Maandag 14/10/2019

Sergio stuurt zijn zonen uit

Collateral damage kende u al. Nu wordt het tijd om de term 'collateral advantage' te gaan gebruiken, als het gaat over de positieve neveneffecten die een chef als Sergio Herman op het culinaire landschap heeft.

Nick Bril, chef van The Jane, is zo'n neveneffect. Of Kobe Desramaults, die werkte aan de zijde van Sergio in Oud Sluis, dat drie sterren had. En Syrco Bakker, die in de keuken van Pure C de plak zwaait.

Marjorie Romeijn en Thomas Van de Weyer, het koppel dat in Antwerpen tot eind juni het pop-up restaurant Aujourd'hui openhoudt, is het meest recente voorbeeld. Marjorie is de personal assistant van Sergio Herman, en Thomas Van de Weyer shakete tot voor kort cocktails in The Jane.

Beide dertigers voelden, los van de kriebels voor elkaar, een vurige ambitie om zelf iets te beginnen.

En toen vroeg de eigenaar van het Antwerpse boetiekhotel Les Nuits hen of ze geen zin hadden om zijn leegstaande restaurant nieuw leven in te blazen.

Aujourd'hui brengt, zoals de naam al aangeeft, steeds wat anders.

Elke dag wordt in de keuken met een schone lei begonnen. Er is maar één vijfgangenmenu. Klanten kunnen dus geen keuze maken. Al is het wel mogelijk om vlees door vis te laten vervangen, of voor een vegetarische versie te gaan. Thomas staat achter het fornuis. Marjorie doet de zaal en nam het interieur - dat uiteraard met een beperkt budget werd aangekleed - voor haar rekening.

Thomas werkt in functie van de ingrediënten die zijn leveranciers hem elke ochtend brengen. Is er mooie kropsla, dan zult u die op de kaart vinden. Werden er verse artisjokken uit Frankrijk geleverd? U vindt ze in het voorgerecht. Uitstekend lam voorhanden? Het zal vandaag op de kaart staan, en morgen niet. Zo ook met de wijnen. Een verrassende aanrader in het hart van Antwerpen. Tot einde juni open.

Aujourd'hui, Lange Gasthuisstraat 12, Antwerpen, enkel 's avonds en na reservatie. Aujourdhui@enfantterrible.be, 0485 11 74 90

Sterrenchef in het Krasnapolsky

Het vernieuwde Krasnapolsky Hotel in hartje Amsterdam heeft een extra culinaire troefkaart bovengehaald. Sterrenchef Jacob Jan Boerma kreeg er onderdak voor een nieuw restaurant, om zijn keuken naar een publiek uit de hele wereld te brengen. Een restaurant in de hoofdstad stond al langer op zijn bucketlist, geeft de Nederlandse topchef toe. Met zijn restaurant De Leest in Vaassen scoorde hij drie Michelin-sterren: "Een prachtige plek in het groen," zegt hij zelf, "maar niet meteen het centrum van de wereld." Met The White Room in het Krasnapolsky Hotel mikt hij op een breder, internationaler publiek, maar de signatuur blijft hetzelfde. Boerma maakte furore met pure gerechten waar groenten centraal staan, maar met de verfijning van de Franse keuken. "Het zal toegankelijker en betaalbaarder zijn, maar de kern blijft hetzelfde. We willen een beetje dorp naar de stad brengen. Ambachtelijk, puur, met lokale ingrediënten en biologisch geteelde groenten uit het seizoen." Het historische hotel aan de Dam in Amsterdam is vandaag in handen van de NH Hotel Group, dat het een grondige facelift gaf. Gelukkig bleef de charme bewaard: ontbijten doe je hier in de prachtige Wintertuin, een serre met een prachtig glazen koepeldak.

Dam 9, Amsterdam, +31 20 554 6114, nh-hotels.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234