Woensdag 26/02/2020

Joegoslaviëtribunaal

Servische nationalist Seselj vrijgesproken van misdaden tegen de mensheid

De Servische nationalist Vojislav Seselj in 2002.Beeld EPA

De Servische nationalist Vojislav Seselj is door het VN-tribunaal voor voormalig Joegoslavië (ICTY) vrijgesproken voor misdaden tegen de mensheid. Zijn schuld aan oorlogsmisdaden tijdens de burgeroorlog op de Balkan begin de jaren 1990 is niet bewezen, oordelen de rechters in Den Haag. Seselj was niet aanwezig op het tribunaal.

De Serviër Vojoslav Seselj is vandaag vrijgesproken door het Joegoslavië-tribunaal in Den Haag van misdaden tegen de menselijkheid en oorlogsmisdaden, begaan tijdens de oorlog op de Balkan in de jaren negentig. Seselj was in de jaren negentig de oprichter van de rechts-nationalistische Servische Radicale Partij. De aanklagers beschuldigden hem ervan etnische groepen tegen elkaar te hebben opgezet, voordat de oorlog uitbrak.

De rechters achtten het bewijs ontoereikend. "Vojislav Seselj is nu een vrij man", zei hoofdrechter Jean-Claude Antonetti.

Seselj was zelf niet in de rechtbank aanwezig. Het tribunaal verleende hem in 2014 toestemming naar Servië terug te keren vanwege zijn slechte gezondheid. Seselj lijdt aan darmkanker. Hij hield echter wel een persconferentie, waarin hij zei dat dit het enige mogelijke vonnis was. Ook is Seselj van plan zijn eerdere eis om een schadevergoeding nieuw leven in te blazen en het bedrag te verhogen.

"Psychopatische moordenaar"

Met de uitspraak komt na bijna dertien jaar eindelijk een einde aan het proces tegen de Servische politicus, die befaamd is om zijn woede-uitbarstingen, zijn grof taalgebruik en dreigementen.

De vrijspraak betekent waarschijnlijk niet dat de meningen over de op 11 november 1954 geboren Seselj zullen veranderen. Weinigen hadden de afgelopen jaren een positief woord over voor de radicale vertolker van het 'Groot-Servische' gedachtegoed. De Amerikaanse ambassadeur in Joegoslavië omschreef de politicus ooit als een "psychopatische moordenaar".

In 1991 pleitte de hardliner Seselj voor napalmbombardementen op de Kroatische hoofdstad Zagreb en dreigde hij alle Kroaten "met een roestige lepel de ogen uit te steken".

De ultranationalist Seselj, die vanwege zijn ideeën in 1984 achter de tralies verdween en daarom door Amnesty International als politieke gevangene werd bestempeld, stichtte in 1990 de Servische Radicale Partij (SRS). Op instigatie van de toenmalige president Milosevic 'veroverde' de doctor in de rechten een vrijgekomen zetel in het parlement bij de eerste meerpartijenverkiezingen. Milosevic zocht een 'constructieve oppositie' om aan te tonen dat Joegoslavië een democratisch land was.

De verbondenheid van de ultranationalist met het regime van Milosevic en de politieke rol die hij speelde tijdens de oorlogen in Kroatië en Bosnië leverden Seselj een plaatsje op in Milosevic' tenlastelegging door de aanklagers van het Joegoslaviëtribunaal. Milosevic stierf in 2006 een VN-cel in Scheveningen een natuurlijke dood, voordat het tribunaal in zijn zaak een oordeel kon vellen.

Seselj in 1994, terwijl hij een pistool richt op journalisten in het federale parlement in Belgrado.Beeld AP

Premier Kroatië: "Schandelijk vonnis"

De vrijspraak Seselj valt niet in goede aarde in Kroatië. "Dit vonnis is schandelijk. Het is een nederlaag voor het Haagse tribunaal en voor de aanklagers", zei de Kroatische premier Tihomir Oreskovic tijdens een bezoek aan Vukovar, een stad in het oosten van Kroatië die tijdens de oorlog op de Balkan maanden werd belegerd door Servische paramilitairen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234