Zaterdag 27/02/2021

Update

Senaat keurt splitsing BHV definitief goed

null Beeld BELGA
Beeld BELGA

De Senaat heeft de laatste teksten van het eerste luik van de zesde staatshervorming goedgekeurd. Daarmee heeft de Senaat de hervorming van de uitbreiding van het stemrecht voor Belgen in het buitenland en de hervorming van het gerechtelijk arrondissement Brussel-Halle-Vilvoorde definitief goedgekeurd.

"We zijn erin geslaagd", stak Di Rupo van wal. "BHV wordt gesplitst. PS, CD&V, MR, Open Vld, sp.a, cdH, Ecolo en Groen zorgen voor een definitieve oplossing voor een probleem dat al sinds de jaren zestig bestaat." De premier voegde er aan toe dat de vier Vlaamse partijen uitvoeren "wat de Vlaamse kiezer al zolang beloofd werd. Ze vervullen één van de grootste Vlaamse eisen".

BHV was het grootste obstakel geworden tussen Vlamingen en Franstaligen. Door BHV was er na de verkiezingen van 2007 zes maanden geen regering, viel de regering in april 2010, kwam ons land in een politieke crisis van 541 dagen terecht, raakten ons land en onze instellingen quasi volledig verlamd, gingen alle indicatoren die de toestand van ons land aangeven in het rood en werd het begrotingstekort een levensgroot probleem. "Kortom, ons land ging een donkere toekomst tegemoet", sprak Di Rupo.

In totaal waren er 51 stemmen voor, 18 tegen en 1 onthouding (stemafspraak). N-VA, Vlaams Belang en Jurgen Ceder (Onafhankelijk) stemden tegen. De vereenvoudiging van het stemrecht voor Belgen in het buitenland werd aangenomen met 50 stemmen (institutionele meerderheid) voor en 19 onthoudingen (N-VA, VB en Ceder).

Tijdig afgerond
Daarmee is het eerste pakket van de staatshervorming zoals voorzien voor het zomerreces goedgekeurd. Normaal zou nog voor het zomerreces een pakket teksten worden ingediend over de hervorming van de Senaat. Daarover werd begin deze week een akkoord bereikt binnen het Uitvoeringscomité Staatshervorming van de institutionele meerderheid. Dat moet de Raad van State in staat stellen om een advies uit te brengen over de wetsvoorstellen en voorstellen van bijzondere wet tegen de start van het nieuwe parlementaire jaar.

De hervorming van het gerechtelijk arrondissement BHV voorziet een splitsing van het huidige tweetalige parket in een nieuw parket voor Halle-Vilvoorde, met een eigen procureur maar met een aantal functioneel tweetalige magistraten. Het Brusselse parket krijgt een Nederlandstalige adjunct. De Brusselse rechtbanken worden niet gesplitst, maar ontdubbeld in Nederlandstalige en Franstalige rechtbanken.

"Stemming van verandering, hoop en vertrouwen"
Morgen moet de Kamer hetzelfde doen met de dertien teksten, ingedeeld in de vier clusters - kieskring BHV, herfinanciering van Brussel, de burgemeesters in de zes faciliteitengemeenten in de rand, de hoofdstedelijke gemeenschap, de constitutieve autonomie en de politieke vernieuwing. "De stemming van morgen is een stemming van verandering, hoop en vertrouwen", verklaarde premier Elio Di Rupo. "Op dit kantelpunt in de geschiedenis, in België, Europa en de wereld, loont het niet zich terug te plooien op zichzelf, op de eigen gemeenschap, op een eenvormige identiteit."

Di Rupo herinnerde aan de moeilijke politieke en economische toestand waarin ons land zich een jaar geleden bevond. "Een jaar geleden had de wanhoop ons land in zijn greep. Vandaag hebben we een nieuwe dynamiek tot stand gebracht. Defaitisme is niet langer op zijn plaats", sprak de eerste minister.

Daarbij stond hij stil bij de economische indicatoren die sinds de vorming van de regering een pak fraaier ogen dan voordien. De rente die ons land moet betalen op obligaties met een looptijd van tien jaar lag toen op 5,86 procent en stond deze morgen op 2,64 procent. "Ten opzichte van de eerste voorspellingen hebben we dit jaar dus al 441 miljoen euro gewonnen", dixit de premier, die ook naar de spread met Duitsland verwees. Voor de vorming van de regering lag die op 3,6 procent. Nu bedraagt die 1,42 procent, ofwel minder dan de helft.

"Beloftes voor verandering nakomen"
"We worden beschouwd als één van de meest betrouwbare en geloofwaardige landen in Europa. Natuurlijk moeten we waakzaam blijven en het werk verder zetten. Maar ik vraag de intellectuele eerlijkheid op te brengen om onze resultaten te erkennen", verklaarde de eerste minister. Hij blikte nog vooruit naar het volgende luik van de staatshervorming. Daar zal met "dezelfde krachtdadigheid" aan worden gewerkt, beloofde hij. "Eens te meer zullen we de komende maanden bewijzen dat we onze beloftes voor verandering nakomen."

Hij stelde nog dat elke inwoner recht heeft op politici die zich inzetten om verschillen te overstijgen, "die zich focussen op datgene dat ons sterker maakt. Ik ben ervan overtuigd dat de grote meerderheid van de Vlamingen, Walen en Brusselaars niet het einde van België willen. Het is niet het einde van België dat de Vlamingen, Walen en Brusselaars rijker zal maken", luidde het.


Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234