Zaterdag 10/06/2023

Sexy City

Op hoge hakken door het New York van

Carrie, Miranda, Charlotte & Samantha

De vier vrouwen die ons leerden dat een oven ook als opbergplaats voor modebladen kan dienen, dat een parelstring niet echt praktisch is om trappen te lopen en dat schoenen hun geld meer waard zijn dan een appartement, schitteren deze week op het grote scherm voor de Amerikaanse première van 'Sex and the City: The Movie'. DMM zond haar eigen 'Sex and the City'-experte uit voor een rendez-vous met het meest sexy personage van allemaal: New York City.

Door An Bogaerts

Zaterdagmorgen, 9.35 uur, Grand Army Plaza vlakbij Central Park. Op de ontmoetingsplaats voor de officiële 'Sex and the City'-tour probeert een straatverkoper zijn waar aan te prijzen. De horden vrouwen, (acht groepen van telkens vijftig vrouwen) die al een halfuur te vroeg ter plekke verzamelen, hebben geen oog voor de man. De verkoper begrijpt er helemaal niks van. Goedkope designerhandtassen? Normaal zou zo'n groep uitbundige vrouwen om een 'net echte' Louis Vuitton of Gucci vechten. Maar dat is buiten deze dames gerekend. Zij kiezen resoluut voor 'the real thing', Sex and the City oblige. Als ze dan toch zouden overwegen een namaakhandtas te kopen, zouden ze dat zeker niet doen waar andere vrouwen het kunnen zien. No way. De verkoper pakt stilletjes zijn boeltje om het elders in de stad te gaan proberen.

De startplaats van de tour is een belangrijke locatie in SATC. Op het plein met de fontein vlak voor het Plaza Hotel, ontmoeten Carrie en grote liefde Big elkaar (einde van seizoen twee) vlak na zijn verlovingsfeest met 'die andere', Natascha. "En wat zegt Carrie op dat moment?", vraagt gids Amy Albert als we eenmaal op de bus zitten. "Your girl is lovely, Hubbell", klinkt het in koor. Een makkie voor de echte SATC-freak. De quote komt uit The way we were, een film uit 1973 met Barbra Streisand. En qua titeloverschrijdende weetjes valt er nog meer te vertellen op deze locatie. De fontein voor het Plaza Hotel stond namelijk model voor de befaamde Friends-fontein, waar Aniston & Co. de begingeneriek opnamen. Ook nog op deze plek: theater 'Paris', waar Sarah Jessica Parker tussen twee opnames door ontdekte dat ze zwanger was (in het echte leven dus) en de paardenkoetsen waarin Carrie en Big een romantische rit maken doorheen Central Park op het moment dat Miranda van haar zoontje bevalt (in de serie).

Amy is al jaren gids op deze tour. Een welkome bijverdienste naast haar echte carrière als actrice en stand-upcomedian. Dat laatste blijkt als gids een enorme troef te zijn. Ze weet haar publiek, 44 vrouwen en twee mannen (!?), meermaals tot tranen toe aan het lachen te brengen. "Even voor alle duidelijkheid", zegt Amy wanneer de bus enthousiaste vrouwen vertrekt. "Dit is een tour over de HBO-serie, niet de TBS-versie." Algemeen gelach. Mis ik iets? "In Amerika zijn er twee versies van Sex and the City", legt Sarah uit Boston voor me uit. "De originele versie op de zender HBO, en de gekuiste versie op TBS. Wie naar TBS kijkt, heeft geen idee wie die Samantha eigenlijk is." Ondertussen passeert de bus langs Tiffany & Co., de tot de verbeelding sprekende juwelier waar Audrey Hepburn voor de vitrine ontbijt in Breakfast at Tiffany's én waar Charlotte haar verlovingsring mag gaan uitkiezen nadat Trey haar aanzoek heeft beantwoord met de legendarische uitspraak: "alrighty". Ook voor de film zijn er verschillende opnames gebeurd bij Tiffany's. Hetzelfde geldt voor de openbare bibliotheek van New York, wat verderop in de straat. Maar liefst 32 uur was de SATC-ploeg er om te filmen, voor wat uiteindelijk een scène van 4 minuten is geworden in de film.

De sfeer zit er goed in op de bus. Amy stelt de onvermijdelijke vraag "Who's a Carrie? Who's a Charlotte?" Vrouwen giechelen en steken hun hand omhoog. Dit zou best een meute 16-jarige schoolmeisjes kunnen zijn. Behalve dan dat het merendeel van de vrouwen op de tour getrouwd blijkt te zijn en een universitair diploma op zak heeft. Bij "Who's a Miranda?" gaat mijn hand de lucht in. Geen natural beauty maar wel een gevoel voor mode, iets rondere vormen dan de gemiddelde Carrie, iemand die niet graag stilzit, in alles de beste wil zijn, met een cynisch oog naar de wereld kijkt en daardoor vaak hard overkomt ten opzichte van buitenstaanders. Slechts twee van de zesenveertig dames delen dat profiel. Blijkbaar telt de wereld meer Carrie's en Samantha's.

