Donderdag 22/04/2021

Senaat schort dotatie FN voor november voorlopig op

Senator Michel Delacroix (Front National). Beeld UNKNOWN
Senator Michel Delacroix (Front National).Beeld UNKNOWN

De Senaatsdotatie van het FN voor de maand november, ten belope van 25.000 euro, is als bewarende maatregel opgeschort in afwachting van de bijeenkomst van de parlementaire commissie Verkiezingsuitgaven. Dat is vernomen na afloop van het bureau van de Senaat. De opschorting kwam er nadat een opname was uitgelekt waarop Michel Delacroix een antisemitisch en negationistisch liedje meezong.

25.000 eruo per maand
De dotatie die Delacroix van de Senaat krijgt bedraagt 25.000 euro per maand. De schijf voor de maand november werd opgeschort, zeker tot de bijeenkomst van de commissie Verkiezingsuitgaven van Kamer en Senaat die ten laatste op 25 november bijeen komt, verklaarde quaestor Anne-Marie Lizin. Het gaat om de enige publieke middelen waarop het FN recht heeft, aangezien de partij in de Senaat geen fractie vormt.

Gaten in boekhouding
De commissie Verkiezingsuitgaven had op de agenda van de volgende vergadering reeds voor het uitlekken van de zaak-Delacroix een punt over het intern erg verdeelde FN geplaatst.
Hoewel de partij een voorlopig bestuurder heeft, meester Jean-Marie Verschueren, blijft haar boekhouding grote gaten vertonen. De commissie kan op haar volgende vergadering beslissen om de dotatie om deze reden andermaal over te gaan tot een opschorting van de boekhouding voor een periode van vier maanden in 2009. Dat was reeds het geval tussen februari en mei 2008. Een schorsing van vier maanden is de zwaarste sanctie die de commissie kan opleggen.

Intussen heeft het FN in 2008 ongeveer 145.000 euro aan dotatie van de Senaat ontvangen. Die werd gestort op een rekening van de financieringsvereniging van de partij, Association de financement du Front National (AFFN), die beheerd word door meester Verschueren.

Verdeeldheid
Het FN is intern erg verdeeld. Zo kreeg Senaatsvoorzitter Armand De Decker woensdag een brief van FN-kamerlid Patrick Cocriamont, die tot de strekking Feret behoort en zich afzet tegen wat hij de "bende Delacroix" noemt. Hij klaagt er bij de Senaatsvoorzitter over dat de dotatie van FN aan Delacroix wordt gestort. Na het terugtreden van stichter-voorzitter Daniel Feret en zijn partner Audrey Rorive, beiden door het gerecht veroordeeld, het overlijden van schatbewaarder Guy Hance, en het ontslag uit al zijn partijfuncties van Michel Delacroix, is het onduidelijk wie er buiten meester Verschueren instaat voor het beheer van de vzw AFFN die moet instaan voor de financiering van de komende verkiezingscampagne.

Gelijkaardige klacht tegen Vlaams Belang
Een derde van de leden van de commissie Verkiezingsuitgaven kan los daarvan een klacht indienen bij de Raad van State tegen Michel Delacroix voor overtreding van de Europese Conventie van de Rechten van de Mens. De Raad van State kan de dotatie van 3 tot 12 maanden schrappen. Momenteel loopt bij de Raad van State een dergelijke klacht tegen het Vlaams Belang. Die klacht dateert evenwel reeds van mei 2006.

Vandaag herinnerde Senaatsvoorzitter Armand De Decker er nog aan dat er niet aan het mandaat van Senator van Michel Delacroix kan geraakt worden. (belga/eb)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234