijk een verplichte stop voor elke verwoede lezer en persmens. U zal er ontdekken dat er over elk denkbaar thema een tijdschrift bestaat.

Vlakbij de Inno in de Diestsestraat is er een ingang naar de stadsbibliotheek Tweebronnen, een fraai ontwerp van Henry van de Velde. Gebouwd tussen 1936 en 1942 en een welkome oase in een drukke winkelstraat. Vroeger was het een technische school, maar na een grote renovatie biedt het nu onderdak aan de bibliotheek en de stadsarchieven. Er is ook een café en een doorsteek naar de Rijschoolstraat. Geweldige plek.

We gaan richting Mechelsestraat en in die buurt valt heel wat te beleven voor de winkelende mens. Op de hoek van het winkelwandeldeel van de straat vindt u Sumo, al jaren de Leuvense referentie voor trendy schoenen, van Chie Mihara over Dries Van Noten en Ann Demeulemeester tot Camper (Mechelsestraat 7). Omdat een mens trouwens nooit genoeg schoenen en tassen kan hebben, hierbij nog de overige interessante schoenenwinkels: New Versailles, modieus, maar klassieker, met onder meer Tod's, Sergio Rossi en Prada (Vital Decosterstraat 10), nieuwkomer Marcoz (Bondgenotenlaan 25) met een modieus en betaalbaar aanbod en Bella (Brusselsestraat 6).

Binnenlopen bij kaasmeester Elsen Kaasambacht (Mechelsestraat 36) is een feest voor de zintuigen. In de grote koeltoog liggen duizend-en-één perfect gerijpte kazen uitgestald. De hele uitleg krijgt u er gratis bovenop. En zo belanden we bij de perfecte lunchplek: Zoff (Mechelsestraat 25), schuin tegenover Elsen. Een 'catchy Italian bar', zo zeggen ze zelf en dat is helemaal waar. De gezellige bar is gehuld in een grootstedelijke jarentachtigsfeer. Op het menu staan Italiaanse hapjes, maaltijdsalades, panini, bruschette enzovoort. Zoff is trouwens ook een leuke aperitiefplek in de vooravond.

Een absolute must op de Vismarkt is de mode- en designwinkel Zin (nummer 9). Greet Brumagne en haar man maakten van de 18de-eeuwse trapgevelwoning een heuse tempel voor fashion- en designlovers. Het pand is indrukwekkend, de collecties zijn dat ook. Met veel Belgische ontwerpers (Sofie d'Hoore, Tim Van Steenbergen, A.F. Vandevorst en Martin Margiela) en internationaal design. Laat de namen u niet afschrikken: de ontvangst is hartelijk, de paskamers zijn ruim en licht en het advies is to the point.

Even rusten op een bankje bij de Dijle. Eind april werden de Dijleterrassen geopend, aan het park ter hoogte van Auditorium Minnepoort in de Dirk Boutslaan. De houten terrassen geven uit op de Dijle en werden in geen tijd een populaire trekpleister voor zonnende en lezende Leuvenaars.

Via de Dirk Boutslaan keren we terug naar het centrum. Neem zeker een kijkje bij Luz de Lux (nummer 15), een boetiek met een gevarieerd kledingaanbod, duurder dan de ketens, maar haalbaarder dan ontwerpersmode. Het is een originele mix van vaak minder bekende merken en met ook schoenen van Fred de la Bretonière.

Op nummer 9 vindt u de kinderwinkel Les Enfants Terribles, met meubels, geboortelijsten en kledij tot 6 jaar. Megahip en volgens mijn dochter ook vet cool. Nog geen 50 meter verderop is er nog voor kinderen de Van Hassels en Limon conceptstore (De Layensplein 7). Vrolijke en kleurrijke kleren tot 16 jaar. Maar ook de mama's kunnen er terecht voor dezelfde vrolijke prints in het groot.

Nu u toch in de buurt bent: sla de artisanale slagerij Rondou (Pensstraat 5) niet over. Haar faam reikt tot buiten Leuven en op zaterdagochtend staat er een heuse file in de winkel. Bezoekt u Leuven op zaterdag, dan kan u de markt in de Brusselsestraat niet missen. Artisanale geitenkaasjes, biologische groenten, bloemen en gebak: deze markt heeft een hoog bobogehalte.

