Dinsdag 15/10/2019

Seks

Beeld UNKNOWN

Het is een wetsvoorstel dat niet meteen verwacht wordt van een CD&V'er, maar in beginsel heeft volksvertegenwoordiger Raf Terwingen groot gelijk: hij wil de minimumleeftijd voor seksuele handelingen verlagen tot veertien jaar. Voor de goegemeente gaat steigeren: het betreft een logische aanpassing van het strafrecht. Jongeren van 14 kunnen volgens één artikel nog altijd bestraft worden als ze zoenen en strelen. Dat mag wettelijk pas vanaf 16. Diezelfde 14-jarigen mogen zich volgens een ander artikel wel laten gaan in een potje stevige seks, voor zover dat vrijwillig gebeurt: dat is niet strafbaar.

Dus, zegt Terwingen: pas de strafwet aan. En wees niet onnozel door de leeftijdsgrens voor alle handelingen tot 16 te verhogen. Onderzoek leert dat de gemiddelde leeftijd voor het eerste seksuele contact inmiddels 15 jaar en een half is. We willen onze pubers toch niet criminaliseren?

Academici suggereren evenwel dat Terwingen best een extra veiligheid inbouwt, samen met de verlaging van de leeftijdsgrens: een "maximaal leeftijdsverschil" tussen minderjarige partners, bijvoorbeeld van vijf jaar. Omdat de wettelijke verlaging bedoeld is voor de 14-jarige Jolien of de 16-jarige Jens, maar niet voor het pleziertje of de straffeloosheid van Jef van 44.

Met dat geheel aan aanpassingen zou er een einde komen aan een logische, nodige doch te lang aanslepende harmonisatie. Al jaren weet de Wetstraat van die ongerijmdheid in de strafwet. Toch liet men het veiligheidshalve staan. Omdat elke politicus die dit wil veranderen, weet dat hij moralisten over zich heen krijgt die de media zullen bestoken met het spookbeeld van "wettelijke" orgieën met 14-jarigen.

Dat was het lot van Terwingens partijgenote Miet Smet, die als minister van gelijke kansen in 1997 een gelijkaardig voorstel had laten uitwerken. Maar in die post-Dutrouxtijd was het idee al afgeschoten nog voor het uitgesproken was. Met name door andere CD&V'ers als Mark Eyskens. De woorden "seks" en "14 jaar" in één zin: dat moet wel pervers zijn. Die redenering.

Waarbij ze vergeten dat de strafwet dient om misdrijven te bestraffen, niet om op te voeden. Al die tieners, of ze nu 14 of 16 zijn, zullen hun geëxperimenteer en gefriemel vervroegen noch verlaten, alleen omdat er in Brussel beslist wordt om een wetsbepaling al dan niet aan te passen.

Walter Pauli
Politiek commentator

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234