Maandag 06/12/2021

septemberverklaring in teken van economie en... saaiheid

De investeringsregering-Leterme I

'We zullen dat woord nog vaak horen', zei een glunderend parlementslid na afloop van Yves Letermes septemberverklaring, gisteren in het Vlaams Parlement. Dat woord waarover ze het had was: investeringsregering. Net wat de Vlaamse regering volgens Leterme wil zijn.

Brussel

Eigen berichtgeving

Gorik Van Holen / Fabian Lefevere

Zo slecht ogen de financiën van de Vlaamse regering niet. Voor 2006 mag een overschot van om en bij het kwart miljoen verwacht worden, en dat zal ook de volgende jaren allicht niet in een tekort omslaan. Leterme en co. gaan er prat op dat de kosten van alles wat aangekondigd wordt precies becijferd zijn. Maar dat betekent niet dat er geld op overschot is. Veel van de Vlaamse plannen zullen gefinancierd worden via alternatieve financiering. Een overzicht van de voornemens van de ploeg-Leterme.

1. Economie

Hoofdmoot in de verklaring zijn de wegen die de Vlaamse regering wil bewandelen om de economische slagkracht van Vlaanderen te versterken. De klemtoon ligt op investeringen. In onderzoek en ontwikkeling bijvoorbeeld, een uitgavenpost die er tegen 2009 200 miljoen euro bij krijgt. De regering-Leterme maakt ook veel geld vrij voor infrastructuurwerken. De komende jaren wordt er telkens meer dan een miljard gepompt in onder meer zee- en luchthavens, spoorwegen en de missing links in het wegennet. Daarnaast worden de inspanningen om het ondernemerschap en de industrie te ondersteunen, voortgezet.

2. Lastenverlaging

Echt nieuw was de aankondiging van de lastenverlaging natuurlijk niet. Zoals herhaaldelijk aangekondigd gaat die in vanaf 2007 voor de lagere inkomens, waarna ze in 2008 van 125 naar 150 euro wordt opgetrokken, en in 2009 voor alle Vlamingen zal gelden. Groot probleem was dat dit VLD-stokpaardje bijna permanent ter discussie stond. Socialisten gebruiken ze als pasmunt voor de cao-onderhandelingen in het onderwijs en CD&V voor de splitsing van Brussel-Halle-Vilvoorde. Die discussie is met de septemberverklaring van Leterme dus afgerond.

3. Inburgering

Het inburgeringsdecreet wordt herzien. De verplichting om een inburgeringstraject te volgen wordt uitgebreid naar vrijwel alle nieuwkomers. Opvallend is dat de regering administratieve sancties wil opleggen aan degenen die weigeren. Ook 'oudkomers' met schoolgaande kinderen zullen verplicht worden een cursus Nederlands te volgen. Voor wie werk heeft, geldt die verplichting niet, maar ook hen wil de regering aanmoedigen om alsnog een inburgeringstraject te doorlopen. Bedoeling is om de ouders te wijzen op de mogelijkheden die hun kinderen hebben in het onderwijs. Nu lopen die kinderen vaak al snel een leerachterstand op omdat ze zelf niet voldoende Nederlands kennen of omdat hun ouders wegens de taalbarrière geen zicht hebben op hun schoolprestaties.

4. Mobiliteit

Kathleen Van Brempt, de socialistische minister voor Mobiliteit, mag een van de winnaars van de onderhandelingen genoemd worden. Zij hield de aanvallen van vooral de VLD af en slaagde erin een behoorlijk financieel pakket voor mobiliteit binnen te halen. En dat geldt zeker voor De Lijn: het aantal Vlamingen dat in 2006 een minimumaanbod van het openbaar vervoer ter beschikking heeft, moet worden opgetrokken van 80 tot 90 procent. Voorts komt er een actieplan voor verkeersslachtoffers.

5. Milieu

Er komt jaarlijks 10 miljoen euro extra voor bodemsanering. De regering wil ook werk maken van de zogenaamde brownfields, ongebruikte vervuilde bedrijfsterreinen. Bedoeling is die terreinen opnieuw gebruiksklaar te maken. Minister Peeters krijgt daarvoor in 2006 ruim 29 miljoen euro ter beschikking.

6. Dienstencheques

Opvallend is dat de dienstencheques voor kinderopvang niet expliciet in de verklaring zijn opgenomen. Vooral de socialisten tekenden verzet aan. Kost zo'n cheque aan de burger 6,7 euro, dan draagt de overheid nog eens 17 euro bij. Hoe het verder moet, zullen de ministers van Gezin en Sociale Economie, Vervotte en Van Brempt, uitwerken in een actieprogramma. Vervotte schreef gisteren de dienstencheques nog niet af. Dat zou vooral een probleem voor de VLD zijn. Zij zien in het systeem een eerste aanzet naar een privatisering van de zorg, wat Leterme gisteren ook expliciet in de verklaring opnam.

7. Zorgverzekering

Hoe de regering de financiële put in de zorgverzekering wil dempen, is niet duidelijk. Minister-president Yves Leterme hield het bij een vage verwijzing naar de regularisering van wanbetalers. De regering rekent erop dat iedereen die de afgelopen jaren zijn bijdrage niet betaald heeft dat deze herfst alsnog doet, en hoopt zo 25 miljoen euro binnen te rijven voor het noodlijdende fonds.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234