Maandag 06/07/2020

Schietpartij München

Schutter München plande aanval al een jaar

De schutter die vrijdag in München negen mensen doodde had zijn aanval een jaar lang voorbereid. Het wapen dat hij hiervoor gebruikte had hij illegaal op het internet gekocht. Dit meldden de Duitse autoriteiten zondag op basis van spullen die in zijn huis zijn gevonden.

De 18-jarige man begon vrijdagavond wild om zich heen te schieten in een winkelcentrum in het noordwesten van München. Negen mensen verloren het leven. Er raakten ook 35 mensen gewond, van wie tien zwaargewond. De schutter pleegde zelfmoord. Volgens de Duitse autoriteiten bevinden zich onder de veelal jonge slachtoffers geen klasgenoten van de schutter.

De man, die in het bezit was van zowel een Iraans als Duits paspoort, was geboren in München en zat nog op school. Hij koos zijn slachtoffers toevallig, zeggen de speurders. Ze sluiten een politiek geïnspireerde daad uit. "Hij had niets tegen buitenlanders", beklemtonen de speurders. De meeste dodelijke slachtoffers hadden niet de Duitse nationaliteit.

Gesloten instelling

De jongen was psychiatrisch patiënt: hij werd in 2015 twee maanden opgenomen in een gesloten instelling en onderging nog ambulante zorg voor een sociale fobie. In zijn woning werden doktersvoorschriften en medicijnen gevonden die wijzen op een angststoornis en depressie.

De dader is in het verleden gepest, maar de speurders weten niet of die feiten aanleiding kunnen zijn voor de schietpartij.

Geweldincidenten

Duitse onderzoekers denken dat de schietpartij te maken heeft met het bloedbad dat de Noor Anders Breivik in 2011 aanrichtte. Dat was vrijdag precies vijf jaar geleden. "Dat verband ligt voor de hand", aldus het hoofd van de politie Hubertus Andrä.

De jongen lijkt geïnspireerd door de schietpartij van Winnenden, in 2009 in het zuiden van Duitsland. Toen schoot een scholier zestien mensen dood. De dader van München bezocht de plaats en nam er foto's. Hij speelde ook intensief gewelddadige videospelletjes, zoals "Counterstrike".

De dader heeft ook zelf een manifest geschreven over zijn daden. Berichten als zou op zijn pc het manifest van de Noorse massamoordenaar Anders Breivik zijn teruggevonden, kloppen niet.

Zelfmoord

Uit voorlopig onderzoek blijkt dat de schutter zelf een einde aan zijn leven heeft gemaakt. De politie heeft op hem geschoten maar hem niet geraakt. In zijn woning is geen afscheidsbrief gevonden.

De dader was geen bekende van de politie. Speciale eenheden doorzochten vanochtend vroeg het huis van de schutter. Zijn ouders werden meegenomen voor verhoor, maar zij verkeerden in shock en konden niet worden ondervraagd. De Duitse krant Bild sprak met een buurtbewoner die de 18-jarige als 'een rustig type' omschreef. Hij had volgens de politie een duidelijke belangstelling voor eerdere geweldincidenten. Bij een huiszoeking is een boek over dat soort incidenten gevonden.

Wapenwet

Naar aanleiding van de schietpartij vinden verschillende Duitse politici dat er kritisch gekeken moet worden naar de wapenwetgeving. In een interview met de krant Bild zegt de minister van Binnenlandse Zaken vandaag dat het belangrijk is erachter te komen hoe de man een pistool kon bemachtigen. "Daarna moeten we zeer voorzichtig evalueren of en waar er verdere wijzingen in wetten nodig zijn", aldus Thomas de Maiziere. Volgens de minister moeten Duitse wapenwetten bekeken worden en waar nodig verbeterd. De Maiziere zei in het interview dat de wetgeving nu al strikt is en dat Europa zich ook buigt over richtlijnen.

Volgens de Süddeutsche Zeitung heeft de man zijn wapen via het darknet bemachtigd. Het zou gaan om een "theaterwapen" dat weer schotvaardig was gemaakt. De krant baseert zich op bronnen rond het onderzoek dat loopt naar hoe de man het wapen kon verkrijgen. Het wapen, een 9 millimeter Glock-pistool uit 2014, had keurmerken uit Slowakije.

De dader schoot zichzelf na de schietpartij dood. In de rugzak die hij bij zich droeg vond de politie grote hoeveelheden munitie, wat betekent dat het dodental ook hoger had kunnen zijn. Volgens de politie had de schutter psychische problemen en was hij geobsedeerd door massale schietpartijen. Het drama vond precies vijf jaar na de schietpartij in Noorwegen plaats waarbij Anders Brevik 77 doodde.

Herziening

Ook de Duitse vicekanselier Sigmar Gabriel pleit nu voor herziening van de wapenwetten. "We moeten er alles aan blijven doen om de toegang tot dodelijke wapens te beperken en streng te reguleren", aldus Gabriel in een interview met de persgroep Funke. Hij zei dat autoriteiten onderzoeken hoe iemand met psychologische problemen aan een wapen kon komen.

De Beierse minister Joachim Herrmann van Binnenlandse Zaken pleitte er in de krant Welt am Sonntag voor dat het leger ingezet moet kunnen worden bij concrete terreurdreiging. Voor de inzet van strijdkrachten is in Duitsland parlementaire toestemming nodig, maar Herrmann vindt dat de politie moet kunnen bepalen of legerinzet nodig is.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234