Dinsdag 11/05/2021

'Sektaire beweging' noemt busongeval straf van God

De Leuvense deken Dirk De Gendt verwittigde de politie. Beeld BELGA
De Leuvense deken Dirk De Gendt verwittigde de politie.Beeld BELGA

Naar aanleiding van enkele incidenten in misvieringen vermoedt de Leuvense deken Dirk De Gendt dat een sektaire beweging misbruik wil maken van het dramatische busongeval in Zwitserland.

"De betrokkenen roepen tijdens vieringen dat de busramp een straf van God is omdat de kerk in ons land de invoering van abortus toegelaten heeft", aldus De Gendt, die de politie over deze feiten "geïnformeerd heeft". "Zowel tijdens een misviering in het Leuvense als in Aarschot zijn er dit weekend mensen geweest die dergelijke dingen luidop uitgekraamd hebben.

Ook tijdens de gebedswake in de Leuvense Sint-Pieterskerk afgelopen woensdag was er iemand die opstond en in het midden van de gang het woord wou nemen. De Leuvense politie heeft dit toen door een snel optreden kunnen verhinderen. Het lijkt er dus op dat zulks georchestreerd is", aldus De Gendt. Ook 'Het Nieuws' van vtm bericht over de incidenten, onder meer in de kerk van Lommel.

Totaal ongepast
De Leuvense deken vindt dat dergelijke dingen op dit ogenblik echt niet door de beugel kunnen en heeft de politie op de hoogte gebracht. "Het dramatisch gebeuren roept al meer dan voldoende schuldvragen op. Dergelijke beweringen op dit ogenblik voor de voeten van de ouders en hulpverleners werpen is totaal ongepast en past geenszins in het mensbeeld dat wij als christenen hebben", aldus De Gendt.

De praktijken doen denken aan de Westboro Baptist Church, een Amerikaanse sekte die onder andere begrafenissen van militairen verstoort. De sekte ziet de dood van de soldaten of andere ongelukken en rampen als de wraak van God, die Amerika straft omdat sommige staten zaken als het homohuwelijk toelaten.

Rouwkapel
De Leuvense politie raamt dat er vandaag 1.600 a 1.700 mensen de rouwkapel hebben bezocht in de wandelzaal van het stadhuis. Ook premier Di Rupo en minister van binnenlandse zaken Milquet zakten hiervoor af naar Leuven. In de zaal zijn foto's opgesteld van de 7 kinderen en 2 volwassen begeleiders uit de Sint-Lambertusschool in Heverlee die het leven lieten bij het busongeval.

De rouwkapel is morgen en overmorgen nog open van 9 tot 20 uur en woensdag van 9 tot 17 uur. Ter plekke kan men ook een rouwregister tekenen. Woensdagavond worden de foto's in een stoet met fakkels overgebracht naar de Sint-Pieterskerk aan de overkant van de Grote Markt. Rond de kerk wordt die avond een wake met kaarsen gehouden.

Begrafenissen
Op donderdag 22 maart om 11 uur wordt er in de Sint-Pieterskerk in Leuven een gezamenlijke uitvaartplechtigheid gehouden voor de 7 kinderen. Deken De Gendt, leerkrachten en vrienden gaat voor. Het koningspaar zal de plechtigheid bijwonen, net als de Nederlandse kroonprins Willem-Alexander, zijn echtgenote prinses Máxima en de Nederlandse premier Mark Rutte. De mis zal ook buiten de kerk te volgen zijn op schermen op de Grote Markt en op het Margarethaplein.

Voor skimonitrice Monique Van Bocxlaer (70) wordt op zaterdag 24 maart om 11 uur een uitvaartplechtigheid gehouden in de parochiekerk van Sint-Jozef in Driehoek, een deelgemeente van Brasschaat. Van Bocxlaer begeleidde de kinderen van de Sint-Lambertusschool tijdens hun skivakantie. De twee chauffeurs worden de komende dagen in Aarschot begraven tijdens afzonderlijke plechtigheden. De 34-jarige Geert Michiels wordt op donderdag 22 maart om 10 uur begraven in de parochiekerk van de Heilig Hart van Jezus te Ourodenberg, terwijl de uitvaartplechtigheid voor Paul Van de Velde daags nadien om 10 uur gehouden wordt in de kerk van Wolfsdonk.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234