De bus heeft intussen halt gehouden op Broadway, bij interieurzaak ABC Carpet & Home, met voorsprong de mooist ingerichte interieurwinkel waar ik ooit binnenging. Van koloniale eiken kasten tot Arabische tapijten, bij ABC hebben ze elk mogelijk decoratiestuk in een tiental verschillende stijlen. De romantische Charlotte gaat hier in seizoen drie met haar schoonmoeder Bunny op zoek naar het ideale bed. Kristin Davis, die de rol van Charlotte vertolkt, komt hier zelf ook regelmatig shoppen. Als ze in town is tenminste, want Davis is de enige van de vier dames die niet in New York woont. Davis, die eerder al meespeelde in Friends, Will & Grace en Melrose Place, woont in Los Angeles, waar ze acteren combineert met het uitbaten van een yogastudio. Charlotte profileert zich in SATC als de preutse van de vier, de romantische ziel die gelooft in de prins op het witte paard. Toch weet Miranda haar op het einde van het eerste seizoen te overhalen 'The Rabbit' te proberen, een knalroze vibrator. Wat me naadloos bij de volgende stopplaats brengt. 'The Pleasure Chest', de erotische boetiek waar Charlotte haar 'Rabbit' koopt. Deelnemers aan de tour krijgen hier 15 procent korting. Binnenkort kan je hier ook 'Mr. Big' kopen, niet het personage van Chris Noth (helaas), maar een vibrator genoemd naar de hartenbreker uit de serie.

Waar vroeger rauw vlees werd opgeslagen en verpakt vlakbij de Hudsonrivier, ligt nu het hippe Meatpacking District, afgekort MePa. Diane von Furstenberg heeft hier haar boetiek in het gezelschap van Stella McCartney en Alexander McQueen. Dit is de buurt waar Samantha Jones komt wonen (seizoen drie). "De opwaardering van deze buurt is zeker versneld dankzij Sex and the City", aldus Amy. "De prijzen hier zijn enorm gestegen de laatste vijf jaar en alle trendy merken willen hier een boetiek openen." In deze buurt ligt restaurant Pastis, waar Carrie komt ontbijten met de Rus Aleksandr Petrovsky, een personage dat bij het vrouwvolk op de bus op niet veel sympathie kan rekenen. Onderweg naar West Village, tussen Chelsea en SoHo, passeren we het SoHo House, een wellnessclub die in SATC zo exclusief is dat Samantha zich er onder een valse naam inschrijft, tot het personeel ontdekt dat zij niet de Britse Annabelle Bronstein is. "In het echte leven is de club zelfs nóg exclusiever", weet Amy. "Je hebt hier bij wijze van spreken een aanbeveling van Julia Roberts nodig om lid te worden. Voor zo'n duizend dollar per maand." Via Hudson Street bereiken we West Village, een residentiële wijk die de allures heeft van een dorp in de stad. Prachtige herenhuizen, kleine boetiekjes, rommelmarkten en speelparken voor de kinderen van de buurt. Hier wonen onder andere celebrity's als Liv Tyler, Hilary Swank, de Olsen-tweeling én Sarah Jessica Parker. In Perry Street staat het tv-huis van Carrie Bradshaw. De trap, waarvan Carrie elke aflevering in talloze designeroutfits naar beneden fladdert, is afgezet met een ketting en een waarschuwingsbericht dat 'wie zich op de trap begeeft, gerechtelijk vervolgd kan worden.'

