Zondag 25/08/2019

Screening kandidaat militairen

Defensieminister André Flahaut (PS) wil een betere screening van de kandidaat-militairen en een permanente evaluatie van elk lid, "van soldaat over korporaal tot generaal". Het is meer dan tijd. In Brasschaat staat op de kandidatenlijst voor het VB een zekere Francis Germain, ex-kolonel van de krijgsmacht. Je moet maar durven. Een loopbaan lang getrouwheid zweren aan de koning, de grondwet en de wetten van het Belgische volk, daarvoor nu een riant pensioen ontvangen en dan kandidaat zijn bij een partij die veroordeeld is voor racisme en die België wil doen barsten. Ik hoop dat de ministerraad het ontwerp-KB van Flahaut goedkeurt.

Fernand Allemeersch, adjudant van de artillerie op rust, Brasschaat

Puppy's

In het stuk van Jan de Zutter (DM 21/9) word ik op de korrel genomen vanwege mijn standpunt over het houden van grote honden in het centrum van Antwerpen. Het is zeker juist dat ik geen dierenrechtenactivist ben. Maar hopelijk mag ik er toch op wijzen dat het houden van grote honden door mensen die er onvoldoende ruimte voor hebben niet aangewezen is. Mijn mailbox loopt sinds gisteren vol met berichten over allerlei wantoestanden, dus die blijken er toch wel te zijn. Bovendien zijn er de implicaties voor de benutting van de schaarse groene ruimte in de stad. Nieuwe honden moeten nu al geregistreerd worden bij de dierenarts. Mij lijkt het dus niet onmogelijk om te controleren of mensen die zich een grote hond aanschaffen ook over voldoende ruimte beschikken voor zo'n dier. Alle verdere bedenkingen van De Zutter inzake de relatie tussen het houden van honden en het behoren tot een sociale klasse of tot het welbevinden, lijken mij reacties op dingen die ik nooit verklaard of bedoeld heb.

Bart De Wever, Antwerpen

Hoofddoek (1)

Een vrouw van allochtone afkomst werd in Antwerpen het ziekenhuis ingeslagen door een groepje allochtone jongeren (DM 20/09). Reden: het niet dragen van een hoofddoek. Het Centrum voor Gelijkheid van Kansen en Racismebestrijding vergoelijkt: het gaat veeleer om onverdraagzaamheid dan om discriminatie. Moet kunnen. Het Steunpunt (sic) Allochtone Meisjes en Vrouwen gaat nog verder: dit heeft eerder te maken met jongeren die op een andere manier moeten leren "communiceren" (sic) dan met een radicalisering van de geloofsbeleving. Tja, die Vlaamse skinheads moeten eigenlijk ook beter leren "communiceren" met buitenlanders.

Een hypothese: een allochtone vrouw wordt afgetuigd door autochtone jongeren omdat ze wel een hoofddoek draagt. Zouden het Antwerpse parket, het Centrum en het Steunpunt in dat geval ook "de gemoederen bedaren"? Mooi niet dus. Eén racistische Vlaamse moordenaar volstaat immers al om de hele Vlaamse bevolking racistisch te noemen. Tom Barman kan met steun van de Nationale Loterij elke dag een concert organiseren, maar zolang zijn multiculturele vrienden hun politiek van twee maten en twee gewichten blijven hanteren, dweilt hij vooral met de kraan open.

Geert Roosens, Wezembeek-Oppem

Hoofddoek (2)

Feit: een 24-jarige vrouw met Marokkaanse roots werd vorig weekend op het Antwerpse Kiel afgetroefd door allochtone jongeren omdat ze geen hoofddoek droeg. Vaststelling: het Steunpunt Allochtone Meisjes en Vrouwen (SAMV) betreurt dit incident maar wil niet aan de alarmbel trekken omdat dit volgens hen een uitzondering is. Ook het Centrum voor Gelijkheid van Kansen en Racismebestrijding durft niet te spreken van discriminatie.

Ik kan me niet van de indruk ontdoen dat zowel het SAMV als het Centrum hier gelaten op reageert. Begrijpelijk: men gooit geen olie op het vuur in een dergelijk precair debat, zeker met de verkiezingen voor de deur. Maar hier is cultuurrelativisme niet op zijn plaats. Een vrouw die wordt afgetroefd omdat ze haar geloof op een andere manier invult. Dit gaat voorbij onverdraagzaamheid en staat gelijk aan racisme. In mijn beleving is dit net hetzelfde als iemand aftroeven vanwege een andere geloofsovertuiging.

Het vertrekpunt van het SAMV is een emancipatie- en diversiteitsbeleid, in eerste instantie naar gelijke kansen en keuzemogelijkheden voor allochtone meisjes en vrouwen. Hoe kunnen zij zich in hun eigen gemeenschap emanciperen of naar gelijke kansen streven zolang we dergelijk incidenten met de mantel van het cultuurrelativisme bedekken? Zullen we het debat pas aangaan als effectief met cijfers bewezen wordt dat een dergelijk incident niet geïsoleerd is? Ook ik ben wel eens nagejouwd omwille van mijn kledingstijl of het niet dragen van een hoofddoek. En ik geloof niet dat ik de enige moslima ben die dit meemaak.

Het SAMV levert prachtig werk ten aanzien van allochtone meisjes en vrouwen. Maar dit incident minimaliseren is een kaakslag voor alle vrouwen die hun geloof persoonlijk willen invullen. Ik wil geloven dat Allah niet minder respect voor mij heeft omdat ik geen sluier draag. Misschien moeten we hier openlijk over durven communiceren, in een sereen debat welteverstaan, voor er een nieuw rapport-Van San verschijnt.

Soumaya Zaougui, Gent

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden