Donderdag 22/10/2020

Cinema

Secret Cinema by Kinepolis: wij gingen in een enge kapel naar een demonische non kijken

Secret Cinema by Kinepolis in het Monasterium Poortackere met de vertoning van de film 'The Nun'.Beeld Bas Bogaerts

‘Secret Cinema by Kinepolis’ dompelt je als kijker onder in de setting van een film. Dit weekend schoven de allereerste bezoekers voorzichtig aan voor horrorfilm The Nun, een prequel uit de Conjuring-reeks over een demonische non die een klooster in Roemenië teistert.

In het Gentse centrum staat er een kapel die eeuwenlang verborgen is geweest voor het grote publiek: de kapel van de Zusters van de Eeuwigdurende Aanbidding van het Heilig Sacrament des Altaars. Naast een veel te lange naam bezit de kapel ook een gotische look en een overvloed aan donkere kamers. Perfect om bezoekers naar een horrorfilm over een demonische non te laten kijken dus. Wie buiten in de rij staat hoort vanuit de kapel een sereen orgelspel…en sporadisch gekrijs: “Alstublieft, help mij toch!” De mensen in de rij lachen het weg. “De goeie acteurs waren bezet, zeker?”, grapt iemand.

Secret Cinema by Kinepolis in het Monasterium Poortackere met de vertoning van de film 'The Nun'.Beeld Bas Bogaerts

In groepjes van tien worden de bezoekers naar binnen geleid door een oude non met een trillende stem. In de donkere inkomhal worden smartphones verzegeld en krijgt iedereen een paternoster en een herdenkingskaart voor de net overleden ‘zuster Klara’. Wie alert is, kijkt ondertussen duchtig rond op zoek naar verborgen acteurs of andere jumpscares. Uiteindelijk is het de oude non die de stilte verbreekt: “O, nee. Wat is dat achter jullie?”, vraagt ze half schreeuwend en volledig retorisch. “Volg mij snel naar binnen, allemaal!” De grapjas van daarbuiten krijgt nog gelijk, want de verdienstelijke poging van de actrice werkt vooral op de lachspieren.

Zuster Klara

Eenmaal in de kapelzaal worden de groepen opgewacht door priester Kristoffel. De oude kapel is even mooi als afgeleefd en de bezoekers vergapen zich even aan de architectuur tot vader Kristoffel het woord neemt. “Wees welkom, waarde parochianen”, begint hij. “Wie o wie heeft er recent een zonde begaan en wil die nu opbiechten?” Ogen schieten alle richtingen uit, zolang ze vader Kristoffel maar niet hoeven aan te kijken. De spanningsboog staat opnieuw wat strakker tot de priester twee Chinese vrijwilligers eruit pikt — die Walen blijken te zijn — en hij al brabbelend uit zijn rol struikelt. Blijkbaar heeft vader Kristoffel de taal van de liefde nog niet volledig onder de knie. Al lachend verspreidt de ene groep zich, terwijl de volgende groep binnenwandelt.

De meeste bezoekers proberen de acteurs te ontwijken door snel een stoel uit te kiezen. Wie toch doelloos ronddwaalt wordt al snel opgepikt door een jonge non. Ze neemt groep per groep mee naar een achterkamer, waar de mysterieuze zuster Klara ligt. Ondertussen hoort iedereen die al neerzit om de tien minuten een luid gegil vanuit de achterkamer, zich afvragend over wat daar toch aan het gebeuren is. U heeft misschien ooit The Exorcist gezien? Wel, zoiets dus.

Wanneer het tijd is voor de film, neemt een priester plaats op het verhoog en maant hij iedereen aan om mee met hem het gebed voor zuster Klara op te zeggen. Na de pseudomisviering springt de projector aan en begint The Nun. Verschillende kijkers houden de acteurs nauwlettend in de gaten, niemand wil tijdens een horrorfilm opeens vastgegrepen worden. Maar dat gebeurde niet. De voorstelling verliep zo vreedzaam dat je soms vergat dat je in een enge kapel naar een moordlustige non aan het kijken was.

Alleen naar de wc

Na de film werden er buiten toch vooral positieve commentaren uitgewisseld. “De hele ervaring en alles wat ze rond de film deden vond ik enorm leuk”, zegt de 21-jarige Jarne Lanckriet. “Het gaat ook meteen aanslaan bij mijn vrienden als ik hen hierover vertel.” En dat is ook net wat Kinepolis probeert te verwezenlijken volgens marketingmanager Karen Vanstaen. “Kinepolis wil unieke filmervaringen aanbieden, zowel binnen als buiten de cinemazaal”, legt Vanstaen uit. “Ook het sociale aspect is zeer belangrijk voor ons. Niets zo leuk als samen rillen en lachen.”

Al was niet iedereen even hard onder de indruk. Een horrorfan, verraden door een T-shirt van de film Hereditary, had meer verwacht. “Het is een heel tof concept, maar ik vind niet dat ze er het maximum uit hebben gehaald”, zegt Kristof Fonteyn. “Uiteindelijk zat ik nog altijd naar een film te kijken met een bakje popcorn.”

Secret Cinema by Kinepolis in het Monasterium Poortackere met de vertoning van de film 'The Nun'.Beeld Bas Bogaerts

Hoe de rest van de kijkers erover denkt, zal pas duidelijk zijn nadat alle voorstellingen — vier dagen in totaal — voorbij zijn. Wat wel al zeker is, is dat Secret Cinema by Kinepolis een stap in de goede richting is om filmbeleving naar een hoger niveau te tillen. Want van de honderd flinke volwassenen die aanwezig waren, ging er niemand helemaal alleen naar de wc.

Secret Cinema by Kinepolis in het Monasterium Poortackere met de vertoning van de film 'The Nun'.Beeld Bas Bogaerts
Secret Cinema by Kinepolis in het Monasterium Poortackere met de vertoning van de film 'The Nun'.Beeld Bas Bogaerts
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234