Zaterdag 26/11/2022

Senaat legt mensenhandel in voetbal aan banden

Het wordt flink duurder voor voetbalclubs om zogenaamd 'goedkope' jonge Afrikanen binnen te halen. De senaatscommissie Sociale Aangelegenheden nam immers een wetsontwerp aan dat net deze 'mensenhandel' viseert. In juridisch jargon heet het dat de 'hoofdelijke aansprakelijkheid van de werkgever' wordt ingevoerd, in de praktijk betekent dit het (deels) aan banden leggen van het té opzichtige profitariaat van buitenlandse voetballers.

brussel.

eigen berichtgeving

Het initiatief kwam van SP-senatoren Paula Semer en Patrick Hostekint, maar tot hun aangename verbazing zorgden de amendementen vanuit het kabinet van minister Miet Smet (CVP) die het parlementaire initiatief niet afzwakten (zoals vaak het geval is met ministeriële amendementen), maar integendeel versterkten. De tekst moet nog door de plenaire Senaat en nadien de door Kamer goedgekeurd worden, maar als zowel de politieke meerderheid als het bevoegde kabinet het voorstel steunen, dan is de beslissing de facto genomen.

Het goedgekeurde wetsvoorstel voert de "hoofdelijke aansprakelijkheid" in voor werkgevers en bemiddelaars. Het voorstel geldt voor álle werknemers (dus niet alleen de voetbalclubs), maar indieners Semer en Hostekint verhelen niet dat het hen erom te doen was "een grote stap voorwaarts in de strijd tegen de mensenhandel in de sport" te nemen. Concreet bepaalt het goedgekeurde voorstel dat een werkgever die buitenlandse werknemers naar België haalt, voortaan verplicht is om de kosten van verblijf, gezondheidszorg en repatriëring zelf te betalen, en dat tot drie jaar na de komst. Uitdrukkelijk viseren Semer en Hostekint hiermee voetbalmakelaars en voetbalclubs, in hun ogen "de belangrijkste verantwoordelijken in deze lucratieve mensenhandel".

Miet Smet (CVP), federaal minister van Tewerkstelling en Arbeid, verruimde die hoofdelijke aansprakelijkheid van bemiddelaars en werkgevers bovendien tot de huisvesting van de betrokken vreemdeling. Bovendien breidt de minister de verantwoordelijk uit tot de leden van zijn gezin. Die maatregel ligt in de lijn van een vroegere beslissing van Smet, namelijk om de minimumleeftijd tot 18 jaar op te voeren en het minimumloon op te trekken tot meer dan één miljoen frank.

Hiermee wordt de zogenaamde mensenhandel niet afgeschaft, maar wordt hij wel ontdaan van zijn aantrekkelijkste kant: de hoge winstmarges die met het nieuwe wetsvoorstel drastisch kunnen verminderen;

Toch wijst de Leuvense emeritus-hoogleraar Roger Blanpain erop dat de kern van wat hij als 'mensenhandel' typeert nog altijd intact blijft. Om au fond tot een gezonde arbeidsrelatie te komen, betoogt hij, moet eerst het systeem van de transfers weg: "Zolang er gewerkt wordt met contracten waarmee an sich geld te verdienen valt, zal het nooit opgelost geraken. Nu omzeilen clubs het arrest-Bosman door langdurige contracten aan te bieden. Spelers die vroegtijdig naar een andere club willen, moeten zich nog altijd 'vrijkopen' en hebben nog altijd de toestemming van de club nodig, die nog altijd 'eigenaar' blijft. In die zin is er nog altijd mensenhandel."

"Naast de jonge Afrikanen groeit ook het probleem van de handel in Oost-Europese spelers. Sinds de roebel kelderde, zijn vooral Russen gegeerd." Blanpain vindt dan ook dat er in Europa en in Vlaanderen dezelfde wettelijke regeling moet komen en dat inbreuken met een zware gevangenisstraf moeten worden beteugeld.

(WP)

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234