Woensdag 20/11/2019

Seksueel gedrag jongeren bepaald door vrienden

  • In geen enkel ander land is het verlies van de ouderlijke impact op de seksuele opvoeding zo groot als in Belgi�

Brussel

Eigen berichtgeving

Katrijn Serneels

Slechts één jonge Belg op de tien tussen 18 en 34 noemt zijn ouders de belangrijkste invloed op zijn seksueel gedrag en denken. Dat blijkt uit het Belgisch luik van een onderzoek van Gfk Research naar de houding tegenover seks in twintig landen bij 19.900 mensen. De vriendenkring staat op nummer één bij 53 procent van de jonge Belgen. "De vrienden zijn de belangrijkste invloed op de manier waarop jonge Belgen denken over seks en ermee omgaan", zegt Mark Hofmans, algemeen directeur van Gfk Research, dat het onderzoek uitvoerde. "Bij de vijftigplussers noemt maar 31 procent de vrienden als belangrijkste invloed. In geen enkel ander land is het verlies van de ouderlijke impact op de seksuele opvoeding zo groot als in België. De invloed van de vriendenkring neemt nergens zo sterk toe bij andere Europese jongeren."

Belgische ouders moeten naast de vrienden ook de media (televisie, films, boeken, kranten...) laten voorgaan. "De media staan op de tweede plaats: voor 29 procent van de jonge Belgen zijn zij de belangrijkste invloed. De ouders staan slechts op de derde plaats en worden door amper 11 procent genoemd als belangrijkste invloed. Het slechtst scoren de school (3 procent) en de kerk (1 procent)."

België is daarmee de koploper van een trend die zich in heel Europa aftekent. "Wie het gemiddelde bekijkt, ziet dat 42 procent van alle Europeanen de vriendenkring als belangrijkste invloed noemt. Daarna hebben op Europees vlak de ouders (26 procent) en de media (23 procent) de meeste invloed. Duitsland, Oostenrijk, Tsjechië en Roemenië zijn de enige landen waar de ouders er zich nog wel op kunnen beroemen dat ze de belangrijkste invloed zijn op het seksuele doen en laten van hun kinderen."

In België winnen vrienden en media het met grote voorsprong van de ouders. "Toch is er weinig reden voor ouders om zich zorgen te maken", zegt psychologe Telidja Klai van Sensoa, die in haar doctoraat onderzocht hoe ouders en kinderen over seksualiteit communiceren. "Dat vrienden invloed en gesprekspartner nummer één zijn als het over seks gaat, is normaal bij jongvolwassenen. Het betekent niet dat ouders geen of weinig invloed hebben op de waarden en normen van hun kinderen. Basiswaarden worden namelijk al veel vroeger in de opvoeding doorgegeven. Hoe hun seksleven er concreet uitziet, wordt vooral besproken met en beïnvloed door de vrienden en de partners van die jonge mensen. En de grote invloed van de media hoeft helemaal niet negatief te zijn. Jongeren hebben al waarden en normen en kijken vanuit hun wereldbeeld naar tv en naar films. Het is niet omdat iemand naar Temptation Island kijkt dat hij of zij alle remmen loslaat en een overspelige losbol wordt. Vaak wordt er ook kritiek geleverd tijdens het kijken."

De houding van jonge Belgen tegenover overspel bevestigt Klais stelling dat jongeren wel degelijk waarden en normen hebben. "De helft van de Belgische jongeren van 18 tot 29 vindt overspel altijd onvergeeflijk", zegt Mark Hofmans van Gfk Research. "Ze zijn daarmee ook de op één na minst tolerante jongeren van Europa. Alleen de Zweedse jongeren zijn nog strenger tegenover overspel: daar vindt 57 procent het altijd onvergeeflijk." Van een verloedering van normen en waarden door de tanende invloed van ouders is dus geen sprake.

Ego, pagina 25

* Media staan op tweede plaats, voor school en kerk

* De jonge Belg blijft wel moreel streng: 47 procent vindt overspel altijd 'onvergeeflijk'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234