Woensdag 23/06/2021

Werk

Sectoren aarzelen met zelfregulering tegen discriminatie

Vlaams minister van Werk Philippe Muyters (N-VA). Beeld BELGA
Vlaams minister van Werk Philippe Muyters (N-VA).Beeld BELGA

Slechts in drie van de 32 sectorconvenanten die de Vlaamse overheid afsloot, is er melding van zelfregulering en steekproeven om discriminatie aan te pakken. "De overheid neemt de strijd tegen discriminatie niet ernstig."

Op 2 maart werden 32 convenanten goedgekeurd tussen sectoren en de Vlaamse regering. Dat zijn afspraken tussen de Vlaamse overheid en sociale partners om onder meer diversiteit op de werkvloer te bevorderen en discriminatie te bestrijden. In de aanpak van discriminatie is de Vlaamse overheid voorstander van zelfregulering door de sectoren. Voorbeelden daarvan zijn de uitzend- en dienstenchequesector, waar via praktijktesten discriminatie wordt aangepakt.

Maar nu blijkt dat in de pas afgesloten sectorconvenanten slechts drie sectoren een vergelijkbare zelfregulering hebben opgenomen in hun convenant. Dat is ronduit beschamend, meent Yasmine Kherbache, Vlaams volksvertegenwoordiger voor sp.a. “Vlaanderen scoort bijzonder slecht op het vlak van tewerkstelling van ouderen, personen met een handicap en personen met een migratieachtergrond. Discriminatie is daar één oorzaak van, maar de extra inspanningen en de urgentie bij de Vlaamse regering blijven uit."

Bij het kabinet van Vlaams minister van Werk Philippe Muyters (N-VA) klinkt het dat ze niet akkoord gaan met deze interpretatie. "In onze convenanten hebben we een soort van menu opgesteld, waaruit de sectoren kunnen putten. Verschillende maatregelen rond antidiscriminatie maken daar deel van uit, en die zijn ook bij de sectorconvenanten opgenomen", zegt woordvoerder Thomas Pollet. "Maar waar de oppositie op aanstuurt is het verplichten van mystery calls. En dat gaat ons te ver. Wij zijn geen voorstander van zo'n systeem, en daar blijven we bij. Er is antidiscriminatiewetgeving, er zijn decreten, er zijn rechtbanken en er is (gelijkekansencentrum) Unia. We hebben geen zin om al deze regels ook nog eens per sector afzonderlijk te gaan opleggen", besluit Pollet.

Tik op de vingers

In oktober 2015 werd in het Vlaams Parlement een resolutie aangenomen die specifiek focust op het uitwerken van een systeem van zelfregulering binnen de sectorconvenanten voor de aanpak van discriminatie. Maar met de nieuwe sectorconvenanten is er dus geen vooruitgang geboekt.

Yasmine Kherbache betreurt dat de Vlaamse overheid haar hefbomen die ze in handen heeft niet gebruikt om verder te gaan in de strijd tegen discriminatie. "Elke sector ontvangt subsidies voor de uitvoering van de acties en voor de tewerkstelling van consulenten die op de uitvoering toezien. Via de convenanten kun je ook een bevorderend beleid voeren, het hoeft niet altijd of alleen maar sanctionerend te zijn. Maar nu blijft het steken in vrijblijvendheid. En dat is extra pijnlijk op een ogenblik dat we ook door Europa op de vingers worden getikt omtrent ons arbeidsmarktbeleid inzake doelgroepen. Doordat de sectoren onvoldoende uit eigen beweging werk maken van diversiteit op de werkvloer is het aan de overheid om haar verantwoordelijkheid op te nemen."

Erwin De Deyn, voorzitter van de BBTK die mee de bediendeconvenant onderhandelde, zegt dat het te vroeg is om verregaande conclusies te trekken. "De convenanten hebben een aantal intenties opgelijst en ze staan op papier. Of ze op het terrein ook voldoende serieus worden genomen, daarvoor is het nu nog te vroeg. Laat ons eerst de evaluaties afwachten."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234