Woensdag 22/09/2021

Sektemoord maakt oude verklaring

Ex-maîtresse van Belgische goeroe werd in 1994 verhoord door gerechtelijke politie

in zaak-Brichet brandend actueel

'De Witte Universele Broederschap', de sekte die zondag in Spanje een Belgische vrouw doodde tijdens een mislukt satanisch ritueel, kwam eind 1994 ter sprake in het onderzoek rond de verdwijning van het Naamse meisje Elizabeth Brichet. De vermeende Belgische goeroe van deze sekte was een ver familielid van de klasvriendin bij wie het meisje voor het laatst levend werd gezien.

BRUSSEL.

EIGEN BERICHTGEVING

Naar Elizabeth Brichet is al gezocht in Tenerife, Zuid-Frankrijk en Hongkong, en in kringen rond Michel Nihoul en Jean-Marc Houdmont, de man die begin 1997 om het leven kwam bij een ongeval, een uur nadat hij de BOB van Namen beloofde alles te zullen onthullen... "Ik word soms gek van de vele sporen die zich maar blijven aandienen", zegt moeder Marie-Noëlle Bouzet. Eén spoor is en blijft echter elementair, ook voor haar: de laatste uren waarin Elizabeth Brichet in leven werd gezien.

Die woensdag 20 december 1989 bracht Elizabeth Brichet (12) de namiddag door bij een schoolvriendin, Vanessa. Het was de eerste keer dat ze bij haar thuis kwam. D., de vader van Vanessa, was een man met bizarre seksuele gewoonten. Hij was het die er bij zijn dochter op aangedrongen had dat ze haar vriendin zou uitnodigen. Privé-detective André Rogge legde destijds een verband tussen D. en de getuigenis van twee airhostesses van Sabena, die verklaarden dat ze Elizabeth op 22 december 1989 hadden gezien op de vlucht Brussel-Tenerife. Ze hadden de indruk dat het meisje verdoofd was. Later vond het Naamse parket de passagierslijst van de vlucht terug. De naam van het meisje stond niet vermeld, wel die van haar begeleider, een Nederlandse drugstrafikant die sterke overeenkomsten vertoonde met D. Rogge stootte in een vuilniszak op een factuur van een verblijf van D. in Tenerife, in hetzelfde hotel als dat waar de Nederlander in december '89 geboekt had.

Eind 1994 bood André Moyen zich aan bij het parket van Namen. Dat men daar wat huiverachtig stond tegenover zijn informatie, heeft wellicht een rationele reden. Moyen is een gewezen agent van de Belgische tak van Gladio, het geheime leger dat zich na de Tweede Wereldoorlog wou voorbereiden op een Russische inval. Je vindt zijn naam in de geschiedenisboekjes ook terug als roerganger van de leopoldistische beweging tijdens de Koningskwestie. Vandaag runt de bejaarde Moyen een bedrijfje, Security Consultant. Hij werkte onder meer voor de extreem-rechtse baron Benoît de Bonvoisin. Het verhaal waarmee Moyen in 1994 naar Namen trok, was het gevolg van een ontmoeting met de ex-maîtresse van ene O.T. Die vertelde haar dat hij "alles afwist van de zaak-Brichet". Hij zei naar verluidt: "Coméliau zal het lijk van Elizabeth Brichet nooit vinden." Guy Coméliau is de onderzoeksrechter in de zaak-Brichet.

O.T. was in 1989 de echtgenoot van de tante van Vanessa. Hij kwam regelmatig op bezoek bij haar ouders. Moyen vertelde de speurders dat O.T. lid is van een verdachte sekte, 'De Witte Universele Broederschap'. De maîtresse werd eind 1994 urenlang verhoord door de gerechtelijke politie van Namen en bevestigde het verhaal van Moyen. "Nadien heb ik er niets meer van gehoord", zei Moyen ons gisteren. "Ik had het gevoel dat de onderzoeksrechter in tegenstelling tot zijn speurders niet geloofde in dit spoor."

Verdacht is de sekte zeker, sinds zondag een dode viel tijdens een mislukt satanisch ritueel in Alfaz del Pi. Nathalie Castleford, een 35-jarige Belgische, moest bewusteloos raken om op te staan als een beter mens, om te vechten tegen de corrupte wereld. Haar man, de 36-jarige Spanjaard Agustín E.O., haar geloofsgenoten M.C.N.D. en Roberto R.F. konden naar hun zeggen niet voorzien dat de 'witwasrite' - in 1947 in Bulgarije bedacht door Mikhaël Aïvanhov en later ingevoerd in België - funest zou aflopen. Nathalie stikte onder een rol isolatiewol en twee donsdekens.

De sekte is sinds 1995 onopvallend aanwezig in de heuvels van de Costa Blanca, in de buurt van Torrevieja, maar ook op Tenerife. De Spaanse krant El Mundo zegt dat Satan er een importproduct is van Belgen en andere "Centraal-Europeanen". De Spaanse politie tracht de sekteleden al geruime tijd in de gaten te houden. De Witte Universele Broederschap staat op de lijst van de parlementaire onderzoekscommissie Secten.

Voor zondag was er buiten die van André Moyen minstens één andere getuigenis die de sekte in verband bracht met de verdwijning van Elizabeth Brichet, al is het niet duidelijk of die het gerechtelijke dossier bereikte. Daarmee is de affaire wel toe aan een link met alweer een andere spectaculaire zaak: die van het 'duivelse koppel' Peter-Uwe Schmidt en Aurore Martin. Vorig jaar sprak de kroongetuige in dat onderzoek over 'De Witte Universele Broederschap'. Ook in die getuigenis - afgelegd tegenover privé-detective André Rogge - werden de sekteleden aangewezen als mogelijke verdachten voor de ontvoering van het Naamse meisje. "Waarover ik me blijf verbazen, is dat de speurders in Namen wel kennis nemen van dergelijke verklaringen, maar daar verder niets mee aanvangen", zei Marie-Noëlle Bouzet gisteren. "Maar ja, zo gaat het in deze zaak al jaren." Douglas De Coninck Anne de Graaf

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234