Woensdag 21/04/2021

Seksuologen spatten van het scherm

Seksuologen lijken meer dan ooit op weg om een volgroeide telg van het bv-ras te worden. Ze duiken in alle media op met advies en als ze na hun spreekuur nog tijd vinden, schrijven ze een boek. Kaat Bollen sluit voorlopig het rijtje met Het borstenboek, dat donderdag verschijnt.

Eerst waren er de koks. Dan de koks die op dieet gingen. Daarna was het de beurt aan de economen om het tot het bv-dom te schoppen - leve de crisis! Ze krijgen tegenwoordig geduchte concurrentie van de seksuologen te lande. Toegegeven, Goedele Liekens zorgde er jaren geleden al voor dat het niet langer uitzonderlijk was dat de woorden seksuoloog en bv in dezelfde zin voorkwamen. Later was het vooral Mieke Mievis die regelmatig opdook om advies te spuien over ons gedrag tussen de lakens, met een boek als toemaatje. Nu halen toch ook een pak andere collega's heel regelmatig de pers of de boekenbeurs.

"Ik voel me toch nog niet de nieuwe Peter Goossens hoor", lacht Rika Ponnet. Ze is zaakvoerder van Duet Relatiebemiddeling, maar is vooral bekend van haar adviescolumn in Het Nieuwsblad Magazine. Daarnaast verscheen haar naam de voorbije weken met de regelmaat van de klok in allerlei kranten en binnenkort staat haar naam ook op een nieuw relatieboek gedrukt. Ponnet: "Ik probeer op basis van mijn twintig jaar ervaring als seksuoloog wat realisme te brengen, seks uit de prestatiesfeer te halen en als een onderdeel van een relatie te benaderen. Want het is niet omdat er zoveel adviezen en boeken over seks op de markt zijn, dat ze ook allemaal even correct zijn."

Ponnet vergelijkt de boeken over seks trouwens ook graag met kookboeken. Hoewel er immens veel kookboeken worden verkocht, gaan de kant-en-klaarmaaltijden even vlot over de toonbank. "Bij seks is het hetzelfde. Mensen vinden het soms gemakkelijker om in een boek over het onderwerp te investeren dan in hun eigen project."

Bekend van tv

Dat weten media en uitgevers natuurlijk ook, en dus gaan ze vaak zelf actief op zoek naar een seksuologe die de seksuele onzekerheid van hun lezers kan sussen. Want de onzekerheid die mensen dezer dagen voelen over hun kookkunsten, hun beleggersprofiel of hun opvoedingstechnieken, voelen ze ook over hun bedprestaties. Wat niet betekent dat Belgen ontevreden zijn over hun seksleven. Hoewel het voor velen wat meer, langer en gevarieerder mag, is tot 70 procent van wie seks heeft best blij met hoe het er in bed aan toegaat.

Ook dat alles en iedereen dezer dagen maakbaar moet zijn, is een mogelijke verklaring van de drang naar bevestiging van seksuologen. Al is er ook gewoon aan de aanbodzijde een en ander veranderd. "Er studeren gewoon meer seksuologen af dan twintig jaar geleden", stelt Alfons Vansteenwegen, die jarenlang voorzitter was van het Instituut voor Familiale en Seksuologische Wetenschappen aan de KU Leuven. "Maar seksuologen die aan de universiteit werken, komen toch alleen maar naar buiten als het hen wordt gevraagd." Dat media hen dat geregeld vragen, is volgens Vansteenwegen mogelijk te wijten aan het feit dat seks altijd samenhangt met een vorm van een relatie. "Vrijen kun je niet alleen. Ademen wel, maar met een boek over ademen of over pakweg iets als spijsvertering word je geen bv."

Toch kon er volgens seksuologe Kaat Bollen nog een boek bij. Het borstenboek van haar hand verschijnt donderdag. Met op de cover: 'Bekend van tv'. Iets dat eerder ook al op BollensHet schaamhaarboek stond. "De Boekenbeurs wordt meer en meer een bv-beurs. Als je dus nog maar even op televisie kwam, krijgt je boek zo'n verwijzing."

Bollen werd wereldberoemd in Vlaanderen nadat ze deelnam aan De pappenheimers en vrijuit sprak over haar onderzoek naar schaamhaar. "Ik ben jong, een vrouw en ik neem geen blad voor de mond. Die combinatie zorgt ervoor dat je snel wordt gevraagd door de media." Ze ondervond ondertussen ook al de nadelen van het bv-schap. Haar vorige baan verloor ze naar eigen zeggen omdat ze te openlijk over seks sprak. De naaktfoto's die ze liet maken door kunstenaars zijn niet langer privé. "Ik schaam me daar niet voor, maar ik had toch liever gehad dat ze niet uitlekten", vertelt Bollen. "Daarom is het goed dat ik seksuologe ben. Nu kan ik zeggen dat ik alles eens wilde proberen."

De populariteit van seksuologen in de media kan ook gevolgen hebben voor anderen. Want wie de hele tijd in aanraking komt met advies van professionals is mogelijke minder geneigd het eigen buikgevoel te volgen. Dat beseft ook Bollen. "Ik vermeld in mijn boeken ook wat vaak voorkomt en wat niet. Daardoor dreig je een standaard te zetten. Maar mischien zorg je er ook voor dat mensen sneller bij een seksuoloog langsgaan. Daar wachten ze soms nog te lang mee."

Bekend in Nederland

Volgens Bollen is het in ons land dus nog nodig om enkele taboes rond seks te doorbreken. Iets dat in Nederland veel minder hoeft. Waardoor onze noorderburen ook minder seksuologen zien transformeren in heuse bn'ers. Een kans voor de Belgische sexperten, want het zijn zij die mogen opdraven in Nederlandse praatprogramma's zoals De Wereld draait door.

Maar de Belgische interesse in het werk en de mening van seksuologen hoeft niet altijd van een taboe of een probleem te vertrekken. "Het is niet omdat er veel boeken over een onderwerp bestaan dat er ook veel problemen aan de basis daarvan liggen", merkt Alexander Witpas, seksuoloog en woordvoerder van de Vlaamse Vereniging voor Seksuologie, op. "Mensen kopen toch ook kookboeken of reisgidsen zonder dat er iets mis is met hun eet- of reisgedrag? Je kunt zo'n boeken evengoed kopen om inspiratie op te doen of na te gaan welke landen het waard zijn te bezoeken."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234