Donderdag 22/10/2020

Senaat keurt wetsvoorstel menselijk lichaamsmateriaal goed

De Senaat heeft gisteren het wetsvoorstel over het gebruik van menselijk lichaammateriaal goedgekeurd. Er waren 42 stemmen voor (meerderheid en FN) en vier onthoudingen van Vlaams Belang en Lijst Dedecker. De groenen en sp.a-Vl.Pro namen niet aan de stemming deel uit onvrede over de manier waarop de meerderheid de oppositie heeft behandeld de jongste dagen en weken.

Europese richtlijn
Het wetsvoorstel van Patrik Vankrunkelsven (Open VLD), Philippe Mahoux (PS), Wouter Beke (CD&V), Christine Defraigne (MR), Anne Delvaux (CdH), Nahima Lanjri (CD&V) en Jacques Brotchi (MR) zet de Europese richtlijn inzake cellen en weefsels om naar de Belgische wetgeving. Handelingen met menselijk lichaamsmateriaal zullen hiermee voortaan gereglementeerd worden. De problematiek van de private navelstrengbloedbanken wordt in dit voorstel mee opgenomen.

Ziekenhuizen en industrie
Wegneming, controle en donorselectie van menselijk lichaamsmateriaal blijft exclusief behouden voor weefselbanken, in casu ziekenhuizen. De andere handelingen zoals bewerken, bewaren en preserveren kunnen evenzeer door de privé-sector en industrie gebeuren. Het voorstel regelt tevens het wetenschappelijk onderzoek dat gebruik maakt van menselijk lichaamsmateriaal.

Stamcellen
Het voorstel legt tevens een strikte reglementering op voor de navelstrengbloedbanken. De opslag van navelstrengbloed voor eigen gebruik wordt toegelaten onder twee voorwaarden. Er moet wetenschappelijk aangetoond worden dat er voor bepaalde patiënten een grote kans bestaat op een later te ontwikkelen ziekte en dat het bewaren van stamcellen hiertoe een redelijke kans op genezing mogelijk maakt. Indien de aanleg voor een later te ontwikkelen ziekte niet aangetoond is, is het bewaren van eigen stamcellen (uit navelstrengbloed) mogelijk mits er wordt voldaan aan het principe van solidariteit. De stamcellen moeten ter beschikking worden gesteld van andere patiënten indien er bij de publieke navelstrengbloedbanken geen stamcellen van het bepaalde type voorradig zijn. Wanneer het navelstrengbloed wordt afgestaan, wordt de donor vergoed voor zijn gemaakte kosten.

Geen publiciteit
Elke publiciteit wordt verboden omdat in het verleden bedrieglijke reclame werd verspreid. Omtrent het verspreiden van bedrieglijke reclame heeft Patrik Vankrunkelsven een maand geleden nog een rechtszaak gewonnen die tegen hem was ingeleid door het bedrijf Cryo Save.

Grijze zone wegwerken
"Met dit wetsvoorstel wordt de grijze zone, waar de private navelstrengbloedbanken zich in bevinden, weggewerkt. Feit is dat ze bestaan in België en in sommige Europese landen. Ze totaal verbieden in België zal ervoor zorgen dat ieder die dat wil in andere Europese landen navelstrengbloed kan doen opslaan. Beter is om de private navelstrengbloedbanken de gelegenheid te geven in ons land hun activiteit uit te oefenen, maar dit in een kader van solidariteit", stelde de Open Vld-Senator naar aanleiding van de goedkeuring van de tekst. Zoals vele medische en paramedische handelingen is het nut van het bewaren van navelstrengbloed voor eigen gebruik niet bewezen en zal het daarom volledig buiten het gesubsidieerd gezondheidssysteem vallen, nog aldus Vankrunkelsven. (belga/lb)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234