Maandag 26/09/2022
Lotte Vanwezemael: ‘Ik heb mijn zus ooit met een schop in haar gezicht geslagen. Ze was bijna blind. Als ik mijn zin niet kreeg, ging ik weleens in de aanval.’

InterviewLotte Vanwezemael

Seksuolotte: ‘Ik liep thuis de muren op. Ik werd gewoon zot van mezelf’

Lotte Vanwezemael: ‘Ik heb mijn zus ooit met een schop in haar gezicht geslagen. Ze was bijna blind. Als ik mijn zin niet kreeg, ging ik weleens in de aanval.’Beeld Stefaan Temmerman

Schrijver Marcel Proust beantwoordde ze ooit in een vriendenboekje, nu geeft De Morgen er een eigenzinnige draai aan. Zesentwintig directe vragen, evenveel openhartige antwoorden. Deze week: MNM-seksuologe Lotte Vanwezemael (27), ook bekend als Seksuolotte. Wie is zij in het diepst van haar gedachten?

Ann Jooris en Fernand Van Damme

Beluister hier De vragen van Proust met Lotte Vanwezemael:

1. Hoe oud voelt u zich?

“Gewoon 27, zoals ik ben, eigenlijk. Ik denk dat ik nu wel op een moment in mijn leven ben waarop mijn leeftijd overeenkomt met hoe ik mij mentaal voel. Als ik naar mijn leeftijdgenoten kijk, zie ik dat wij allemaal ongeveer hetzelfde parcours aan het afleggen zijn. Werken, samenwonen, sommigen denken misschien al aan kinderen, maar daar ben ik nog niet echt aan toe. Maar ik voel me wel 27, ook lichamelijk.”

2. Wat vindt u een belangrijke eigenschap van uzelf?

“Ik ben heel gedreven, heb een groot doorzettingsvermogen en leg mijn lat altijd heel hoog. Ik wil altijd tot het uiterste gaan. Ik ben heel ambitieus, wat helpt in mijn carrière, maar het kan ook een grote valkuil zijn.

“Die gedrevenheid geeft me superveel energie en zorgt ervoor dat ik altijd maar meer op me neem. Soms denk ik wel: wow, hold your horses, doe een beetje kalmer aan, want ik ken mezelf: zelfzorg komt vaak op de laatste plaats. Dus ik moet wel eens op de rem gaan staan. Meestal zijn het anderen, mijn vriend, mijn ouders, mijn collega’s, die me dwingen een stapje terug te zetten.

“Ik voel mijn grenzen lichamelijk goed aan. Als ik stress begin te krijgen, heeft dat snel een weerslag op mijn lichaam, krijg ik spanningshoofdpijn of word ik misselijk. Maar om dan een stapje terug te zetten, dat blijft moeilijk. Ik ken mijn grenzen wel, maar ik kan ze moeilijk bewaken.

“Met alle mediaheisa van de afgelopen tijd en alles wat op mij afkomt, ga ik nu toch naar een psycholoog om de dingen even op een rijtje te zetten. Ik merk dat ik mezelf in vraag begin te stellen. Ook al ben ik zelf psycholoog, ik heb ook weleens een klankbord nodig. Dat doet deugd. Het is ook goed voor de mensen in mijn omgeving.”

BIO

• echte naam: Lotte Vanwezemael • geboren in 1992  in Neerpelt • master in de psychologie en de seksuologie aan de KU Leuven • is de huisseksuologe van MNM; werkt als Seksuolotte mee aan het programma Hot N Cold • auteur van Doe ik het goed? (2019), een boek met tips voor tieners over liefde en seks • werkt als therapeut bij het Centrum Algemeen Welzijnswerk (CAW) in Hasselt • psycholoog en seksuoloog bij groepspraktijk Stemina in Meeuwen • nam eind 2019 deel aan De slimste mens ter wereld

3. Wat is uw passie?

“Dansen. Ik heb heel mijn leven gedanst en mis het nu heel erg. Toen ik vier jaar was, ben ik begonnen met ballet, daarna heb ik moderne dans gedaan, hiphop en jazz. Pas toen ik naar de universiteit ging, ben ik ermee moeten stoppen. Ik dans nu nog thuis in de living of in de badkamer, of gewoon in de auto (lacht). Dan doe ik danspasjes in mijn hoofd en zit ik op en neer te bewegen. Want iedere dag moet het eruit. Ik moet even alles kunnen losgooien.”

