Zaterdag 25/05/2019

Racisme

Scoutsgroep moet 'racistische mascotte' laten vallen: "Het wordt niet meer gepikt"

► De mas-cotte van de Oerwoudfuif. De scouts gaan nu op zoek naar een acceptabel alternatief. Beeld ID/ photo agency

De reclame voor de fuif van een scoutsbeweging in Hansbeke is 'kwetsend en discriminerend', stelt schrijfster Dalilla Hermans. Een karikatuur van een zwarte jongen gebruiken als mascotte? Dat kan anders, vindt het Minderhedenforum, net als ook Scouts en Gidsen Vlaanderen zelf.

De Oerwoudfuif is een begrip in het Oost-Vlaamse Hansbeke. De fuif van Scouts en Gidsen Nieuwland was afgelopen weekend aan haar 26ste editie toe en kon rekenen op enkele duizenden jonge feestvierders. Zoals altijd was op de affichering ook de vaste mascotte aanwezig: een zwarte jongen met bolle ogen, grote oren en neus, dikke lippen en een guitige lach.

"Denk je dat ik als mama mijn zoontje naar zo'n groep kan of wil sturen?", vraagt Dalilla Hermans (31), auteur-journalist met Rwandese roots, zich af op Facebook. Ze krijgt veel bijval, maar haar boodschap krijgt ook reacties als 'humor verboden', 'wanneer gaat dat stoppen met die boosheid' en 'muggenzifterij'.

Hermans is volgens Landry Mawungu, directeur van het Minderhedenforum, zeker niet overgevoelig. "Het gaat hier niet louter om humor. Uiteraard kwetst dit veel mensen." Stereotiepe beeldvorming heeft een negatieve impact op de ontwikkeling van het zelfbeeld van jongeren. "Als je zwarten afbeeldt als primitief en simpel, dan vertaalt zich dat in een inferieur zelfbeeld."

'Niet autoritair ingrijpen'

Zwarte mensen verdienen volgens Mawungu een breed palet van voorstellingen, in plaats van steeds dezelfde. Het is niet voor het eerst dat het debat over stereotiepe beeldvorming oplaait. Denk aan de zwartepietendiscussie, maar ook aan het recente Suske en Wiske-album Mama Wati, waarin een karikaturale zwarte man door enkele plaatjes wandelt

Eind juni stelde Hermans hierover in deze krant: "Zolang zwarte mensen als halve apen worden afgebeeld, is het niet meer dan normaal dat ze worden behandeld als domme mensen, en dat hun kinderen een laag zelfbeeld hebben. Dit kan veel beter."

Bewust kwaad zit er niet achter. Mawungu vermoedt dat mensen er gewoon niet bij stilstaan. Dat de aandacht groeit, komt door nieuwe stemmen in het debat. "Bij de eerste migratiestromen ging het vooral om huisvesting en werk, minder om publieke opinie. Dat verandert. Diverse stemmen nemen het woord. Het wordt niet langer gepikt", zegt Mawungu, zelf geboren in 1989.

De kans is klein dat de mascotte onveranderd terugkeert. Scouts en Gidsen Vlaanderen stelt dat het al enkele maanden in gesprek is met de lokale jeugdbeweging over de mascotte. Zowel de centrale pedagogische staf als de lokale jeugdbeweging erkent dat de weergave kwetsend kan zijn.

De organisatie vraagt tijd om tot een oplossing te komen, liefst aangedragen door de jongeren zelf. "Het zijn geen domme mensen. Ze hebben geen racistische intenties", stelt woordvoerder Jan Van Reusel. Hij kijkt uit naar hun vindingrijkheid. De mascotte verbieden wil de scouts niet. "Het zou vloeken met onze stijl als wij hier autoritair op ingrijpen. Dan bereiken we ongetwijfeld niet het juiste effect: al doende leren."

Grondige dialoog

Het Minderhedenforum kan zich vinden in de keuze van de jeugdbeweging, al moet er wel daadwerkelijk iets gebeuren. "De dialoog mag geen kort momentje zijn, maar moet een echte dialoog zijn. Deftig en grondig." De samenleving moet zich bewust zijn van haar diversiteit, dat de jeugdbeweging een cruciale rol speelt weet ook Van Reusel. "Door dialoog willen we duurzamer en veel dieper werken. Uiteindelijk zullen jongeren ten gronde inzien dat het een en ander onhandig was. Als dat lukt, dan hebben wij een grote groep op een positieve manier bewustgemaakt."

Auteur en journaliste Dalilla Hermans. Beeld ID/ photo agency
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.