Niet ver van Carrie's voordeur begint de wachtrij voor de cupcakes van The Magnolia Bakery, een kleine banketbakkerij om de hoek. Maar liefst 20.000 cupcakes gaan hier wekelijks over de toonbank. Hoe lang die rij kan zijn, is te zien op YouTube onder de naam 'How long would you wait for a cupcake on a lovely spring day'. Ook in Sex and the City speelt Magnolia Bakery een belangrijke rol. Hier genieten Miranda en Carrie van een cupcake als Carrie voor het eerst vertelt dat ze Aidan heeft leren kennen. Magnolia Bakery werd oorspronkelijk opgestart door twee vrouwen. Maar naarmate het succes groeide, ontstonden er wrijvingen tussen beiden wat uiteindelijk zelfs leidde tot een 'cupcake war' in de rechtszaal. De twee vrouwen openden dan maar elk apart een bakkerij, de ene Magnolia Bakery (die ze intussen voor veel geld heeft verkocht) en de andere de Buttercup Bakeshop. Deelnemers aan de SATC-tour hoeven niet lang te wachten op zo'n overheerlijke cupcake. Magnolia Bakery doet de fans een plezier met een gratis exemplaar van vanille en chocolade. En nu we hier toch zijn, is dit het ideale moment om van de lage dollarwaarde te profiteren en de Marc Jacobs-winkel tegenover Magnolia Bakery te bestormen. Handtassen voor 30 dollar, kleedjes voor 150 en schoenen met een prijskaartje van 250 dollar, zijn hier geen uitzondering. Ten opzichte van de prijzen voor Marc Jacobs-items in ons land, doe je hier gouden zaken. Een Brits evenementenbureau organiseert naar aanleiding van de film zelfs een New York-tour voor 12.000 pond. Bij die prijs zijn designerschoenen en trendy outfits inbegrepen, maar voorlopig zijn er weinig gegadigden. Welke vrouw wil immers op voorhand exact weten hoeveel ze gaat uitgeven?

Een winkel die very Sex and the City is, is bijvoorbeeld die van Manolo Blahnik, de schoenontwerper die de succesvolle serie op zijn blote knieën mag danken voor zoveel aandacht. Zijn omzet is sinds de serie naar verluidt meer dan vertienvoudigd. Manolo Blahnik heeft een heel bescheiden winkel in de binnenstad, waar het vaak over de koppen lopen is. Blahnik noemde zelfs een schoen naar Sarah Jessica Parker, en heel wat fans komen naar hier louter om die schoen te passen (want echt goedkoop is zo'n paar Manolo's niet). Ook in de film is het merendeel van de schoenen van Blahniks hand. Bij shoppingparadijs Barneys laten ze me uitgebreid zien over welke modellen het precies gaat. Macy's mag dan misschien de grootste winkel zijn in New York, als het gaat om designeroutfits is Barneys niet te kloppen. Ook Ann Demeulemeester, Dries Van Noten en Veronique Branquinho hebben er collecties hangen. Branquinho leverde trouwens een jurk voor de Sex and the City-film. Het is al langer bekend dat styliste Patricia Field een fan is van Belgische modeontwerpers. Zelf had ze lang een eigen boetiek in West Village, maar toen het Field daar wat te druk en te populair werd, verhuisde ze de shop naar Bowery Street in de gelijknamige wijk aan de Lower East Side. Haar winkel biedt accessoires, mannen- en vrouwenmode met een kleurrijke vintage look. Ook het intussen al vermaarde Eiffeltorentasje dat Carrie in de film meedraagt, is hier te koop. Diehard-fans kunnen voor 120 dollar zelfs een Carrie-ketting laten maken met hun eigen naam. Ooit zo verschrikkelijk fout, nu dankzij Bradshaw back in business. Bitten, de collectie van Sarah Jessica Parker, is exclusief te koop bij Steve and Barry's in de Manhattan Shopping Mall. De lijn is extreem basic maar ook extreem betaalbaar.

De tour gaat voort langs Barnes & Noble, waar Charlotte stiekem de zelfhulpboeken raadpleegde, via Sushi Samba, waar Samantha de duidelijke woorden "Dirty Martini, Dirty Bastard" sprak om uiteindelijk bij O'Nieal's te stoppen voor een Cosmopolitan. "De Cosmopolitan-consumptie is wereldwijd fenomenaal gestegen dankzij SATC", zegt Amy. "En ook Flirtini's zijn klaar om de wereld te veroveren." Een Flirtini is een cocktail van veenbessen, limoen, wodka, champagne en munt die in Sex and the City werd 'geïntroduceerd' en intussen al in diverse variaties op menige drankkaart in New York prijkt. De bar O'Nieal's is trouwens het alter ego van 'Scout', de bar die Steve en Aidan openen op Mulberry Street. Een Cosmopolitan kost hier 14 dollar (de gangbare prijs) maar als groupie betaal je hier slechts 9 dollar. Met dagelijks acht bussen van gemiddeld vijftig fans, doet O'Nieal's gouden zaken. Reken daar nog alle fans bij die de tour op eigen houtje ondernemen, en ook deze plek mag Sex and the City eeuwig dankbaar zijn. Wanneer de bus een laatste keer vertrekt richting HBO-winkel, waar we korting krijgen op Flirtiniglazen, lingerie, boeken en dvd's, blijkt dat er nog een aantal cupcakes over zijn. Amy beslist om een kleine quiz te organiseren. Wie het snelst antwoordt, krijgt de cupcake. Het gegiechel stopt, vrouwen kijken nieuwsgierig om zich heen en monsteren de concurrentie. Volgens The New York Times gaat het hier tenslotte om de beste cupcakes van Amerika. Amy denkt na, haalt diep adem en roept: "Welke twee rocksterren speelden een rolletje in een aflevering van Sex and the City?" Alle vrouwen pijnigen hun hersenen en overleggen met vriendinnen. Ik besluit het erop te wagen en tot mijn eigen verbazing gaat mijn hand als eerste de lucht in. "The Belgian girl over there", hoor ik Amy zeggen en alle ogen gaan mijn richting uit. "Bon Jovi en Alanis Morissette", zeg ik op streberige toon. Het antwoord is juist. Een respectvol applaus volgt en hier en daar fluisteren vrouwen elkaar toe: "Definitely a Miranda." n