4. Is het leven voor u een cadeau?

“Ik ervaar mijn leven niet als een cadeau, ook al heb ik het gevoel dat ik alles op een presenteerblaadje krijg aangeboden en dat ik het maar voor het grijpen heb, zeker wat werk betreft.

“Het leven zelf ervaar ik zeker niet als een cadeau omdat het ook keihard is. Soms ben ik keiblij met mijn leven, soms denk ik: fuck, ik haat het, wil ik wel zo verder? Nu, ik ben een dramaqueen en dan denk ik: overdrijf niet zo. Het leven is vallen en opstaan. Het is oké dat ik me soms verdrietig of slecht of kwaad voel. Ik omarm die momenten ook wel.

“Zeker in mijn puberteit heb ik het heel moeilijk gehad. De jongens op school pestten mij om hoe ik eruitzag. Vaak heb ik toen gedacht: dit leven wil ik niet meer. Gelukkig is de prefect op een bepaald moment tussenbeide gekomen en is het pesten gestopt. Anders weet ik niet of ik hier wel had gezeten. Ik heb periodes gehad dat ik er niet meer wilde zijn, dat ik dacht van: pff, het is genoeg geweest.”

‘Iedere dag moet ik even alles kunnen losgooien.’ Beeld Stefaan Temmerman
‘Iedere dag moet ik even alles kunnen losgooien.’Beeld Stefaan Temmerman

5. Welke geluksscore geeft u zichzelf?

“Op dit moment 8,4 of zo. Er zit zeker nog wat groeimarge op.”

6. Hoe was de band met uw ouders?

“In de periode toen ik gepest werd op school en me echt niet gelukkig voelde, heb ik heel veel brieven en gedichten geschreven en tekstjes van het internet geplukt die heel donker van toon waren. Ik had die in een valies gestopt maar mijn ouders hebben die gevonden. Toen hebben ze aan de noodrem getrokken en gezegd: ‘Nu ga je met ons aan tafel zitten en vertellen wat er aan de hand is. Je kunt altijd bij ons terecht. We zijn je ouders.’

“Ze waren heel betrokken en zijn dat nu nog steeds. Telkens als ik met iets zit, denk ik: ik ga hen er niet mee lastigvallen. Maar ze kennen mij ondertussen al door en door, dus dan word ik op het matje geroepen en moet ik alles er uitgooien. (lacht)

“Ik kan daar huilen, ik kan daar boos zijn, ik kan daar ventileren, mijn ouders gaan mij nooit veroordelen. Als ik me slecht voel, kan ik efkes als een baby bij mama in de zetel gaan liggen om te knuffelen. Ik hoop dat ik later ook zo’n mama word.”

7. Welke kleine, alledaagse gebeurtenis kan u blij maken?

“Mijn twee katten die naar me toe komen gelopen als ik ’s avonds de deur opendoe. Genieten van een glas wijn. De was doen en opruimen. Een goeiedag terugkrijgen van mensen. Mijn wenkbrauwen epileren ook. (lacht) Ik kan soms een uur voor een spiegeltje zitten en denken: er valt helemaal niets meer uit te trekken, maar toch, dat geeft me rust.”

8. Wat is uw zwakte?

“Voor iedereen altijd goed willen doen en dan beseffen dat dat niet kan en dat er altijd wel iemand is die je teleurstelt. Ofwel jezelf ofwel iemand anders.”

9. Waar hebt u spijt van?

“Spijt, in de zin dat ik wilde dat ik de tijd kon terugdraaien, heb ik niet. Alles wat je doet, doe je met een reden, en dat maakt je tot wie je bent.

“Wat niet wegneemt dat ik me slecht kan voelen om dingen die ik gedaan heb, bijvoorbeeld als ik teleurstelling in de ogen van mijn vriend zie, of in zijn stem hoor.”

