Zaterdag 18/09/2021

Nieuwjaarsbrief

Senioren vragen politici lat hoger te leggen bij Millenniumdoelen

null Beeld PHOTO_NEWS
Beeld PHOTO_NEWS

Een honderdtal senioren heeft vandaag in het parlement de Belgische politici opgeroepen een voortrekkersrol te spelen bij het uittekenen van de nieuwe Millenniumdoelstellingen. Ze lazen daarvoor symbolisch een nieuwjaarsbrief voor, waarbij ze vooral vroegen naar de toekomst toe de lat hoger te leggen.

De 189 landen van de Verenigde Naties ondertekenden in 2000 de zogenaamde Millenniumverklaring, waarin ze zich engageerden werk te maken van de strijd tegen armoede in de wereld. Uit die verklaring kwamen de Millenniumdoelen voort - acht concrete doelstellingen rond een specifiek thema, waarvan de vooruitgang ook meetbaar was.

Eind dit jaar lopen de doelen af en moeten hun opvolgers het levenslicht zien. Naar aanleiding van dat proces trok een honderdtal senioren in het kader van de campagne Action/2015, een initiatief van 25 ngo's, vandaag naar het federaal parlement om onze politici op te roepen tot meer actie.

"Een aantal doelstellingen werd gehaald. De extreme armoede is met de helft teruggedrongen en 90 procent van de kinderen vat het lager onderwijs aan", luidde het. "Op andere vlakken werd duidelijk vooruitgang geboekt, zoals in de strijd tegen aids en andere dodelijke ziektes, kinder- en moedersterfte werden teruggedrongen en nooit hadden meer mensen toegang tot drinkbaar water."

Dramatische gevolgen van klimaatverandering

Toch blijven er nog veel problemen. "De ongelijkheid in de wereld is spectaculair toegenomen. We zijn in de wereld nog steeds ver verwijderd van gelijke kansen voor iedereen." Ook wezen de senioren erop dat de dramatische gevolgen van de klimaatverandering en andere ecologische problemen duidelijk zichtbaar worden.

Met de actie, die ruim 1.600 ngo's in meer dan 120 landen voeren, willen de initiatiefnemers de Belgische politici aanzetten tot "ambitie en actie". Zo moet België het principe verdedigen dat de nieuwe ontwikkelingsdoelstellingen in alle landen van de wereld van toepassing zijn. Ons land moet ook pleiten voor een afzonderlijke doelstelling rond de aanpak van ongelijkheid en daarvoor hefbomen als onderwijs, waardig werk en sociale bescherming naar voren schuiven.

Daarbij vraagt Action/2015 dat ook een internationale samenwerking tegen belastingontduiking zou worden verdedigd, en dat de ecologische dimensie een centrale plaats krijgt in de nieuwe doelstellingen. De onderhandelingen over de nieuwe doelstellingen zijn maandag in New York gestart. Een uiteindelijke beslissing moet eind september op de VN-conferentie voor Duurzame Ontwikkeling vallen.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234