Vrijdag 02/12/2022

Senaat keurt homoadoptie definitief goed

Ook koppels van hetzelfde geslacht kunnen voortaan kinderen adopteren. De Senaat heeft het wetsvoorstel daarover van Guy Swennen (sp.a) met een nipte meerderheid goedgekeurd.

Brussel

Eigen berichtgeving

Gorik Van Holen

De tegenstanders van de homoadoptie hadden hun hoop gevestigd op een amendement van de hand van VLD'er Patrik Vankrunkelsven. Die stelde voor om adoptie door holebi's alleen toe te staan als het kind een natuurlijke band heeft met een van beide partners. "De homobeweging vraagt al jaren een oplossing voor kinderen van wie een ouder een relatie aangaat met iemand van hetzelfde geslacht", argumenteerde Vankrunkelsven tijdens het debat in de Senaat. "Ik ben blij dat we dat probleem hoe dan ook oplossen. Maar we moeten geen nieuwe problemen scheppen door kinderen zonder ouders ook te laten adopteren door holebi's."

Zijn partij steunde zijn amendement niet, en daardoor werd het uiteindelijk een erg nipte stemming. De voorstanders van de homoadoptie zoals ze in de Kamer was gestemd - de socialisten, Ecolo en de meeste VLD'ers - verzamelden 34 stemmen tegen het voorstel van Vankrunkelsven. De tegenstanders - MR, VB, de christendemocraten en Vankrunkelsven - waren ook met 34.

Het was dus uitkijken naar het stemgedrag van VLD'ster Annemie Vande Casteele, die tot gisterochtend twijfelde en in de commissie voor het amendement van Vankrunkelsven had gestemd. Uiteindelijk onthield ze zich, zodat het amendement geen meerderheid vond en met 34 stemmen voor en 34 tegen bij één onthouding werd verworpen. "Dit was een zware verantwoordelijkheid", zei Vande Casteele achteraf. "In de commissie had ik voor gestemd, in de hoop dat er een breder draagvlak zou ontstaan voor het amendement. Maar hadden we het nu zo nipt goedgekeurd, dan moest de hele wet terug naar de Kamer. En dan weet je nooit welk lot het beschoren is."

Het oorspronkelijke voorstel van Swennen haalde het daarna met een nipte meerderheid van 34 stemmen tegen 33. Vande Casteele en Vankrunkelsven onthielden zich, zoals vooraf aangekondigd.

Tijdens het debat dat de stemming voorafging hamerden de voorstanders van de homoadoptie op de discriminatie die er totnogtoe bestond tussen homo's en hetero's. Tegenstanders wezen erop dat bij adoptie het kind centraal moet staan. "Een kind heeft recht op ouders, maar daarom hebben ouders nog geen absoluut recht op een kind", zei CD&V-senatrice Sabine de Bethune. VB-senator Jurgen Ceder had het zelfs over de discriminatie van kinderen die in de toekomst bij een holebikoppel terechtkomen. Hij kreeg, samen met de andere tegenstanders van de homoadoptie, een flinke veeg uit de pan van sp.a'er Staf Nimmegeers. "Het treft me pijnlijk hoe we ons best doen om te camoufleren waar het hier echt om gaat: aanvaarden we homo's zoals ze zijn als volwaardige mensen of niet. Dit is een unieke kans om een nieuw tijdperk in te gaan."

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234