Vrijdag 30/10/2020

Kunstenfestival

Scifi-artiest Lucy McRae: "De lichamelijke mens is in gevaar"

In haar documentaire 'Institute of Isolation' gaat Lucy McRae op zoek naar hoe mensen zich in totale afzondering kunnen voorbereiden op lange ruimtereizen.Beeld RV Julian Love

Kan een machine depressies verhelpen? Wat als we met gentechnologie zelf een mens kunnen samenstellen? Kunstenares Lucy McRae stelt op het Leuvense innovatiefestival and& de vraag of technologie het menselijk lichaam kan transformeren. "Videoclips en popmuziek zijn mijn snelweg naar het grote publiek."

Lucy McRae maakte ooit een parfum dat je inslikt en dat zich verspreidt via je poriën, en een elektronische tattoo. Als we haar skypen zit ze in Australië, waar deze veelgevraagde kunstenares/consultant verder werkt aan haar 'Future Day Spa', een machine die 'knuffelt'. 

U noemt zichzelf een sciencefiction-artist en body architect. Wat betekent dat?

"Ik kijk met een artistieke bril naar disruptieve technologie, het menselijk lichaam en hoe die twee kunnen samenvloeien. Ik heb een verleden in klassiek ballet, atletiek, architectuur en mode. Ik ben het gewend om het lichaam te zien als iets ruimtelijk en ik hou van de term body architect omdat die alles open laat."

U onderzoekt hoe we het menselijk lichaam kunnen klaarstomen voor de verre toekomst en allerlei technologische evoluties. 

"Ja, zoals bijvoorbeeld een bestaan weg van deze aardbol. Ik geloof dat we ook de manier waarop we vandaag leven, kunnen beïnvloeden door nu al te anticiperen op die verre toekomst."

Hoe ziet die toekomst eruit? Wonen we later allemaal op een andere planeet? 

"Dat is één mogelijkheid. Ik ben ook erg geïnteresseerd in gentechnologie: het intentioneel wijzigen van genetica. De kans is groot dat we binnenkort in staat zijn om een menselijk wezen vanaf nul op te bouwen vanuit een petrischaal. Of dat we een mens bepaalde eigenschappen kunnen toewijzen en zo genetische perfectie kunnen creëren.

"Ik wil al die mogelijkheden kennen, dus ik werk met allerlei uitstekende wetenschappers om die scenario's te onderzoeken. En we hebben altijd verhalen en fictie gebruikt om ons allerlei alternatieve levens voor te stellen. Hoe zou het leven eruit zien als we uit een petrischaal zouden groeien of op Mars zouden wonen? Hoe willen we leven en willen we wel perfecte mensen? Dat gesprek wil ik voeren met het brede publiek."

Via een futuristische videoclip waarin een vrouw in een labo aan de slag is met menselijk vlees en daar stukjes van opeet?

"Dat is een voorbeeld van extreme gentechnologie, waarbij we het menselijk lichaam manipuleren tot dat het een voedingsbron wordt. Vijf jaar geleden leek dat compleet absurd, maar als je ziet wat er gebeurt op het vlak van biohacking of synthetische biologie, dan zijn we er niet meer veraf. En dan zijn videoclips, installaties, popmuziek en mode mijn snelwegen om het grote publiek te bereiken."

De 'Future Day Spa' gaat over isolatie. Wat betekent dat?

"Het is een installatie waarin we je lichaam negen minuten lang isoleren. Het lichaam wordt eigenlijk langs alle kanten vastgehouden door een machine. Mensen zeiden dat het voelde als een baarmoeder of dat het hun lichaam weer recht zet.

"Er was ook een klant met een zware fobie voor aanrakingen. Na die behandeling stond hij op en pakte hij me vast. Dat was een enorme verrassing en het heeft me doen nadenken: die machine is er in geslaagd om iemand met een grote angst voor contact heel snel zo ver te krijgen dat die mij wilde aanraken. Kunnen we die technologie gebruiken om sociale isolatie of depressies te genezen, en om menselijke veerkracht te trainen voor extreme situaties?
 Kan de Future Day Spa een instituut worden waarin we bijvoorbeeld mensen trainen voor ruimtereizen?"

Beeld RV Julian Love

Denk je dat het menselijk lichaam, door al die ontwikkelingen die je omschrijft, in de toekomst ingrijpend zal veranderen? Zal ons lijf meer kunnen dan vandaag?

"Ik ben niet geïnteresseerd in een cyborg-achtige mens. Ik zou zelfs durven zeggen dat onze viscerale menselijkheid vandaag in gevaar is. Digitale technologie, schermen en sociale media vereisen van ons minder lichamelijkheid. Daarom wil ik interessante, leuke en leerrijke manieren zoeken om mensen met het lichaam bezig te laten zijn."

Als het over technologische revoluties gaat, wordt de impact op menselijk lichaam over het hoofd gezien?

"Ja, precies. Ik heb in Londen als architect gewerkt en ik was altijd zo gefrustreerd over het gebrek aan interesse in de menselijke schaal, ook al ging het om bouwwerken voor mensen. Die frustratie ben ik gevolgd, en van het een kwam het ander."

Veel mensen  vinden al die technologische ontwikkelingen eng. U niet? 

"Nee. (lacht) Ik ben omgeven door extreem slimme en innoverende mensen. Van een vrouw die organen op chips zet tot iemand die spinnenwebben 3D-print. Er is zoveel passie, nieuwsgierigheid en experimenteerdrang dat ik extreem positief ben over de toekomst." 

Lucy McRae spreekt op 2 en 3/5 op and& in Leuven. andleuven.com

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234