Dinsdag 15/06/2021

Opinie

Seksueel geweld mag niet herleid worden naar een cultuur die zogenaamd eigen is aan asielzoekers

null Beeld © getty images
Beeld © getty images

Charlotte Vandycke (Vluchtelingenwerk Vlaanderen), Eva Berghmans (Amnesty International), Vera Claes (Zij-kant), Magda De Meyer (Vrouwenraad), Sofie De Graeve (VOK), Riet Ory (Femma), Sarah Scheepers (Ella).

Terecht toont iedereen zich verontwaardigd over het seksueel geweld en grensoverschrijdende gedrag tegen vrouwen op oudejaarsnacht in Keulen. Sindsdien regent het reacties met voorstellen voor aanpak en preventie. De feiten in Keulen moeten in alle eerlijkheid en openheid worden onderzocht en veroordeeld: al wie de wet overtrad, moet correct worden gestraft, ongeacht wie de daders zijn. Daarvoor zijn transparante en goed functionerende ordediensten nodig.

Wat we niet willen, is dat dit geweld wordt herleid tot één cultuur, een cultuur die zogenaamd eigen is aan asielzoekers (en nieuwkomers in het algemeen), en die 'ons' vreemd zou zijn. Dat verhaal klopt niet. En het stigmatiseert hele groepen mensen.

Seksueel geweld op vrouwen is niet iets van elders, het is in elke samenleving een wijdverspreid probleem. De Belgische cijfers liegen er niet om: dagelijks melden 8 vrouwen een verkrachting. Wie weet dat zo'n 90 procent van de slachtoffers een feit niet eens meldt, komt uit op de ontstellende rekensom van zo'n 80 verkrachtingen per dag. In 2014 registreerde ons land bijna 40.000 klachten voor partnergeweld.

Actieplan Sleurs

Keulen maakt voor de zoveelste keer pijnlijk duidelijk dat er dringend werk moet worden gemaakt van preventie van seksueel geweld en grensoverschrijdend gedrag. We hopen daarom dat het actieplan dat federaal staatssecretaris voor Gelijke Kansen Elke Sleurs (N-VA) in december lanceerde, effectief werk zal maken van de bestrijding van elke vorm van gendergerelateerd en seksueel geweld.

Het is uiterst belangrijk dat dit gebeurt. Als vrouwen en mensenrechtenactivisten staan we daar op, want vrouwen hebben rechten. Mensenrechten.

Na Keulen komen ook andere voorstellen op tafel. Zo wil men het asielbeleid verstrengen, om dergelijke voorvallen in de toekomst te vermijden. Maar elke asielzoeker en vluchteling is nu al verplicht om onze wetten en regels na te leven. Vluchtelingen als groep viseren, is een selectieve aanpak die alle mensen op de vlucht als 'gevaarlijk' en 'problematisch' zal stigmatiseren en de angst voor nieuwkomers in onze samenleving zal versterken. Die aanpak suggereert dat geweld tegen vrouwen een zaak is waar vluchtelingen een patent op hebben. Die suggestie is problematisch en ronduit verkeerd.

Als vrouwen en mensenrechtenactivisten vinden we het essentieel hier op te wijzen. Vluchtelingen zijn mannen, vrouwen en kinderen met rechten. Mensenrechten.

Woorden wekken, voorbeelden strekken. Zich consequent beroepen op de universele waarden betekent strijden tegen seksisme en geweld tegen vrouwen, evenals mensen op de vlucht beschermen tegen oorlog, geweld en vervolging en een beleid voeren dat niet de angst voedt, maar de vrijheid en veiligheid van elke burger vooropstelt en inzetten op kwaliteitsvolle asielopvang en integratie na erkenning als vluchteling.

Na de recente terreurdaden in Europa bleek een fikse stijging van het nationale defensiebudget mogelijk. Een gelijkaardig engagement moet mogelijk zijn voor zo'n consequente politiek. Omdat alle mensenrechten even belangrijk zijn.

Hieraan verzaken is zowel slachtoffers van seksueel geweld als vluchtelingen oneer aandoen.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234