‘Soms ben ik keiblij met mijn leven, soms denk ik: fuck, ik haat het, wil ik zo wel verder?’ Beeld Stefaan Temmerman
‘Soms ben ik keiblij met mijn leven, soms denk ik: fuck, ik haat het, wil ik zo wel verder?’Beeld Stefaan Temmerman

10. Wat is uw grootste angst?

“Mijn grootste angst is, denk ik, eenzaamheid. Niet in de zin van letterlijk alleen zijn, maar in de zin van ‘niet graag gezien worden’. Niemand hebben met wie je echt verbinding voelt.

“Of ook: sterven terwijl je ruzie met iemand hebt. Na een discussie met je vriend of je ouders de deur dichttrekken en verongelukken zonder dat je liefdevol afscheid hebt genomen.”

11. Bent u ooit door het lint gegaan?

(lacht) “Vaak. Vroeger als kind was ik een echte rebel. Ik heb mijn zus ooit met een schop in haar gezicht geslagen. Ze was bijna blind. Als ik mijn zin niet kreeg kon ik weleens in de aanval gaan.

“Als ik nu nog door het lint ga, is het vooral verbaal. Als ik het gevoel heb dat er niet naar mij geluisterd wordt. Of dat ik niet gehoord word. Dan kan ik mijn stem beginnen te verheffen en ja, dan is het echt te laat, dan begin ik te roepen.”

12. Wanneer hebt u het laatst gehuild?

“In de kerstvakantie. Na alle heisa met De slimste mens, na alle opnames en drukte, had ik nood aan vakantie, maar ik kon maar niet tot rust komen. Ik liep thuis de muren op. Ik werd gewoon zot van mezelf. Toen werd het me even te veel en heb ik gehuild. Ik was dan ook blij dat ik de maandag na de vakantie weer kon gaan werken. Ik vrees dat ik structuur nodig heb.”

13. Welk boek zou u iedereen aanraden?

“Ik ben een grote Harry Potter-fan, dat zijn zo’n beetje mijn feelgoodboeken. Ik heb ze zo vaak gelezen. De boodschap die erachter schuilt is: niets is ondenkbaar, je kunt altijd zijn wie je wilt zijn. ‘You are a wizard, Harry.’ Ik wilde vroeger ook wel een tovenaar of een heks zijn.”

14. Hebt u ooit een religieuze ervaring gehad?

“Op Rome-reis in het zesde middelbaar kwamen we op een dag in een kerkje boven op een berg. Toen ik daar binnenging, gebeurde er iets met mijn lichaam. Het was een soort van rust die over mij neerdaalde, een geluksgevoel dat mij altijd bijgebleven is.

“Voor de rest heb ik nog niet zo veel eurekamomenten gehad.” (lacht)

15. Hoe voelt u zich in uw lichaam?

“Dat wisselt. Ik heb dagen dat ik opsta en denk: amai, sexy wijf! Maar ik heb ook echt momenten dat ik kan huilen, dat ik zo onzeker ben. Dat ik echt denk van: o m’n buikje, of m’n love handles, of die puisten in mijn gezicht. Maar over het algemeen voel ik me wel oké in m’n lichaam. Ik heb het leren accepteren. Mijn vriend geeft me vaak complimentjes. Hij neemt me zoals ik ben en dat helpt.

“En dat rode haar? Negen jaar geleden ben ik het gaan kleuren en ik vrees dat ik niet meer terug kan. Het is een deel van mijn identiteit geworden.”

‘Zelfzorg komt bij mij vaak op de laatste plaats.' Beeld Stefaan Temmerman
‘Zelfzorg komt bij mij vaak op de laatste plaats.'Beeld Stefaan Temmerman

16. Wat vindt u erotisch?

“Mannen in kostuum vind ik heel opwindend. Als mijn vriend een kostuum draagt voor een feest, zou ik zo de kleren van zijn lijf scheuren.

“En verder aanrakingen in mijn nek. Dat is mijn soft spot. Als mijn vriend me goesting wil doen krijgen, moet hij me daar maar kussen.

“Waarom ik seksuologie ben gaan studeren? Toen ik mijn eerste lief had, heb ik van mijn ouders voor Sinterklaas Het vaginaboek en Haar penisboek van Goedele Liekens cadeau gekregen. En ik vond dat super interessant.

