Vrijdag 20/05/2022

Servische nationalisten spelen al stokebrand in nieuw parlement

Belgrado / Brussel

Eigen berichtgeving

Hardlijnige Servische nationalisten hebben geëist dat het pas verkozen nieuwe parlement voor zijn eerste zitting in de Kosovaarse hoofdstad Pristina bijeenkomt in de plaats van in Belgrado. Daarmee moet Joegoslavië zijn blijvende aanspraken op Kosovo, de provincie die bij meerderheid door etnische Albanezen wordt bewoond, onderstrepen. Dat Kosovo inmiddels door de internationale gemeenschap wordt bestuurd, doet geen afbreuk aan de eis van de nationalisten.

"Wij verwachten dat ook andere politieke partijen ons hierin zullen steunen en wij gaan er bovendien van uit dat de internationale bestuursmacht ons zal toelaten om de eerste parlementaire zitting in Pristina te houden", zei Borislav Pelevic gisteren. Hij is de leider van de SSJ (Partij voor Servische Eenheid), die nog door de vermoorde krijgsheer en maffiabaas Arkan werd opgericht.

De tweede parlementaire zitting zou dan moeten plaatshebben in de onrustige regio van Zuidoost-Servië, aan de grens met Kosovo en Macedonië. Daarmee wil men dan weer onderstrepen dat de Albanezen niet moeten denken dat ze ook deze streek van Servië kunnen afpikken. "De verkozenen moeten aantonen dat ze bereid zijn het land te verdedigen", zegt Pelevic.

Het offensief van de nationalisten komt een beetje verrassend, maar is wel door hun relatief goede verkiezingsuitslag te verklaren. De SSJ werd in 1991 door Zeljko 'Arkan' Raznatovic opgericht en behaalde toen meteen vijf parlementszetels. Korte tijd na hun verkiezing verlieten Arkan en zijn vrienden echter het parlement om in de Kroatische en Bosnische oorlogen als paramilitaire groep te gaan vechten. De 'Arkan Tijgers' werden zo berucht om hun wreedheden en slachtpartijen dat het Internationaal Joegoslavië Tribunaal in Den Haag een aanhoudingsbevel wegens genocide en oorlogsmisdaden tegen hun chef uitvaardigde.

Arkan, die nooit werd opgepakt en enorme fortuinen had verdiend, werd begin dit jaar in een hotel in Belgrado vermoord. De daders van de aanslag zijn nooit gevat. De groep die nog door Arkan werd opgericht, heeft bij de jongste parlementsverkiezingen liefst veertien zitjes behaald en dat is helemaal niet zo slecht en in elk geval veel meer dan velen hadden verwacht. De Radicale Partij van die andere Servische ultranationalist, Vojislav Seselj, heeft het zelfs op 23 parlementszetels gebracht. Samen hebben de harde nationalisten dus een blok van 37 man op een totaal van 250 zetels.

Ze zullen wel niet meer aan de echte politieke macht participeren, maar zij kunnen meer dan voldoende druk uitoefenen op andere parlementsleden en op president Vojislav Kostunica. Die wordt ook als een nationalist beschouwd, zij het een gematigde. Hij weigert in elk geval ook te aanvaarden dat de provincie Kosovo in de toekomst geen deel meer zou uitmaken van Servië en wil dat er spoedig nieuwe onderhandelingen met de internationale gemeenschap over het Kosovo-dossier komen. Voor talrijke Serviërs blijft het 'herwinnen' van Kosovo een heilige zaak en groepen als die van Pelevic en Seselj zullen daar in het parlement zeker voortdurend op hameren.

Ze zullen ook wel niet nalaten het klimaat van groeiende sociale onrust aan te wakkeren dat om zich heen grijpt. Er zijn de jongste dagen stakingen en betogingen in Servië vast te stellen, die in hoofdzaak gericht zijn tegen het voortdurende uitvallen van de elektriciteit in volle winter. De prijzen voor alle voedingsproducten blijven stijgen en de nieuwe regering die er straks aankomt, zal in de eerste plaats daartegen de strijd moeten aanbinden. (FS)

Ultra's kunnen druk uitoefenen door relatief goede verkiezingsuitslag

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234