Dinsdag 19/10/2021

Sea Shepherd staakt strijd tegen Japanse walvisvaart

De milieuactivisten van Sea Shepherd varen komend seizoen niet uit om Japanse walvisvaarders in de wateren rond Antarctica de jacht te beletten. De organisatie zegt niet meer op te kunnen tegen de militaire spionagetechnologie die de Japanners tegen haar inzetten.

Kapitein Paul Watson, de oprichter van Sea Shepherd, maakte de beslissing bekend. "Japan gebruikt nu militaire observatietechnieken om de bewegingen van onze schepen per satelliet te volgen. Als ze weten waar onze schepen zich bevinden, is het wel heel makkelijk om ons te ontwijken." Sea Shepherd mist het geld en de technologie die de Japanners wel ter beschikking hebben. "We zullen een andere manier moeten vinden om met hen af te rekenen, en die zullen we vinden." Over die toekomstige aanpak liet hij zich niet uit.

Japan is nog een van de weinige landen die zich niets aantrekken van het internationale moratorium op de walvisvaart dat van kracht is sinds 1985. Het land stuurt elk najaar een vloot walvisvaarders naar de Zuidelijke IJszee. Het zegt de walvissen te vangen voor wetenschappelijk onderzoek.

Sea Shepherd voerde de walviscampagnes sinds 2005 met eerst één, en later vier schepen. Volgens de organisatie hebben haar activiteiten ertoe geleid dat het aantal door Japan gevangen walvissen daalde van 1.035 in 2005 tot 333 vorig jaar (vooral dwergvinvissen). Walvisvlees wordt veel gegeten in Japan, maar verliest steeds meer aan populariteit.

Onduidelijk in Sea Shepherds verklaring blijft waarom de Japanse satellieten juist nu een probleem zijn geworden, aangezien die technologie de afgelopen jaren ook al beschikbaar was. De laatste Antarctische walviscampagne was weinig succesvol, zegt directeur Alex Cornelissen van Sea Shepherd Global. "Voor het eerst hebben we de Japanners niet kunnen vinden, en het lijkt er dus op dat ze steeds betere informatie over ons hebben."

"'Ik vermoed dat ook geldgebrek een rol speelt", zegt een Nederlandse oud-medewerker van Sea Shepherd, die drie walviscampagnes meemaakte. "Die Antarctische reizen zijn erg duur en een tv-serie over Sea Shepherd die veel donaties binnenbracht is net afgelopen. De Japanners vangen de walvissen tegenwoordig ook in kortere tijd, zodat het veel lastiger is geworden om ze te betrappen."

Gezichtsverlies

Het was een moeilijke beslissing, zegt Cornelissen. "Maar we zijn momenteel veel effectiever en succesvoller met andere campagnes, zoals die tegen stroperij bij West-Afrika. Bovendien heeft Japan zijn activiteiten al teruggeschroefd. Wie weet vermindert onze stap de druk en grijpen ze de kans om de walvisjacht te stoppen zonder gezichtsverlies te lijden.'

De campagnes bij West-Afrika zijn gericht tegen Europese, Russische en Chinese schepen, die er illegaal vissen op onder meer tonijn. De kustwachten van landen als Gabon en Liberia hebben te weinig schepen om stropers aan te pakken en varen met Sea Shepherd mee. Zo zijn bij Liberia zes schepen opgebracht, zegt Cornelissen. "We kunnen daar de komende jaren echt het verschil maken, maar alleen als we onze schepen niet ook inzetten bij Antarctica."

Sea Shepherd hoopt dat de internationale gemeenschap de druk op Japan overneemt. Watson beschuldigde volgens de BBC Australië, Nieuw Zeeland, de VS en andere landen er echter van samen te spannen met Japan. Hoewel deze landen het Japanse walvisvaartprogramma bekritiseren, zouden ze volgens Watson in werkelijkheid niets doen tegen de jaarlijkse jacht.

Australië wist in 2014 het Internationaal Gerechtshof in Den Haag te overtuigen een tijdelijk verbod van de Japanse walvisvaart uit te vaardigen. Een jaar later hervatte Japan de jacht weer, omdat het zou hebben voldaan aan de eis van het hof dat alleen om wetenschappelijke redenen mocht worden gevangen.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234