Zondag 22/05/2022

'Seks met een twaalfjarige is altijd een misdrijf'

De advocate van Regina Louf, Christine Mussche, reageert scherp op de manier en het tijdstip waarop de parketten van Gent, Brussel en Antwerpen de X1-dossiers afsluiten. Zij vraagt zich af waarom het parket van Gent besluit dat er geen bruikbare onderzoekselementen meer zijn, ondanks de plotselinge bekentenissen van haar pooier T. over zijn 'relatie' met de twaalfjarige Regina. Vooral de manier waarop het parket van Gent het seksueel misbruik van Regina nu minimaliseert en zelfs vergoelijkt, vindt de advocate onbegrijpelijk.

Vlak nadat het parket van Gent het onderzoek naar de moord op Carine Dellaert afsloot, legde T. gedeeltelijke bekentenissen af. Daaruit blijkt dat de toen negenendertigjarige T. een relatie met volledige seksuele betrekkingen had met de toen twaalfjarige Regina.

Christine Mussche: "Wat mij mateloos stoort is de manier waarop het Gentse parket zich in allerlei bochten wringt om dat bericht toch maar te 'nuanceren'. Regina zou volgens het parket zelf toenadering hebben gezocht tot T. en smoorverliefd geweest zijn. En dus blijkt het allemaal toch 'niet zo heel erg' geweest te zijn. Zo'n reactie van het parket is onbegrijpelijk. Regina was twaalf jaar op het ogenblik van de feiten. De wetgever acht kinderen onder de veertien jaar niet bekwaam om toe te stemmen met een seksuele relatie. Het gaat dus onmiskenbaar om een misdrijf, een verkrachting. Dat de ouders bovendien op de hoogte waren van de relatie tussen een 39-jarige man met hun twaalfjarige dochter is veelzeggend. Maar ook dat wordt door het parket vergoelijkt, want 'Regina was een vroegrijp meisje'. Ze heeft het, met andere woorden, zelf gezocht."

Vindt u het afsluiten van dit dan onderzoek onterecht?

"Met de recente evolutie, zeker. De bekentenissen van T. betekenden een kleine doorbraak. Een essentieel deel uit Regina's verklaringen, de relatie met haar pooier, blijkt te kloppen. Anderzijds is het duidelijk dat de ouders van Regina leugenachtig zijn. Niemand had verwacht dat T. ooit zou bekennen. Na wekenlange ondervragingen begint hij nu plots te praten. En net op dat ogenblik legt men alles stil. Ook T. wordt niet verder meer ondervraagd.

"Kijk, wat is er in het onderzoek gebeurd? De speurders hebben het verhaal van Regina gedeeltelijk gecontroleerd. Een aantal zaken bleek niet te kloppen. Anderzijds waren er ook heel wat elementen die wel juist bleken te zijn. Alle parketten geven toe dat ze geen verklaring hebben voor bepaalde details die Regina kon vertellen over de kindermoorden."

De Antwerpse procureur-generaal Christine Deckers heeft een onderzoek van het onderzoek gevraagd.

"Ik kan dat alleen maar toejuichen. Ik vind alleen dat de volgorde verkeerd is. Ze hadden eerst dat onderzoek moeten voleindigen, en uitzoeken hoe ze zoveel details kent, en dan eventueel verticaal klasseren.

"In de conclusies van het parket wordt bovendien voorbijgegaan aan het feit dat Regina Louf volgens psychiaters het slachtoffer was van massaal en excessief seksueel misbruik. Het is eigen aan het ziektebeeld van dergelijke slachtoffers dat ze soms waarheid en fictie door elkaar halen. Nu wordt aan Regina verweten dat ze dat onderscheid niet kan maken, terwijl het aan de experts is om dat onderscheid te maken."

Hoe reageert u op de klacht die de ouders van Louf tegen hun dochter indienden wegens laster en eerroof?

"Als het parket die klacht nu ook nog ernstig neemt, zal ik daar smakelijk om lachen. Dat onderzoek zal kort en krachtig zijn. Welke ouders laten toe dat hun twaalfjarig kind misbruikt wordt? Het zegt ook iets over de hetze die in de meeste media tegen Regina werd gevoerd. Haar ouders werden meestal voorgesteld als doodbrave mensen die bijna aan het doodgaan waren door de ellende die hun dochter hen aandeed."

Gaat u zelf gerechtelijke stappen ondernemen?

"We zullen in ieder geval inzage vragen van het dossier."

(AmB)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234