Zaterdag 04/12/2021

Scientology en Andrew Morton

De laatste twee jaar heeft de Scientology Kerk gevraagd om door Andrew Morton geïnterviewd te worden of om de aantijgingen te krijgen zodat we hierop zouden kunnen antwoorden (DM 31/5).

Morton weigerde ondanks onze aandrang om samen te werken. Op geen enkel ogenblik heeft hij interviews gevraagd of heeft hij geprobeerd enige informatie van ons te krijgen. Nauwgezetheid en waarheid stonden niet op zijn agenda.

Terwijl hij allerlei bizarre en valse aantijgingen maakt over meneer Miscavige, de religieuze leider van de kerk, heeft Morton nooit geprobeerd hem te contacteren, met hem te spreken of hem te interviewen.

Het resultaat is dat zijn boek een kleingeestige, lasterlijke aanval vol leugens is.

Morton heeft een tabloidachtergrond en zijn boek leest als Britse tabloidjournalistiek op zijn slechtst.

Britse uitgevers hebben het boek verworpen omwille van Mortons onstabiliteit bij het bewijzen van de waarheid van zijn aantijgingen, iets wat de wetten in het Verenigd Koninkrijk vereisen en waar Morton zich zeer goed bewust van is. Ondanks het feit dat de Amerikaanse uitgever wist dat zijn Britse uitgever de publicatie van Mortons diatribe zou weigeren door zijn onstabiliteit in het bewijzen van zijn claims, bleven ze stellig weigeren de aantijgingen te tonen zodat ze weerlegd of beantwoord konden worden.

Verder zijn er in de pers in het Verenigd Koninkrijk twee maanden geleden schandalige onjuistheden verschenen door Morton. De kerk heeft gevraagd deze onjuistheden te corrigeren, wat hij en zijn uitgever geweigerd hebben. Daarentegen heeft de krant die Mortons leugens heeft gepubliceerd, verantwoordelijkheid genomen - ze heeft een volledige rechtzetting gepubliceerd toen ze door de Scientology Kerk geconfronteerd werd met de feiten.

Mortons boek staat vol leugens die reeds lang als onjuist bewezen zijn door beslissingen van rechtbanken. Zijn 'bronnen' hebben eveneens uitspraken van rechtbanken ondergaan zodat ze niet meer geloofwaardig zijn. Dat deze leugens en bronnen door Morton worden gebruikt, is dus even roekeloos als kwaadaardig.

Myriam Zonnekeyn,

Scientology Kerk van België vzw

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234