l Bloemenjurk Carrie Bradshaw in de voorlopig meest besproken outfit van de film, een vintage jurk (met bloem) die voor de gelegenheid door styliste Patricia Field werd ingekort en schoenen van Dior die maar liefst op drie verschillende momenten in de film opduiken. In de New Yorkse kranten doet dat laatste vragen rijzen: is de film een verdoken reclamecampagne voor Dior?

l Sprookje Charlotte & schoonmoeder Bunny gaan op beddenjacht bij ABC Carpet & Home, een sprookjesachtige interieurwinkel op Broadway. Uiteindelijk is dat ook wat Charlottes huwelijk met Trey blijkt te zijn, een sprookje zonder happy end.

l Cosmopolitan Veenbessensap, Cointreau, wodka en limoen zijn de ingrediënten voor een geslaagde 'Cosmopolitan'-cocktail. Bij O'Nieal's Speakeasy in Grand Street, alias de bar 'Scout' van Steve en Aidan, staan er voor de fans tientallen Cosmo's klaar op de toog.

l Gegeerd Sweet en Sexy: de cupcakes van Magnolia Bakery. Sla hier 's morgens al een voorraad in, na de middag kan de wachttijd uitlopen tot twee uur voor één stom (maar oh zo heerlijk) cupcakeje.

l Pat Carnaval meets punk in de Patricia Field-winkel op Bowery. De roodharige Field is de vaste styliste van 'Sex and the City'. 'Pat is de reden waarom ik als stijlicoon word beschouwd', aldus Sarah Jessica Parker in 'The New Yorker'.

Schoenontwerper Manolo Blahnik mag de succesvolle serie op zijn blote knieën danken voor zoveel aandacht

Eten & Drinken

l Magnolia Bakery: 401 Bleecker/West 11th Street

l O'Nieal's Speakeasy: 174 Grand Street

l Pastis: 9 Ninth Avenue

l Sushi Samba: 245 Park Avenue South

Shoppen

l ABC Carpet & Home: 888 Broadway

l Barnes & Noble: 33 East 17th Street

l Barneys: 660 Madison Avenue

l Biography Bookshop: 400 Bleecker Street

l D&G: 434 West Broadway

l Jimmy Choo: 645 Fifth Avenue

l Macy's: 151 West 34th Street

l Manolo Blahnik: 31 West 4th Street

l Marc Jacobs: 403 Bleecker Street

l Patricia Field: 302 Bowery

l Steve and Barry's: Manhattan Mall 6th Avenue/33th Street

l Tiffany & Co.: 727 Fifth Avenue

Wellness

l SoHo House: 2935 Ninth Avenue

Treed in de voetsporen van Carrie & Co...

Ontdek N.Y. samen met De Morgen Magazine en Connections: vlucht, twee overnachtingen in een tweesterrenhotel (tweepersoonskamer), deelname aan de 'Sex and the City'-tour en een kortingkaart voor het bekende grootwarenhuis Macy's vanaf 599 euro. Inclusief: vlucht h/t, luchthaventaksen (d.d. 08/05/08). Te boeken op www.connections.be, via het Connections-callcenter op 070/23.33.13, of in een van de 27 Connections-shops.

* geldig voor elk vertrek van 01/01/09 tot en met 04/03/09, te reserveren tot 13/08/08

* van 24/05/08 tot 24/06/08: vanaf 649 euro (suppl. vr/za 10 euro /nacht)

* van 19/08/08 tot 03/09/08: vanaf 629 euro (suppl. vr/za 10 euro /nacht)

* van 04/09/08 tot 25/11/08, 30/11/08 tot 03/12/08, 07/12/08 tot 10/12/08: vanaf 679 euro (suppl. vr/za 10 euro /nacht)

* van 26/11/08 tot 29/11/08, 04/12/08 tot 06/12/08, 11/12/08 tot 13/12/08: vanaf 757 euro

* van 14/12/08 tot 24/12/08: vanaf 639 euro

* van 25/12/08 tot 31/12/08: vanaf 707 euro

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234