Donderdag 23/05/2019

Seizoen van de waarheid voor trainer Scifo

Het Sporting Charleroi dat straks op 12 augustus op Mambour en voor de camera's van Canal+ Standard bekampt, zal maar weinig gemeen hebben met de uitbollende Zebra's van vorig seizoen. Tenminste, dat beweert vice-president, trainer en aandeelhouder Enzo Scifo. Maar mocht hij dit jaar niet in zijn ambities slagen, zal hij zijn conclusies trekken: 'Dan ben ik bereid om het aan iemand anders over te laten.'

Charleroi

Eigen berichtgeving

Stef Peuskens

Sporting Charleroi heeft in de transferperiode aan een stevige restyling gewerkt. Liefst twaalf spelers vertrokken - waaronder, zo zegt Scifo, een aantal moeilijke jongens. "Maar er waren ook spelers bij die einde contract waren of te zwaar wogen op het budget van de club." In hun plaats haalde Charleroi zeven nieuwe spelers binnen. Scifo is vooral gecharmeerd door de jonge spelmaker Branko Milovanovic, overgekomen van Milicionar Belgrado, en vindt zijn ploeg evenwichtiger dan die van vorig seizoen. "Daarom willen we ook beter doen dan die negende plaats. Toch vraag ik om wat geduld en krediet want de nieuwelingen moeten zich nog inspelen en de automatismen zijn er nog niet. Op termijn blijft het de ambitie van de club om mee te strijden voor de Europese plaatsen."

Enzo Scifo nam halfweg vorig seizoen over van trainer Manu Ferrera. Op dat moment stond Charleroi vierde gerangschikt. Uiteindelijk eindigde de Waalse club als negende, nadat Scifo bakken kritiek over zich heen had gekregen. Hij beweert dat hij veel geleerd heeft in zijn eerste zes maanden als trainer. "Toen ik de groep overnam, was ik nog te veel speler onder de spelers. Van de ene dag op de andere was ik speler af. Ik maakte fouten, maar heb daaruit geleerd. Vooral de twee laatste maanden ging het slecht met Charleroi. Het contract van een aantal spelers liep af en zij waren de laatste twee maanden nog moeilijk te motiveren. Daarom haalden we jongens als Miklos Lendvai en Tony Herreman (GBA) naar Mambour. Dat zijn gasten die nooit opgeven. Stéphane Biakolo (Inter Milaan) en Stéphane Martine (Virton) moeten voor de nodige doelpunten zorgen. Daniel Calvo kende ik nog van bij Anderlecht. Hij zat een paar keer op de bank in Champions League-wedstrijden en is een degelijke rechtsachter. Spelmaker Branko Milovanovic is technisch zeer sterk, en centrale verdediger Ernest Etchi (Aalst) heeft me al bekoord. Dan ben ik er gerust op dat Charleroi goed ingekocht heeft."

Als trainer heeft Scifo oog voor detail. Tijdens het nemen van de groepsfoto op de persvoorstelling merkt hij dat de van Inter Milaan overgenomen Stéphane Biakolo een oorring draagt. Scifo verwijt Biakolo een gebrek aan beroepsernst, de oorring moet er onherroepelijk uit. De Fransman snapt er niets van maar gehoorzaamt zijn trainer meteen. Het kleine voorval wijst erop dat Scifo niets aan het toeval wil overlaten en dat hij wil slagen als trainer. Mocht dat niet lukken, moet Scifo als bestuurslid zelf mee oordelen over zijn eigen toekomst als trainer. Een vreemde situatie, maar Scifo zegt eerlijk met zichzelf te zijn: "Als het niet goed gaat als trainer, ben ik bereid om het aan iemand anders over te laten. Ik ben aandeelhouder van Charleroi dus ik heb er alle baat bij dat deze club goed boert."

Scifo verwacht komend seizoen ook veel van Frank Defays en van Stéphane Martine, die overkomt van derdeklasser Virton. Met de transfer van Tony Herreman hoopt Charleroi het probleem op de linksachterplaats op te lossen. Scifo: "Toen ik hoorde dat hij moest vertrekken bij GBA heb ik hem meteen opgebeld. Met zijn ervaring en mentaliteit kan hij de club heel veel bijbrengen." Herreman is op 32-jarige leeftijd heel gemotiveerd om er iets van te maken bij Charleroi. Zeker nadat GBA hem bij het vuilnis zette. Herreman: "Een paar dagen na afloop van de competitie belde Franky Van der Elst me op om te zeggen dat ik niet meer in het systeem van GBA paste. Hij wilde verjongen. Hij raadde me aan om andere oorden op te zoeken omdat ik anders in de B-kern zou terechtkomen. Ik was verrast, want vorig seizoen speelde ik bijna alle wedstrijden. Bij Charleroi wil ik opnieuw plezier in het voetbal vinden. De club is ook ambitieus. Enzo vertelde me dat hij de moeilijke jongens uit de ploeg had gehaald en op mij rekende om het verdedigend compartiment beter te doen spelen."

Sporting Charleroi

Enzo Scifo: 'Ik maakte fouten, maar heb daarvan geleerd'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.