Vrijdag 09/12/2022

Senaatscommissie Sociale Zaken

behandelde maar acht wetsvoorstellen

De commissie Sociale Zaken van de Senaat behandelde in het eerste jaar van de paarse regeerperiode amper acht wetsvoorstellen. Geen bewijs van een verregaande vorm van luiheid, verzekert commissievoorzitster Annemie Van de Casteele (VLD), maar een gevolg van de tendens in de regering om wettelijke initiatieven samen te ballen in programmawetten. "De regering laat het parlement nauwelijks nog bewegingsruimte over", luidt de klacht. Een en ander bleek gisteren bij de voorstelling van het jaarverslag van de Senaat. De commissie Sociale Zaken kon maar een povere balans voorleggen: acht wetsvoorstellen werden behandeld. "Dat heeft te maken met de terreinafbakening van de Kamer maar ook met de manier waarop de regering te werk gaat", meent Annemie Van de Casteele. De VLD'ster is niet te spreken over de aanpak van haar partijgenoten in de regering. "Het systeem van de superministerraden maakt het parlementair initiatief monddood", zegt ze. "In de Senaat werden de voorbije tijd wetsvoorstellen ingediend over bijvoorbeeld ouderschaps- of rouwverlof of over een sociaal statuut voor zelfstandigen. Door de superministerraad in Raversijde werden die in een klap overruled."

De initiatieven die op superministerraden worden aangekondigd, komen grotendeels terecht in programmawetten, verzamelwetten die eigenlijk dienen om de uitvoering te geven aan de begroting, maar de jongste tijd tal van maatregelen bevatten en bijna als verkapte volmachtwetten gebruikt worden. Het gemor in het parlement, bij oppositie maar ook bij meerderheid, tegen die programmawetten klinkt steeds luider.

In het najaar staat de hervorming van de Senaat op de agenda van het Forum voor Institutionele Hervorming. Premier Guy Verhofstadt (VLD) droomt van een afschaffing van het tweekamerstelsel, maar weinigen denken dat het ook echt zover zal komen. Senaatsvoorzitter Armand De Decker (MR), ook genoemd als opvolger van partijgenoot Louis Michel op Buitenlandse Zaken, heeft er alvast een goed oog in. "Wij zijn niet tegen hervormingen", zei hij gisteren. De aanpassingen die hij op het oog heeft, zijn evenwel minimaal. "De rol van de gemeenschappen in de Senaat kan worden versterkt, net als de controle op de regering. De openbare zittingen kunnen uitgebreid worden en het misbruik van het evocatierecht (het laten overkomen van goedgekeurde wetsontwerpen uit de Kamer) moet aangepakt worden. De senaat onderscheidt zich door debatten ten gronde. Dat werk mag men niet verloren laten gaan." (BE)

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234