Koffie en boeken, het is de perfecte mix in De Dry Coppen (Schrijnmakersstraat 11). Deze boekhandel annex koffieshop vindt onderdak in een prachtig pand uit 1700, met één van de weinige nog resterende rococogevels van Leuven. De gedempte kleuren, donkere zetels en een plankenvloer zorgen voor een gentlemen's club-gevoel. Aan de grote tafel bij een kop koffie en een bagel, blijkt een gespreksonderwerp nooit ver te zoeken. Over boeken raak je nooit uitgepraat.

Op naar Convento Winebar & Wineshop (Mechelsestraat 85-87). Zaakvoerder Stéphane Godfroid combineert een passie voor wijn met een passie voor antiek (in hetzelfde pand huist Convento Antiques & Fine Arts). In de wijnbar kan je wijnen per glas bestellen en er zijn ook bijpassende kleine gerechten. Een unieke plek in Leuven. Check de website voor de openingsuren: www.conventowines.be.

Voor het diner is El Sibarita (Dirk Boutslaan 7), een Spaanse tapasbar in een clean en hedendaags interieur, een topadresje. Met onberispelijke kwaliteitsproducten worden heerlijke tapas bereid. De gasten stellen zelf het menu samen en wie in groep komt ziet alle bordjes en kommetjes snel heen en weer over de tafel reizen.

Helemaal buiten het centrum trekt de Vaartkom de aandacht. Het oude en verloederde industriële kanaalgebied is helemaal aan het ontluiken sinds in 2007 de aanzet werd gegeven voor een stadsvernieuwingsproject. Prestigieuze maar sobere architectuur, woon- en winkelcomplexen zoals de Balk van Stéphane Beel en een kunstencentrum: de ambitie is niet min. Noem het zo u wil de Leuvense Docklands, al kunt u er best 'mini' bij denken want in Londen is alles net een tikje grootser. Bijzonder is wel dat de nieuwe stadswijk wordt ontwikkeld met duurzaamheid in het achterhoofd. Een autovrije boulevard, ondergrondse toegangswegen en veel groene ruimte. Op de Keizersberg vlakbij wordt hard gewerkt aan het nieuwe stadspark met magistraal uitzicht over Leuven. Maar voor u vertrekt en nu u toch in de buurt bent: loungebar Hungaria (Baron d'Eynattenstraat 6) is een uitgelezen plek voor een laatste glas. n

TopAdressen

•Kunstencentrum Stuk. In het

neogotische gebouwencomplex dat in 2002 werd verbouwd door

MAS-architect

Willem Jan Neutelings bevinden zich o.m. een bioscoop, een dansstudio en het ruime Stukcafé, pleisterplek voor studenten, cultuurliefhebbers en werknomaden.

•Het nieuwe Museum M is een must voor wie Leuven bezoekt. Alleen al de architectuur van Stéphane Beel is een omweg waard. In het najaar is het uitkijken naar de fototentoonstelling met werk van Dirk Braeckman.

•Zoff, de perfecte lunchplek. De gezellige bar is gehuld in een grootstedelijke jarentachtigsfeer. Ook een leuke aperitiefplek in de vooravond.

•De Dry Coppen, boekhandel annex koffieshop. Gehuisvest in een

prachtig pand uit 1700, met één van de weinige nog resterende

rococogevels van Leuven.

n Bij kaasmeester Elsen Kaasambacht liggen duizend-en-één perfect gerijpte kazen uitgestald.

n Mode- en designwinkel Zin verkoopt Belgische ontwerpers maar ook internationaal design.

n Museum M bezit een permanente collectie met Leuvense

en Brabantse kunst vanaf de middeleeuwen.

n De recent geopende Dijleterrassen werden in geen tijd een populaire trekpleister voor zonnende en lezende Leuvenaars.

n Koffie en boeken, de perfecte mix in De Dry Coppen.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234