Dinsdag 26/05/2020

Seriemoordenaar na tweeëneenhalf jaar Belgisch onderzoek uitgeleverd aan Frankrijk

Ondanks het nakende assisenproces wordt de betrokkenheid van Fourniret in een tiental andere zaken nog onderzocht

Michel Fourniret in laatste rechte lijn naar zijn assisenproces

Vandaag om klokslag elf uur wordt aan de grenspost in Brûly, bij Couvin, Michel Fourniret uitgeleverd aan Frankrijk. Daarmee komt een voorlopig einde aan tweeëneenhalf jaar Belgisch onderzoek tegen de Franse seriemoordenaar. Fourniret zal in de loop van dit jaar voor het assisenhof van het Franse Charleville-Mézières terechtstaan voor zes moorden en zedenfeiten die hij in Frankrijk pleegde, en voor vier 'Belgische' feiten, waaronder de moord op Elisabeth Brichet.

Brussel

Eigen berichtgeving

Sue Somers

De uitlevering op de Belgisch-Franse grens zal gebeuren door Arnould d'Aspremont Lynden, de procureur van Dinant, en door Jacques Fagnart, de speurder die aan het hoofd stond van de Belgische strafonderzoeken. Na de officiële 'overdracht' wordt Michel Fourniret naar het parket in Charleville-Mézières gebracht, waar hem een ondervraging wacht. Van daar gaat het naar de gevangenis in Châlons-en-Champagne, zo'n 130 kilometer verderop.

Fournirets echtgenote Monique Olivier werd al op 6 december uitgeleverd aan het Franse gerecht. Dat gebeurde gewoon in het politiecommissariaat van Hastière bij Dinant. Olivier wordt vervolgd voor medeplichtigheid aan de misdaden van haar man in bepaalde dossiers. Dat ze spontaan en uit wroeging naar justitie stapte nadat ze op tv had gezien hoe Michelle Martin op het proces-Dutroux om vergiffenis smeekte, bleek achteraf baarlijke nonsens. De zaak-Fourniret is aan het rollen gegaan doordat speurders afluisterapparatuur plaatsten in de sekskamer van de gevangenis van Dinant, waar Olivier haar man regelmatig kwam bezoeken.

Fourniret zat sinds juli 2003 opgesloten voor de poging tot ontvoering van de dertienjarige Marie-Ascension Kirombo. Het meisje werd in juni 2003 door Fourniret benaderd in de stationsbuurt van Ciney. Hij duwde haar in zijn met gordijntjes gestoffeerde bestelwagen en bond haar polsen vast met elektriciteitskabels, maar het meisje kon uit eigen beweging ontsnappen.

Nadat het koppel werd geconfronteerd met het resultaat van de afluistersessies in de sekskamer, ging Monique Olivier over tot bekentenissen. Wekenlang zorgde ze voor chaos bij de speurders met betichtingen die ze niet veel later introk, om er nadien toch weer op terug te komen. Op een bepaald moment zat Olivier aan een twintigtal moorden. Ze biechtte ook op dat minstens één lijk begraven zou liggen in de buurt van hun huis in Sart-Custinne. Het gerecht heeft daarop twee weken gegraven in en rond de Ardense woning, zonder resultaat.

Omdat voor sommige feiten een verjaring dreigde, koppelde justitie in Dinant Oliviers beschuldigingen over een tiental moorden die Fourniret nog zou hebben gepleegd los van het lopende dossier. Daardoor kan het koppel wellicht nog in het eerste semester van 2006 terechtstaan voor het assisenhof van het Franse Charleville-Mézières. Fourniret zal er zich moeten verantwoorden voor de moorden op Isabelle Laville (17 jaar, Auxerre, 1987), Fabienne Leroy (20, Mourmelon, 1988), Jeanne-Marie Desramault (22, Charleville-Mézières, 1989), Natacha Danais (13, Rezé, 1990), Céline Saison (18, Charleville-Mézières, 2000), en Mananya Thumpong (13, Sedan, 2001).

Naast de feiten die hij in Frankrijk pleegde, zal Fourniret ook terechtstaan voor vier 'Belgische' feiten. Het gaat om de ontvoering, verkrachting en moord op de twaalfjarige Elisabeth Brichet in 1989, de opsluiting en poging tot verkrachting van hondenkapster Joëlle B. in 1995 in Jambes, de poging tot ontvoering van een meisje aan het station van Gedinne (2002) en de ontvoering van Marie-Ascension Kirombo uit Ciney (juni 2003).

Fournirets uitlevering aan Frankrijk heeft heel wat voeten in de aarde gehad. De seriemoordenaar ging eerst in beroep tegen de uitspraak van de raadkamer, waardoor onderzoeksrechter Pierre Hanin werd ontheven van de zaak. Nadat hij bot had gevangen in beroep probeerde Fourniret nog verhaal te halen bij Cassatie, maar daar werd zijn beroep niet ontvankelijk verklaard. Het hardnekkige verzet tegen de uitlevering had volgens Fournirets advocaat Luc Balleux te maken met "onze vraag om aanvullend onderzoek in het dossier van Elisabeth Brichet". Afgelopen vrijdag bevestigde Balleux dat hij geen nieuw verzoek zal indienen, zodat uiteindelijk niets nog de uitlevering van Fourniret in de weg stond.

Ook Marie-Noëlle Bouzet, de moeder van Elisabeth Brichet, had er zich ondertussen bij neergelegd dat in België geen apart proces zou komen tegen de seriemoordenaar. Bouzet stond aanvankelijk erg sceptisch tegenover een Frans proces. Ze was er niet over te spreken dat Fourniret na zijn veroordeling eind jaren tachtig voor zedenfeiten met minderjarigen, zonder enige noemenswaardige therapie werd vrijgelaten. Maar ook in ons land was de seriemoordenaar door de mazen van het net geglipt. Toen Fourniret in 2003 werd aangehouden, was hij klusjesman in de basisschool van Sart-Custinne en verdiende hij wat bij als houthakker, net over de Franse grens. Omdat hij naar België was geëmigreerd, kon hij aanspraak maken op een blanco strafblad.

Ondanks het nakende assisenproces wordt de betrokkenheid van Fourniret in een tiental andere Franse zaken nog onderzocht, zoals de moorden op Estelle Mouzin, Marie-Angèle Domece en die op de Britse uitwisselingsstudente Joanna Parish. In België blijft er nog altijd onduidelijkheid in één zaak: die van de moord op een jong au pair-meisje, van wie zelfs Monique Olivier zich de naam niet herinnert, maar van wie ze koppig blijft volhouden dat haar man het meisje wel degelijk heeft verkracht en vermoord.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234