“En intrigerend ook. Wie was die Goedele Liekens? En waarom waren er niet meer mensen zoals zij die seks bespreekbaar maakten? Toen ben ik gaan opzoeken wat die opleiding inhield en ontdekte ik dat seksuologie veel breder gaat dan puur seks in de slaapkamer. Vaak heeft het te maken met communicatie. Als je communicatie niet goed zit, heeft dat een weerslag op je seksleven en als je seksleven niet goed zit ga je je slechter in je vel voelen en verzeil je in een vicieuze cirkel. Daarom is het belangrijk dat je mensen bij hun problemen kunt helpen.

“Geloof ik in seksuele monogamie? Ik denk dat de mens van nature geen monogaam wezen is. Wat niet betekent dat ik in een monogame relatie niet gelukkig kan zijn. Maar als de maatschappij ons die norm niet had opgelegd, had het ook wel anders gekund. Mocht polyamorie de norm zijn, ik had daar wel in kunnen functioneren, denk ik. Maar daar zitten natuurlijk ook wel valkuilen in, net zoals in monogamie.”

17. Wat is uw goorste fantasie?

“Ik ben wel iemand die bezig is met grenzen opzoeken. Tot hoever kun je gaan? Misschien omdat dat ook tot mijn vakgebied behoort. Ik werk met zedendelinquenten. Ik heb stage gedaan in de psychiatrie, met geïnterneerden. De vraag die mij altijd geïntrigeerd heeft is: wat bezielt een mens die doodt? En waartoe ben ik zelf in staat? Ben ik in staat om iemand op z’n bakkes te slaan? Ben ik in staat om in een passionele ruzie mijn lief te vermoorden? Ik denk dat iedereen daartoe in staat is. Dat zijn dus zaken die wel in mijn hoofd spelen.

“En seksueel? Ik heb geen plas- en kakseksfantasieën. Een fantasie die me wel altijd gefascineerd heeft en waar blijkbaar veel vrouwen mee zitten, is de rape fantasy. Door een onbekende worden overvallen en gepakt. Niet dat ik dat echt wil, natuurlijk. Dat is het verschil tussen een fantasie en real life. Een fantasie is opwindend juist omdat ze zich in je hoofd afspeelt.”

18. Bent u een goede vriend?

“Ik probeer dat echt wel te zijn. Ik probeer nu ook zelf initiatief te nemen om eens af te spreken. Vroeger was dat wel anders. Ik ben eigenlijk een loner en heel graag op mezelf. Als mijn vriendinnen een uitstap organiseerden, had ik altijd wel een excuus klaar waarom ik niet meekon. Ik heb graag de zaken onder controle en in groep is dat moeilijk. Maar de afgelopen jaren heb ik dat leren loslaten. Het doet mij goed om even alles aan de kant te gooien, om iets te gaan drinken of bij iemand thuis een spelletje te spelen. Alleen gebeurt dat niet zo vaak omdat iedereen nu een druk leven heeft. Maar we horen elkaar wel veel.”

19. Hoe definieert u liefde?

“Voor liefde gebruik ik graag de metafoor van een veilige haven. Twee jaar geleden was ik met mijn lief op Kos. Een aantal jaren geleden is dat eiland getroffen door een aardbeving. De kades van de haven waren deels verbrokkeld en verzakt maar de boten konden er nog altijd aanmeren en je kon er nog altijd over wandelen, ook al moest je soms wel uitkijken waar je liep. Zo ben ik tot die metafoor gekomen. Voor mij is liefde die veilige haven waar je ondanks alle aardschokken en barsten altijd kunt blijven uitvaren en weer aanmeren. Door welke storm je ook gaat, je kunt altijd je weg naar die haven terugvinden.”

