Vrijdag 15/10/2021

Selectieve verhuurpolitiek in Vlaamse steden houdt gettowijken in stand

Net als in Brussel (zie De Morgen van 11/04) zijn er in de meeste Vlaamse steden concentratiewijken met een hoog aantal allochtonen. Dat die veelal in kansarme, wat achtergestelde buurten liggen, is geen toeval. Allochtonen geraken veel moeilijker aan werk en kunnen zich geen dure huurprijzen veroorloven. Eigenaars van huizen in betere buurten zijn daarenboven nog altijd weigerachtig om huurcontracten aan te gaan met gegoede allochtonen. Dat werkt gettovorming verder in de hand.

Antwerpen / Gent / Mechelen

Eigen berichtgeving

Peter-Jan Bogaert

In Antwerpen vallen de kansarme buurten zowat gelijk met de wijken waar veel allochtonen wonen. Dat blijkt uit gegevens van de databank sociale planning, die alle recente sociaal-economische gegevens bijhoudt en verwerkt. De databank is een van de beleidsinstrumenten van de stad, betaald met SIF-geld, om kansarmoede structureel te bestrijden. Een moeilijke opgave, want al jaren zijn het dezelfde wijken die slecht scoren in de statistieken: onder meer de Seefhoek, Stuyvenberg en het De Coninckplein, Kiel en Luchtbal in Antwerpen en de districten Borgerhout en Berchem (telkens binnen de Singel.) "Wat niet betekent dat de SIF-gelden weggegooid geld zijn", stelt Karin Goyvaerts, coördinatrice van de databank. "Het sociaal impulsfonds (SIF) is er eigenlijk pas sinds 1997 en ons werk rendeert op lange termijn."

Enkel Antwerpen-Zuid kende de voorbije jaren een lichte verbetering. Wat onder meer te maken heeft met de eigenheid van de wijk: veel brede lanen en statige huizen. De andere 'probeembuurten' zijn ofwel historische arbeiderswijken of buurten met veel sociale woningen die traditioneel veel werklozen of bestaansminimumtrekkers aantrekken. En dus ook allochtonen. Wat de gettovorming voor een groot deel verklaart. Een andere verklaring is de weigering van bepaalde eigenaars uit de betere wijken om te verhuren (of verkopen) aan (gegoede) allochtonen. Waardoor die wel verplicht zijn zich te gaan vestigen in de kansarmere wijken.

Antwerpen heeft in vergelijking met Brussel een pak minder niet-Belgen. KUB-onderzoekers schatten dat 38 procent van de Brusselaars van niet Belgische origine is (zie de krant van 11/04), in Antwerpen beperken de cijfers zich tot maximaal 20 procent.

In Mechelen en Gent is 10 procent van de inwoners van niet-Belgische origine. Toch kent Gent concentratiewijken met 30 tot 40 procent allochtonen. Ook hier vallen die grotendeels samen met de kansarme buurten. De Oost-Vlaamse stad houdt net als Antwerpen een kansarmoedeatlas bij op basis van de recentste gegevens. (Te vinden op de website van de stad Gent: www.Gent.be). Opmerkelijk: er zijn weinig verschuivingen de laatste jaren. De 'aandachtsbuurten' zijn onder meer de Brugsepoort, Rabot, Muide, Meulestede, Dampoort, Ledeberg, (een deel van) Gentbrugge en de sociale woonwijk Nieuw-Gent. Het zijn, op een aantal uitzonderingen na, historische arbeiderswijken uit de tijd van de industriële revolutie in en vooral vlak rond Gent-centrum.

Ook in Gent wil men niet horen dat alle beleidsinspanningen van de voorbije jaren weinig hebben opgeleverd. "We hebben ervoor kunnen zorgen dat een aantal wijken niet is afgegleden. De situatie is niet verslechterd", zegt Patrick Yserbie, SIF-coördinator voor de stad Gent. "Stadsrenovatie is een werk van lange adem en bovendien hebben wij, als stad, niet altijd vat op alle determinerende factoren. De werkloosheid, bijvoorbeeld."

De situatie in Mechelen levert een ander beeld op. De 'aandachtswijken' (onder meer Nekkerspoel, Oud-Oefenplein, Tervuursesteenweg, en de Brusselse/Hombeeksesteenweg) bevinden zich zowel in het oude historische binnenstad als er buiten. Dat stelt Chris De Herdt, coödinator wijkontwikkeling voor het SIF-fonds. "Echte achtergestelde buurten kent Mechelen niet. Ook zijn er weinig concentratiewijken met een hoog aantal allochtonen. Die leven meer verspreid in de stad."

In Gent is de wijk van de Brugsepoort een van de 'aandachtsbuurten'. (Foto Gert Jochems)

Ook gegoede allochtonen zijn veroordeeld tot concentratiewijken

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234