Woensdag 27/10/2021

Update

Servische premier na aanval: "Er is genoeg haat en woede geweest"

De premier legt bloemen neer bij een monument voor de slachtoffers. Vlak daarna werd hij plots bekogeld. Beeld REUTERS
De premier legt bloemen neer bij een monument voor de slachtoffers. Vlak daarna werd hij plots bekogeld.Beeld REUTERS

De Servische regeringsleider Aleksandar Vucic heeft rustig gereageerd, nadat hij tijdens de herdenking van het bloedbad in Srebrenica twintig jaar geleden met stenen was bekogeld. "Ik blijf mijn hand uitsteken naar de Bosniërs", zei de premier na een uitzonderlijke regeringszitting.

Vucic werd tijdens de herdenking uitgejouwd en met stenen bekogeld. Een steen raakte hem in het gezicht en daarbij brak ook zijn bril. "Het was een goed voorbereide en georganiseerde aanval", aldus Vucic. De Servische premier riep zijn landgenoten op om geen wraak te nemen op Bosniërs. "Er is genoeg haat en woede geweest."

Vucic was een van de leidinggevende politici die in de jaren negentig meewerkte aan de groot-Servische krijgspolitiek. Nu bestempelt hij dat als een vergissing.

De burgemeester van Srebrenica, Camil Durakovic, verontschuldigde zich bij de Servische premier. Hij is van mening dat de aanval "het werk was van zieke geesten". Vucic werd voor de aanval ook vriendelijk ontvangen door de "moeders van Srebrenica".

"Allah Akbar"
De premier had net een bloem neergelegd aan een monument met de namen van de meer dan 6.200 geïdentificeerde en begraven slachtoffers, toen de menigte "Allah Akbar" begon te scanderen en met stenen begon te gooien. Omringd door bodyguards ontvluchtte de premier het memoriaal.

De krant "Blic" uit de Servische hoofdstad Belgrado citeert een begeleider van de premier: "Het was verschrikkelijk. Ze hebben met stenen, schoenen en alles wat ze konden vastgrijpen gegooid. De premier werd door een steen in het gezicht getroffen en raakte gewond. Het is evenwel niet heel erg." De organisatoren riepen de menigte op tot kalmte.

"Moordaanslag"
De aanval op de Servische premier kan worden gezien als een "moordaanslag''. Dat zei de Servische minister Nebojsa Stefanovic van Binnenlandse Zaken later vandaag. "Dit is een schandalige aanval en het kan worden gezien als een moordaanslag.'' Stefanovic hekelt dat de Bosnische autoriteiten volgens hem niet konden instaan voor de veiligheid van de premier.

Eerste keer bij de herdenking
Het was de eerste keer dat de Servische premier bij de herdenking van het bloedbad in 1995 aanwezig was. Destijds werden duizenden moslims gedood door Bosnisch-Servische militairen, die de enclave Srebrenica veroverden. Servië heeft het geweld van twintig jaar geleden veroordeeld, maar weigert te spreken van genocide.

Discussie: Genocide of niet?
Woensdag werd in de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties gestemd over een voorstel om de wandaden in Srebrenica officieel te betitelen als genocide.

Rusland stemde echter tegen die resolutie. De Russen vonden het woord 'genocide' niet evenwichtig en spreken liever van "zeer ernstige misdaden die het geweten van de mensheid schokken.'' Die kwalificering ligt in lijn met de bewoording die Servië zelf gebruikt voor de val, namelijk "een ernstige misdaad.''

Srebrenica viel op 11 juli 1995, mede doordat Nederlandse VN-militairen er niet in slaagden het stadje en zijn inwoners te beschermen. Het Joegoslavië-tribunaal en het Internationaal Gerechtshof hebben wel uitgesproken dat er genocide is gepleegd.

Steun van Juncker
Hoewel de Servische premier Aleksandar Vucic door een woedende menigte werd verjaagd bij de herdenking van de val van Srebrenica, prijst Jean-Claude Juncker hem voor zijn aanwezigheid. Volgens Juncker neemt Servië daardoor deels verantwoordelijkheid op zich voor de gruweldaden die twintig jaar geleden plaatsvonden. "Ik juich het toe dat de leiders van Zuidoost-Europa bereid zijn om deze verschrikkelijke historische feiten onder ogen te zien."

null Beeld EPA
Beeld EPA
null Beeld AP
Beeld AP
null Beeld GETTY
Beeld GETTY
null Beeld AFP
Beeld AFP
null Beeld REUTERS
Beeld REUTERS
null Beeld EPA
Beeld EPA
Aleksandar Vucic bij zijn aankomst op de herdenking. Beeld REUTERS
Aleksandar Vucic bij zijn aankomst op de herdenking.Beeld REUTERS
Aleksandar Vucic schrijft in het rouwregister in Potocari. Beeld REUTERS
Aleksandar Vucic schrijft in het rouwregister in Potocari.Beeld REUTERS
Een jonge vrouw rouwt tussen de graven van de begraafplaats bij Potocari. Toen de premier deze begraafplaats wilde betreden werd hij dus bekogeld met stenen. Beeld REUTERS
Een jonge vrouw rouwt tussen de graven van de begraafplaats bij Potocari. Toen de premier deze begraafplaats wilde betreden werd hij dus bekogeld met stenen.Beeld REUTERS
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234