‘Mannen in kostuum vind ik heel opwindend. Als mijn vriend een kostuum draagt voor een feest, zou ik zo de kleren van zijn lijf scheuren.' Beeld Stefaan Temmerman
‘Mannen in kostuum vind ik heel opwindend. Als mijn vriend een kostuum draagt voor een feest, zou ik zo de kleren van zijn lijf scheuren.'Beeld Stefaan Temmerman

20. Hoe hebt u uw eerste liefde ervaren?

“Mijn eerste liefde is eigenlijk de liefde die ik nu heb. Daarvoor heb ik een turbulent liefdesleven gehad. Ik ben vaak gedumpt en heb veel dramatische liefdesverdrietscènes meegemaakt, maar als ik daar nu op terugkijk, waren het toch eerder kalverliefdes.

“Nu pas heb ik die veilige haven gevonden waar ik altijd naar kan terugkeren. Nu pas weet ik: dit is echte liefde. En hoe ik dat ervaar: heel fijn.” (lacht)

21. Hoe zou u willen sterven?

(lachje) “Niet. Ik heb nog altijd het idee dat ik ingevroren zal worden en ooit zal kunnen voortleven. Ze gaan me over 300 jaar wakker maken uit mijn cryosleep en tegen dan hebben ze een manier gevonden om eeuwig te kunnen leven.

“Mijn laatste avondmaal voor ik ingevroren word? Een buffet van sushi, McDonald’s-frietjes met chicken nuggets, pizza, pasta, crème brûlée, zodat ik een hele dag door kan eten tot ik er mottig van word.” (lacht)

22. Wat zou u nog graag meemaken?

“Kinderen krijgen. Ik hoop dat het zal lukken. Ik hoor zoveel verhalen van mensen rond mij waarbij het misgelopen is, dat ik me wel zorgen begin te maken. Stel dat je een miskraam krijgt, dat je een kindje verliest. Daarom denk ik dat ik het niet te lang mag uitstellen, want dan verkleinen je kansen alleen maar.

“En professioneel? Ik zou ooit graag een eigen tv-programma hebben rond seksualiteit. Op welke manier ik mij dan zou profileren? Ik wil vooral down-to-earth blijven, niet de lerares uithangen die alles weet of de seksbom die een ideaal seksleven heeft, maar gewoon een herkenbaar iemand zijn bij wie het soms goed gaat en bij wie het soms slecht gaat, die kan luisteren en tegen wie je je zegje kunt doen.”

23. Waarover bent u de laatste tijd anders gaan nadenken?

“Door alle mediadrukte en alles wat op mij afkomt, ben ik meer gaan nadenken over wie ik ben als persoon. Wie ben ik eigenlijk? Wie wil ik zijn? Wat is mijn identiteit? Aangezien ik nu ook bij een psycholoog ga, word ik gedwongen om in de spiegel te kijken en bij mezelf stil te staan.”

24. Is de mensheid op de goede of de slechte weg?

“Ik ben positief ingesteld dus ik hoop: op de goede weg. Maar als ik rond mij kijk, denk ik: neen, we zijn niet zo goed bezig. Hoe mensen op elkaar reageren op sociale media kan me echt kwaad maken.”

25. Welke gebeurtenis uit uw leven zou een goed filmscenario opleveren?

“Als klein kind heb ik nogal wat uitgestoken. Ik heb aan de leiband gezeten, in zo’n pakje met een touw eraan, omdat ik altijd de zee in liep. Ik ben eens bijna verdronken. Ik heb mijn zus bijna doodgeslagen of blind gemaakt. Ik heb eens een auto volgekrast. Dat zou misschien een Home Alone-versie van mezelf kunnen opleveren.

“Maar voor een goede Oscar-film is mijn leven nog te kort, daarvoor moet ik nog veel meer meemaken.”

26. Wat is de titel van uw biografie?

“Ons oma zegt altijd: ‘Nei, dèt meinste neet.’ ‘Neen, dat meen je niet’, maar dan op z’n Kaulilles. (lacht) Omdat ik al heel vaak in mijn leven in mijn wang heb moeten knijpen omdat ik denk: is dit nu wel echt?

“Heel mijn turbulente puberteit, mijn turbulente liefdesleven, mijn carrière nu... Soms snap ik niet wat er allemaal aan het gebeuren is. Vandaar de uitspraak van mijn oma: ‘Neen, dat meen je niet, dat kan niet!’ Die titel zou dan tegelijk een ode aan mijn oma zijn, want zij ligt me heel na aan het hart.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234