Dinsdag 29/11/2022

Secretaresse-stress stijgt door economische crisis

null Beeld UNKNOWN
Beeld UNKNOWN

De economische recessie doet bij veel werknemers de stress toenemen. Het beroep van management assistant (of directiesecretaresse) heeft nog meer dan andere categorieën te kampen met extra stress. Dat blijkt uit een Europees onderzoek van Office Team.

De resultaten van het onderzoek werden bekendgemaakt naar aanleiding van secretaressedag morgen.

37 procent heeft meer stress
Office Team ondervroeg in maart in verschillende Europese landen 2.800 bedienden, onder wie 1.070 administratieve assistants. Een kwart van de Belgische ondervraagden zegt dat stress op het werk is toegenomen als gevolg van de recessie, bij de directiesecretaresses in ons land liep dat cijfer op tot 37 procent.

Ook krijgen de management assistants meer werk door personeelsvermindering (23 pct) en maken ze meer overuren (13 procent). De belangrijkste redenen voor stress bij de directiesecretaressen zijn evenwel de hoge werkdruk (47 pct), gevolgd door de baas zelf (41 pct).

Annick Lambert, business development manager bij Office Team: "Dat hoeft niet te verwonderen. Het wegnemen van beslommeringen voor de manager is precies één van de taken van de secretaresse".

Andere redenen zijn niet-geplande taken (36 pct), collega's (34 pct) en werkonzekerheid (27 pct). Dit laatste aspect speelt in België opvallend minder dan elders in Europa.

Veel afwezigheden
Lambert merkt op dat management assistant altijd al een stresserende job is geweest, maar wijst toch op de negatieve effecten van de extra stress. Zo zijn de Belgische management assistants meer dan elders afwezig.

"Zo'n 83 procent van de ondervraagden verklaart nooit thuis te blijven wegens stress, maar bij die groep die wel ziek wordt of nood heeft aan recuperatie, gaat het om gemiddeld twee dagen per maand. Dat is maar liefst één maand per jaar". Volgens Lambert is dat bijna het dubbele van de rest van Europa.

Communicatie en werkverdeling
Om zich te wapenen tegen de gevolgen van de recessie, beveelt Office Team aan om in de eerste plaats open en eerlijk te communiceren. "Amper 17 procent durft zelf naar de baas te gaan om stress te bespreken. Ook de managers zelf zouden dit onderwerp spontaan moeten aankaarten", zegt Lambert.

Een andere mogelijkheid is de werkdruk beheersbaar te houden door bijvoorbeeld uitzendkrachten aan te werven die een deel van het takenpakket op zich nemen. (belga/tw)

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234