Vrijdag 31/03/2023

NieuwsVaccinatie

Sciensano: ‘30.000 ziekenhuisopnames vermeden in België door vaccinatie’

null Beeld Wannes Nimmegeers
Beeld Wannes Nimmegeers

Sinds het begin van de vaccinatiecampagne en tot eind oktober zijn er in België een kleine 30.000 ziekenhuisopnames voorkomen. Dat blijkt uit een nieuwe studie van gezondheidsinstituut Sciensano naar doorbraakinfecties bij gevaccineerden. De bescherming tegen infectie is voor 65-plussers wel fors verminderd, wat volgens Sciensano een extra argument is voor de snelle toediening van een derde prik.

TT

Het is al enige tijd duidelijk dat de vaccins, hoewel ze niet perfect zijn, een zeer hoge mate van bescherming bieden tegen hospitalisatie, ernstige ziekte, en overlijden. Toch komen er nog infecties bij dubbel gevaccineerden voor, de zogenaamde doorbraakinfecties. Uit de studie van Sciensano blijkt dat de bescherming tegen infectie voor 65-plussers sinds juli daalt. Eind oktober hadden volledig gevaccineerde 65-plussers nog maar 13 procent minder kans om besmet te worden in vergelijking met niet-gevaccineerde leeftijdsgenoten.

Volgens Sciensano-viroloog Steven Van Gucht ligt de verlaagde bescherming aan verschillende redenen. “Er is de dominatie van de deltavariant, de toegenomen viruscirculatie en een potentiële daling van de immuniteit in deze groep, die in het begin van de vaccinatiecampagne werd gevaccineerd.”

Ook bij de 18-64-jarigen is er een daling van de bescherming, maar pas sinds oktober. Dat komt waarschijnlijk doordat het grootste deel van die groep later gevaccineerd werd, en door een betere reactie van hun afweersysteem ten opzichte van ouderen. Eind oktober hadden gevaccineerden in die leeftijdsgroep nog 52 procent minder kans om besmet te worden.

Ziekenhuisopname

De bescherming tegen ziekenhuisopname, opname op intensieve zorg en overlijden daalt eveneens, maar niet zo fel als voor infectie. In de laatste twee weken van oktober was het risico op ziekenhuisopname met 63 procent verminderd bij volledig gevaccineerde 65-plussers. Voor het risico op opname op intensieve zorg was dat 75 procent.

null Beeld Sciensano
Beeld Sciensano

De voordelen waren voor de 18- tot 64-jarigen zelfs nog groter: 88 procent voor hospitalisatie en 93 procent voor opname op intensieve zorg.

“De bescherming van het vaccin tegen een ernstige vorm van de ziekte is dus hoog, en is sinds oktober 2021 slechts een beetje gedaald onder 65-plussers”, aldus Sciensano. Globaal genomen zijn er sinds het begin van de campagne naar schatting 30.000 ziekenhuisopnames voorkomen dankzij vaccinatie.

null Beeld Sciensano
Beeld Sciensano

Vaccinatie vermindert tot slot ook het risico op sterfte tijdens het ziekenhuisverblijf. De analyse van een steekproef van personen die overleden waren in het ziekenhuis tussen 6 september en 17 oktober geeft aan dat het risico op overlijden 8 keer lager lag voor volledig gevaccineerde patiënten in vergelijking met niet-gevaccineerde personen van 18 jaar en ouder.

In het rapport is voorlopig geen onderscheid gemaakt naargelang het gebruikte vaccin, maar die gegevens worden wel nog geanalyseerd door de Hoge Gezondheidsraad. Wel zijn er ook in ons land signalen dat de bescherming bij een enige dosis van Johnson & Johnson sneller afneemt dan bij de vaccins met twee dosissen, aldus viroloog Yves Van Laethem. Dat is ook de reden waarom die mensen al na twee maanden een nieuwe dosis mogen krijgen. Voor wie AstraZeneca kreeg, zijn er voorlopig geen grote verschillen merkbaar met wie Pfizer/BioNTech of Moderna kreeg, aldus de virologen.

Volg al het nieuws over het coronavirus in onze liveblog.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234