Donderdag 06/05/2021

Senaat buigt zich over euthanasie bij minderjarigen

null Beeld PHOTO_NEWS
Beeld PHOTO_NEWS

De gemengde Senaatscommissie Justitie en Sociale Zaken heeft vandaag de algemene bespreking aangevat van het wetsvoorstel dat de mogelijkheid tot euthanasie uitbreidt naar minderjarigen. De tekst werd voor de zomer ingediend door de liberalen en socialisten.

Na een lange reeks hoorzittingen namen senatoren van Open Vld, sp.a, PS en MR het initiatief om samen een reeks wetteksten op te stellen over euthanasie. Dat de paarse partijen de voorstellen indienden, werd allerminst op applaus onthaald bij de andere partijen. Die betreurden vooral dat ze niet waren gehoord.

"We zijn in een stadium aanbeland waarop we standpunten moeten innemen, en duidelijke standpunten", verdedigde PS-fractieleider en mede-indiener Philippe Mahoux het initiatief. "Het lijkt me dat we over deze delicate en pijnlijke kwestie het parlementair werk moeten aanvatten", vulde zijn MR-collega Christine Defraigne aan.

Nog veel vragen
Niemand verzette zich tegen de opening van de bespreking. Wel blijven verschillende senatoren met vragen zitten. CdH drong aan op een nieuwe reeks hoorzittingen. Volgens Francis Delpérée verdienen tal van punten nog opheldering, zoals de notie juridische bekwaamheid, minderjarigheid, vertegenwoordiging, enzovoort.

CD&V volgde de collega's van het CdH voorlopig niet, maar blijft eveneens met vragen zitten. Els Van Hoof maakte zich zorgen om het risico op een impulsieve beslissing van een minderjarige. Volgens haar evolueert het wetenschappelijk onderzoek over de kwestie. "Er zijn zaken die we niet weten", luidde het. "Er zullen altijd zaken zijn waarover vragen blijven bestaan. Op een bepaald moment moet je knopen doorhakken", stelde Guy Swennen (sp.a), die mee aan de voorstellen schreef.

Rol van ouders
"Onze fractie wil vooruitgaan", verzekerde Cécile Thibaut (Ecolo-Groen), die amendementen aankondigde. Ook de groenen wezen op enkele beperkingen van het voorstel, vooral dan over de rol die de ouders zouden kunnen spelen in het proces. Ze herinnerde er aan dat de euthanasiewet uit 2002 als principe de soevereine beslissing van de patiënt hanteert. Tot verbazing van hun collega's maakten de groenen zich zorgen over mogelijke toekomstige socio-economische druk op ouders en over de gevolgen daarvan op de euthanasievraag van hun kind.

Het blijft de vraag of de wet nog deze legislatuur zal worden aangepast. Er zijn nog slechts enkele maanden over vooraleer de kamers worden ontbonden en bovendien veroorzaakt het dossier spanningen binnen de meerderheid.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234