Vrijdag 14/05/2021

Securitas: 'Van Parys moet in actie schieten'

Politici van alle verschillende partijen reageren zeer kritisch op de verjaring van de Securitas-zaak.

BRUSSEL.

EIGEN BERICHTGEVING

SP-Kamerlid Renaat Landuyt vindt de verjaring van de Securitas-zaak "een schandaal". Hij zegt dat het Hasseltse gerecht alles in het werk moet stellen om nog voor het verlopen van de verjaringstermijn (30 december) tot een uitspraak te komen. "Ze kunnen er toch nog altijd een prioritaire zaak van maken." Landuyt vindt ook dat Justitieminister Tony Van Parys (CVP) tot het uiterste moet gaan om de rechtbank tot spoed aan te manen. "Ik weet dat dit op het randje van de inmenging is, maar in dit geval is het gerechtvaardigd."

In tegenstelling tot strafrechtspecialiste Chris Van den Wyngaert (zie pagina 2) is Landuyt niet gewonnen voor de afschaffing van de verjaringstermijn voor lopende onderzoeken. "Dan gaan de rechters allemaal slapen. Je kan de huidige verjaringstermijn natuurlijk verlengen met vijf of tien jaar. Vraag is of dit dan nog wel een redelijke termijn is die binnen het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens (EVRM) valt. Aan de andere kant is het misschien aangewezen om de verjaringstermijn te schorsen wanneer er sprake is van manifeste onwil van de verdachten om aan het onderzoek mee te werken." Landuyt vindt bovendien dat de rechtbank van Hasselt haar prioriteiten slecht stelt: "Ze spitsen zich toe op kleine delicten maar de Securitas-zaak laten ze liggen."

CVP-Kamerlid Johan Vandeurzen is voorzichtiger dan Landuyt. Hij merkt op dat de Hasseltse rechtbank nog steeds met een tekort aan middelen moet werken. Maar ook hij sluit niet uit dat er in de toekomst een verlenging van de verjaringstermijn en een mogelijkheid tot schorsing van de verjaringstermijn moet komen. "Maar dan wel steeds onder voorwaarden dat er een uitspraak 'binnen een redelijke termijn' komt, zoals het EVRM voorschrijft." Vandeurzen geeft ook toe dat de Securitas-zaak een zaak van "grote prioriteit" is.

Ook de oppositiepartijen reageerden gisteren scherp op de verjaring van de Securitas-zaak. Agalev-senator Eddy Boutmans zegt dat de rechters "hun werk duidelijk niet fatsoenlijk hebben gedaan". Ook Boutmans zegt dat de Hasseltse rechtbank haar prioriteiten verkeerd legt. "Ze houden zich bezig met kleine drugszaken. Daar zijn ze goed in." Boutmans vindt dat minister Van Parys de werking van het Hasseltse parket kritisch onder de loep moet nemen. Hij herhaalde de essentie van zijn wetsvoorstel dat pleit voor een shocktherapie. "De plaatsen van alle procureurs moeten vacant verklaard worden. Op die zetels moeten de meest bekwame onderzoekers komen."

VLD-Kamerlid Patrick Dewael raadt Van Parys aan om het college van procureurs-generaal samen te roepen om na te gaan wat er in de Securitas-zaak nog mogelijk is.

Voor de Volksunie zei volksvertegenwoordiger Geert Bourgeois dat hij van plan is zijn wetsvoorstel over de verjaring opnieuw in te dienen. Hierin staat dat de wettelijk omschreven straf en niet de uiteindelijk uitgesproken straf bepalend is voor de verjaringstermijn. Op die manier blijft de verjaring voor een gecorrectionaliseerde misdaad tien jaar, met een maximum van twintig jaar. De correctionele rechtbank zal in een dergelijk geval niet de verjaring die geldt voor een wanbedrijf (vijf tot tien jaar) toepassen.

Bourgeois gaat de minister van Justitie interpelleren over de verjaring in de zaak van de koppelbazen en de Securitas-bende. Hij verwijt de meerderheidspartijen dat ze hun verantwoordelijkheid niet namen. "Toen de VU het ontwerp-Franchimont wou amenderen inzake verjaring werden de amendementen door de SP weggestemd." (KoV)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234