Zondag 01/08/2021

Senator Marc Wilmots over zijn mogelijke rentree in het voetbalwereldje

'Zonder Duch�telet was van een terugkeer naar het voetbal geen sprake geweest'

'Ik kan wat beweging gebruiken'

Marc Wilmots heeft voetbal in de genen, dat zal hij zelf nooit ontkennen. Sinds de start van zijn carrière als senator heeft het er altijd naar uitgezien dat de ex-Rode Duivel opnieuw zou opduiken in het voetbalwereldje. Het moment lijkt ondertussen bijna aangebroken, nu Wilmots in onderhandeling is met Sint-Truiden om er de sportieve leiding over te nemen. Als manager naar Engels model (en dus ook als veldtrainer) welteverstaan, 'om ruzie te vermijden'.

Brussel

Eigen berichtgeving

Kristof Windels

Marc Wilmots is al jaren kind aan huis bij Sint-Truiden. Zijn vrouw is de dochter van ex-voorzitter Lambeets, en zelf voetbalde hij er vijf jaar bij de jeugd. Het is dan ook geen wonder dat de ex-Rode Duivel precies Sint-Truiden verkiest om zijn nieuwe leven in het voetbalwereldje te starten. "Perfect om te beginnen", glimlacht das Kampfschwein.

In welke fase zitten de onderhandelingen met Sint-Truiden?

Marc Wilmots: "We hebben een heel goed gesprek gehad, maar meer is er voorlopig niet. Volgende week praten we opnieuw en ik hoop uit de grond van mijn hart dat we tot een akkoord komen. De motivatie is er van beide kanten om dit af te ronden, maar het kan natuurlijk nog fout lopen. Het zou niet de eerste keer zijn dat ik zoiets meemaak. Zolang ik niet heb getekend, is er nog niets zeker."

Houdt u nog andere troeven achter de hand buiten STVV om terug op de voetbalcarrousel te springen.

"Zolang ik mijn woord niet heb gegeven aan hen, ben ik vrij om te doen wat ik wil. Momenteel spreek ik wel alleen met Sint-Truiden. Met andere ploegen heb ik nog geen contact gehad."

U wil bij de Limburgers aan de slag als manager naar Engels voorbeeld. Vanwaar die voorkeur?

"Om ruzie te vermijden. Een sportief manager heeft al eens een ander gedacht dan zijn trainer, en dat creëert soms strubbelingen binnen een club. Als één iemand beslist, gebeurt dat niet. Ik heb wel mensen om me heen nodig, maar ik ga zelf ook aan de zijlijn staan als veldtrainer. Dat is mijn intentie, en dat weet men bij Sint-Truiden. Ik heb ondertussen alles in mijn hoofd: wie in de medische staf moet, wie in de technische staf..."

U lijkt van plan grote schoonmaak te houden?

"Ik? Kuisen? Nee, dat ben ik niet van plan (lacht). Nee, zoveel zal er niet veranderen bij Sint-Truiden, maar toch iets. Alles zal wel in overleg gebeuren met het bestuur."

Wat hebt u daarbij zoal in het achterhoofd?

"Er moet meer professionalisme komen, met meer mensen die fulltime bezig zijn met de werking. Het belangrijkste is echter dat STVV een gezonde club wordt. Men mag niet vergeten dat deze club drie maanden geleden ten dode opgeschreven was. Door de komst van Duchâtelet zijn we nu de goede weg ingeslagen, en die moet verder worden gevolgd.

"Volgend seizoen moeten we dan ook niet meer ambiëren dan een plek tussen de vijfde en de achtste plaats in het klassement. Voor Europees voetbal moet dit Sint-Truiden al zeker niet gaan. Dat is om te beginnen financieel onmogelijk. En wat het volgende seizoen betreft? Dat zien we dan wel."

U bekijkt het op lange termijn. Betekent dat ook dat er een langetermijncontract op de onderhandelingstafel ligt?

"We bespreken op dit moment een contract van onbepaalde duur, wat betekent dat er op elk moment kan ingegrepen worden. Ik weet dat ik kan worden afgerekend op resultaten. Kritiek zal er altijd zijn, maar daar heb ik dan ook geen probleem mee. Ik ben niet bang. Mocht dat het geval zijn, zou ik elke dag moeten gaan golfen."

En dat is nu net uw sport niet?

(lacht) "Nee, niet echt. Het voetbalvirus zit in mijn bloed en het zal er nooit uitgaan. Het is een passie waar ik twintig jaar lang voor heb geleefd. Ik heb daar met mijn politieke ambitie even afstand van genomen, en ik heb het wel een beetje gemist. Maar heel hard nu ook weer niet. Die afstand heeft me eigenlijk wel deugd gedaan. Ik heb me wat meer met mijn familie bezig kunnen houden. En eerlijk gezegd, had Duchâtelet mij niet gevraagd om naar Sint-Truiden te komen, dan was mijn terugkeer naar het voetbal vandaag nog niet aan de orde."

Omdat het niet combineerbaar is met uw politieke werk als senator?

"Nee, want de combinatie is perfect mogelijk. Ik hou me maar twee dagen per week bezig met politiek, dus er kan zeker nog wat bij. Ik ben vijfendertig jaar en ik kan wat beweging gebruiken. Ik heb nog veel benzine in mijn motor zitten. Bovendien heb ik ook altijd gezegd dat ik pas volgend jaar in september de balans zal opmaken van mijn politieke werk. Voorlopig valt alles gewoon heel goed mee in de Senaat. Ik heb ondertussen ook al heel veel geleerd en ik ervaar deze periode als heel interessant."

Maar in de Senaat een potje voetballen is niet echt mogelijk?

"Klopt, en als trainer wel. En trainen is wat ik zal doen, mocht ik de sportieve leiding krijgen van Sint-Truiden."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234