Zondag 26/01/2020

Seksisme

Seksisme op Boekenbeurs: "Jongeren zijn stereotypes beu"

Beeld Thinkstock

Een workshop om te leren poetsen. Dat wilde Lannoo aanbieden tijdens de Ladies Night op de Boekenbeurs. Maar de uitgeverij kreeg zo veel kritiek dat het evenement alweer is afgelast. "Het kwalijke hieraan is juist dat het schijnbaar onschuldig is."

"Alles wat je wilt weten over poetsen, wassen en strijken." Met die slogan wilde uitgeverij Lannoo vrouwen naar de Ladies Night van de boekenbeurs lokken. Zij zouden er op 10 november, een dag voor de Nationale Vrouwendag, kunnen deelnemen aan een workshop. "Een proper huis maakt ons gelukkig. Zowel fysiek als mentaal is het aangenamer om in een opgeruimd, goed verlucht en schoon huis te wonen. Maar hoe pak je dat nu precies aan? Het Poetsbureau geeft je een antwoord op al je vragen!"

Op sociale media kreeg de uitgeverij ervan langs, net zoals eerder deze week het mannenblad Esquire onder vuur kwam te liggen nadat het een stuk online had geplaatst waarin verkrachting werd verheerlijkt. "Gelukkig is de Ladies Night over strijken op de Boekenbeurs afgelast. Anders moesten de mannen hun vrouwen weer brengen, helemaal uit 1952", klonk het bijvoorbeeld. Of nog: "Hallo @Boekenbeurs. Is er ook een standnummer waar ik na deze les kan leren hoe ik tijdens het poetsen & strijken mijn man kan plezieren?"

Alertheid

Het is volgens Liesbet Stevens, adjunct-directeur van het Instituut voor de Gelijkheid van Vrouwen en Mannen, niet meer dan logisch dat er zo veel ophef ontstaat. Zij stelt dat een jonge generatie opstaat die in gelijkheid is opgevoed. "En deze jonge mannen en vrouwen stellen nu vast dat ze op allerlei systematische ongelijkheden botsen en spreken zich daartegen uit. Het kwalijke hieraan is juist dat het zo schijnbaar onschuldig is. Natuurlijk zijn er veel ergere vormen van discriminatie. Maar deze impliciete stereotyperingen zijn wel overal in onze samenleving aanwezig."

Lannoo, dat vorig jaar op de Ladies Night nog een debat over feminisme en seksisme organiseerde, bood gisteren zijn verontschuldigingen aan en besliste de workshop te annuleren.

"De uitgeverij had al voor de organisatie van deze nocturne diverse evenementen in voorbereiding die onder dit thema werden geplaatst", geeft Lannoo mee in een korte mededeling. "Daardoor is een programma ontstaan dat inderdaad te eenzijdig en sekserolbevestigend is. Wij betreuren dit."

Experts beklemtonen dat de lacherige en boze reacties niets te maken hebben met de workshop zelf, maar wel met de koppeling die duidelijk wordt gemaakt. Anders gesteld: het kwam nu over alsof poetsen een louter vrouwelijke bezigheid is. Een visie op de werkelijkheid die op zijn zachtst gezegd tamelijk ouderwets overkomt, zo stelt ook Magda De Meyer. Als voorzitter van de Vrouwenraad ziet zij hoe de gevoeligheid voor seksisme de afgelopen jaren veel groter is geworden.

"Al die sterke reacties zijn vooral een signaal dat zowel vrouwen als mannen het beu zijn. Er zijn natuurlijk gradaties, maar ik vind niet dat we dit zomaar mogen laten passeren. Ik vind die alertheid wel oké, al moeten we opletten dat het niet te anekdotisch wordt. Het feit dat de hele samenleving van seksisme is doordesemd, hoor je te weinig."

Het is een verzuchting die ook Veerle Draulans, professor genderstudies aan de KU Leuven, uit. Zij verbaast zich over het feit dat ze elk jaar opnieuw vragen krijgt over de verschillende kleuren van meisjes- en jongenskledij, over speelgoedfolders in de aanloop naar de feestdagen en over beeldvorming in kinderboeken.

"Stereotypering blijkt hardnekkig. Maar waar mensen blijvend tegenaan lopen, zijn bijvoorbeeld de gevolgen van een bepaalde studiekeuze voor hun latere carrière en verloning. Denk ook aan de gevolgen van loopbaanbeslissingen voor het inkomen op latere leeftijd of de verdeling van gezinstaken en de vraag wie deeltijds gaat werken. Dat zijn complexe kwesties, die zich minder makkelijk laten vertalen in de (sociale) media, maar die wel een grote impact hebben op het leven van mannen en vrouwen."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234